Πολιτική

Ένταση και καυγάδες για αρκετά θέματα στο δημοτικό συμβούλιο Παιονίας

Σε μία άκρως επεισοδιακή και ιδιαιτέρως ασυνήθιστη γιά τα δεδομένα, τουλάχιστον των τελευταίων πέντε ετών, συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Παιονίας συζητήθηκαν και ψηφίσθηκαν την Τρίτη 28.4.15, ωρισμένα ιδιαίτερης σημασίας θέματα, που αφορούν σε τομείς και δράσεις του δήμο, αλλά και γενικότερα θέματα, όπως αυτά που σχετίζονται με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου γιά την μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων του δήμου στην Τράπεζα της Ελλάδος, και το μεταναστευτικό ζήτημα.

Ένα κλίμα εντόνων αντιπαραθέσεων που διαμορφώθηκε κατά την διάρκεια της διαδικασίας συζήτησης των εκτός ημερησίας διάταξης θεμάτων ακόμη και μεταξύ στελεχών της πλειοψηφίας, όπως στην περίπτωση μεταξύ της Ευανθίας (Εβελίνας) Πολιτίδου και του Γιάννη Αλίρη και να ξεφεύγει εντελώς από τα όρια της δεοντολογίας, ευπρέπειας και του πολιτικού πολιτισμού στην διένεξη μεταξύ του πρώην και νυν προέδρου της ΔΕΥΑ Παιονίας Ιορδάνη Τσιτουρίδη και Αθανασίου Τζούρτζου, που λίγο έλειψε να βιαιοπραγήσουν μεταξύ των κατά την διάρκεια της ολιγόλεπτης διακοπής της συνεδρίασης, που είχε επιβάλει ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ιωάννης Παπαδόπουλος στην προσπάθεια κατευνασμού της έντασης που είχε επικρατήσει.

Πέραν, όμως, των ακραίων αυτών καταστάσεων, τις οποίες στηλίτευσε ο προεδρεύων στην επανέναρξη της συνεδρίασης προτρέποντας τους συμβούλους να συμβάλουν στην εξάλειψή τους, τα ουσιαστικότερα θέματα που απασχόλησαν την συνεδρίαση σχετίζονταν, μεταξύ άλλων, με την αγροτική οδοποία στα όρια του δήμου, που είναι σε «τραγική κατάσταση», με την διαδικασία στην επιλογή εκμίσθωσης του χώρου όπου λειτουργεί το ΚΑΠΗ Ευρώπου και η έκδοση δύο ψηφισμάτων γιά τα δύο πολύ σοβαρά ευρύτερης σημασίας θέματα, που προαναέρθησαν επί τη βάσει του πλαισίου, που έχει υιοθετήσει σχετικώς η κεντρική ένωση δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και θα αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο στο επικείμενο συνέδριο της ΚΕΔΕ στην Χαλκιδική στις 7 Μαϊου.

Σε ό,τι αφορά στα της αγροτικής οδοποιίας η κριτική, που ασκήθηκε από πλευράς της μειοψηφίας, εστιάσθηκε στην αγροπορημένη και αναιμική αντίδραση της δημοτικής αρχής γιά την ανατροπή της ομολογουμένης και από την ίδια ιδιαιτέρως δύσκολης κατάστασης, που έχουν περιέλθει οι παραγωγοί εξ αιτίας της κάκιστης κατάστασης της αγροτικής οδοποίας στα εδάφη του δήμου και με την πλευρά της δημοτικής αρχής διά στόματος του αρμοδίου αντιδημάρχου Ιωάννη Αδαμόπουλου να επιρρίπτει την ευθύνη γιά την στάση της περιορισμένης έως σήμερα δράσης της στο γεγονός της έλλειψης πόρων, μέσων και προσωπικού.

Όπως επεσήμανε ο κ. Αδαμόπουλος οι διαθέσιμοι πόροι από τα τεχνικά προγράμματα των οικισμών είναι συνολικώς της τάξεως των 36.000 ευρώ που μαζί με τις 90.000 από την τροποποίηση του προϋπολογισμού, που εντάχθηκαν στο σχετικό κονδύλιο καθιστούν ουσιαστικώς αδύνατη την αντιμετώπιση στον επιθυμητό βαθμό αναγκών δεκαπλασίου κόστους.

Δυστυχώς, όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος γιά λόγους που σχετίζονται με την έλλειψη οδηγών στην περιφερειακή διοίκηση του νομού δεν αξιοποιήθηκε στο βαθμό που θα έπρεπε η παραχώρηση οχημάτων της, ενώ γιά γραφειοκρατικούς λόγους εκκρεμεί η υπόθεση της εμπλοκής των στρατιωτικών μονάδων της περιοχής στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Πεδίο αντιπαράθεσης και υψηλών τόνων επικράτησε και στο θέμα που αφορούσε στις διαδικασίες εκμίσθωσης του κυλικείου του ΚΑΠΗ Ευρώπου.

Όχι τόσο σε ό,τι αφορά σε αυτή καθεαυτή την υπόθεση του ζητήματος και του κατά πόσον οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν από πλευράς αρμοδίου νομικού προσώπου «ήσαν φωτογραφικές γιά την επιλογή ημετέρου», όπως ειπώθηκε αλλά και ευνοήθηκε σαφώς και από τις δύο πτέρυγες της μειοψηφίας, κάτι που δεν αποδέχθη στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος του νομικού προσώπου Αιμίλιος Δεβετζόπουλος που αναφέρθηκε «σε νόμιμες και διαφανείς διαδικασίες», αλλά διότι υπήρξε παρερμηνεία από μέρους των δημοτικών συμβούλων και μελών του νομικού προσώπου της συμπολίτευσης στην χρήση του όρου «ρατσιστική πρακτική», που χρησιμοποιήθηκε από μέρους του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Κωνσταντίνο Σιωνίδη.

Και τούτο διότι, όπως επεσήμανε ο κ. Σιωνίδης, ο αποκλεισμός υποψηφίου εκμισθωτή διότι δεν έχει τέκνα, συνιστά ρατσιστική συμπεριφορά έναντι συνυποψηφίου που έχει τέκνα κατά παράβασιν μάλιστα των όρων της προκήρυξης, που προέβλεπε την κατά προτεραιότητα επιλογή εκμισθωτή με τέκνα, όπου άλλωστε στηρίζεται η ένσταση που έχει κατατεθεί από πλευράς του ενδιαφερομένου ιδιώτη και αναμένεται να εξετασθεί αρμοδίως το αμέσως προσεχές διάστημα.

Στην διαδικασία συζήτησης επί θεμάτων ημερησίας διάταξης αποφασίσθηκε ομοφώνως και η έγκριση των ψηφισμάτων που αφορούσαν τα αποθεματικά των δήμων, που όπως άφησε να εννοηθεί ο δήμαρχος Χρήστος Γκουντενούδης ουσιαστικώς «ατονεί» η κυβερνητική πρόταση υποχρέωσης άμεσης εφαρμογής του μέτρου και του «μεταναστευτικού» όπου πρακτικά είχαμε και την γιά πρώτη φορά «συγκροτημένη» εμφάνιση σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου εκπροσώπων του συνδέσμου της «Χρυσής Αυγής».
Τα ψηφίσματα έχουν ως εξής:

Γιά τα ταμειακά διαθέσιμα
«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Παιονίας στην από 28-4-2015 συνεδρίαση εξέδωσε το παρακάτω ψήφισμα αναφορικά με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που αφορά μεταφορά ταμειακών διαθέσιμων των ΟΤΑ στην Τράπεζα της Ελλάδος:

1. Καταγγέλλει ως απαράδεκτη τη μεθόδευση της Κυβέρνησης και την απόφασή της να προχωρήσει στην έκδοση της από 20/04/2015 Π.Ν.Π.,[“Κατεπείγουσα ρύθμιση για τη μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης προς επένδυση στην Τράπεζα της Ελλάδας”, ΦΕΚ Α’ 41 / 20-04-2015], με την οποία πλήττει ευθέως τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία του θεσμού της Αυτοδιοίκησης και ουσιαστικά ακυρώνει τον ρόλο της.

2. Κρίνει μη ικανοποιητικές τις εξηγήσεις που παρείχε στο Δ.Σ της ΚΕΔΕ ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, γι αυτό καλεί την Κυβέρνηση σε πρώτη φάση να αποσύρει άμεσα την Π.Ν.Π. και στη συνέχεια, να ξεκινήσει με πρωτοβουλία της ένας ειλικρινής διάλογος, προκειμένου να αναζητηθούν κοινά αποδεκτές λύσεις που στόχο θα έχουν την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος.

3. Δίνει εντολή να μην εφαρμοστεί όσα προβλέπει η Π.Ν.Π., γιατί τίθεται σε κίνδυνο η ομαλή λειτουργία όλων των Δήμων και των υπηρεσιών τους, καθώς και η δυνατότητά τους να ανταποκριθούν στη στοιχειώδη λειτουργία τους και στις άμεσες ανάγκες των πολιτών των τοπικών κοινωνιών, μέχρι την σύγκλιση του τακτικού συνεδρίου της Κ.Ε.Δ.Ε. της 7ης Μαΐου 2015.

4. Δηλώνουμε αποφασισμένοι να εξαντλήσουμε κάθε πολιτική και νομική δυνατότητα που θα μας δοθεί , με σκοπό να ακυρώσουμε το περιεχόμενο της Π.Ν.Π.

5. Αναλαμβάνει εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών, χρησιμοποιώντας κάθε πρόσφορο μέσο, προκειμένου να ενημερωθούν οι δημότες με έγκυρο τρόπο για τις δραματικές επιπτώσεις που θα έχει για κάθε τοπική οικονομία και για κάθε επαγγελματία η εφαρμογή αυτής της πρωτοφανούς κυβερνητικής απόφασης».

Γιά το μεταναστευτικό
« Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Παιονίας αναφορικά με τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό ζήτημα ενέκρινε την έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος:
• Θεωρούμε ότι η διαχείριση του μεταναστευτικού απαιτεί έναν ολοκληρωμένο εθνικό σχεδιασμό, μακριά από ιδεοληψίες που μέχρι πρότινος επέτρεπαν σε πρόσωπα που κατέχουν υπεύθυνες κυβερνητικές θέσεις, να υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα από την παρουσία παράτυπων μεταναστών.
• Το μεταναστευτικό, λόγω του μεγέθους του, αποτελεί ζήτημα τη διαχείριση του οποίου πρέπει να αναλάβει το κράτος , που διαθέτει τα μέσα, το ανθρώπινο δυναμικό αλλά και τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους. Κι όχι να γίνει «μπαλάκι» στους δήμους.
• Καμία πολιτική που εμπλέκει στη διαχείριση του ζητήματος τους δήμους και προωθείται από την κεντρική εξουσία δεν μπορεί να υλοποιηθεί , αν δεν έχει προηγηθεί ουσιαστικός διάλογος με την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού. Για τα μέτρα που αποφασίστηκαν σε κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου δεν ζητήθηκε ποτέ η άποψη της Αυτοδιοίκησης, η οποία όμως καλείται να συνδράμει στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
• Καλούμε την Κυβέρνηση να δώσει περιεχόμενο στις εξαγγελίες και το σχέδιο της και να δημοσιοποιήσει άμεσα σε ποιες περιοχές σκοπεύει να δημιουργήσει και να λειτουργήσει τους ειδικούς χώρους διαμονής , από πού θα προέλθει το απαραίτητο για τη στελέχωσή τους προσωπικό, αλλά και πως θα διασφαλισθεί η εφαρμογή των κανόνων υγιεινής στους χώρους αυτούς ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα Αμυγδαλέζας.
• Υποστηρίζουμε ότι καμία νέα δομή φιλοξενίας μεταναστών δεν μπορεί να λειτουργήσει στα όρια δήμων, αν δεν έχει προηγηθεί καταρχήν ενημέρωση των δήμων, αλλά κι αν δεν έχουν διασφαλιστεί εκ των προτέρων οι κατάλληλες συνθήκες για τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων των τοπικών κοινωνιών, στα όρια των οποίων θα λειτουργούν οι δομές αυτές.
• Ζητάμε παράλληλα να ακυρωθεί άμεσα η απαράδεκτη απόφαση να μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα και χωρίς κανέναν έλεγχο ή συνοδεία οι παράτυποι μετανάστες από τα νησιά προς την ηπειρωτική χώρα, με τα πλοία της γραμμής.
• Ζητάμε από την Κυβέρνηση να μας παρουσιάσει ένα αναλυτικό σχέδιο , βάσει του οποίου θα χρηματοδοτηθούν τα μέτρα που εξήγγειλε για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης, με δεδομένη τη δημοσιονομική στενότητα.
• Θέλουμε να ενημερωθούμε αν σκοπεύει η Ελληνική Κυβέρνηση να ζητήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης την αύξηση της χρηματοδότησης και την ενίσχυση των δυνάμεων της Frontex, με δεδομένο ότι προεκλογικά είχε υποστηριχθεί από στελέχη του κόμματος που αποτελεί το βασικό κυβερνητικό εταίρο ότι θα απομακρυνθεί το προσωπικό της FRONTEX από τη χώρα.
• Στηρίζουμε την προσπάθεια της Κυβέρνησης στον αγώνα που θα δώσει για αλλαγή των όρων της συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ, θέτοντας στη διάθεσή της το δίκτυο συνεργασιών που έχουμε δημιουργήσει με δήμους της Ευρώπης. Στο πλαίσιο αυτό και με σκοπό την ευαισθητοποίηση της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης, θα αναλάβουμε ως Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού μέσω του δικτύου μας πρωτοβουλία ενημέρωσης των ευρωπαίων πολιτών πάνω στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι χώρες πρώτης υποδοχής παράτυπων μεταναστών.
• Καλούμε την κυβέρνηση να αναλάβει ουσιαστικές ευθύνες προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους μας, ώστε να αναλάβουν κι εκείνοι το τμήμα που τους αναλογεί , με βάση αντικειμενικά κριτήρια ( π.χ. ύψος Α.Ε.Π.), στην περίθαλψη και φιλοξενία των χιλιάδων προσφύγων που καταφεύγουν στην Ευρώπη, μέσω των χωρών πρώτης υποδοχής.
Ως Δήμος Παιονίας που αποτελούμε την βασική πύλη εισόδου προς την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη δεν θα δεχθούμε οποιαδήποτε δημιουργία χώρου φιλοξενίας – διαμονής παράνομων μεταναστών στην εδαφική μας Περιφέρεια εκτός από την δημιουργία σταθμού ημερήσιας παραμονής – προώθησης μεταναστών με προϋπόθεση τήρησης όλων των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, δεδομένου ότι δια νόμου απαγορεύεται η παραμονή αλλοδαπών – μεταναστών στην παραμεθόριο περιοχή του Δήμου μας».

Τέλος, σημειώνεται, ότι εμβολίμως με πρωτοβουλία του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου υπήρξε ομόφωνη υιοθέτηση ενός τρίτου ψηφίσματος, που επί της ουσίας εκφράζει την ευαρέσκεια του σχετικά με την πρόσφατη υιοθέτηση από πλευράς του ολλανδικού Κοινοβουλίου και της ενθοσυνέλευσης της Αρμενίας της γενοκτονίας των Ποντίων και Μικρασιατών από πλευράς των Τούρκων.

Περισσότερα

Στην Κύπρο ο Γ.Γεωργαντάς ως εκπρόσωπος της Βουλής στις εκδηλώσεις της μαύρης επετείου εισβολής του Αττίλα

Στην Κύπρο, όπου εκπροσωπεί τη Βουλή ως επικεφαλής της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας βρίσκεται ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Κιλκίς […]

Δείτε ακόμα

Σωματείο εργαζομένων νοσοκομείου Κιλκίς: «Εσωτερική διασπορά Covid-19 σε ασθενείς της Παθολογικής κλινικής με τρεις θανάτους»

Το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου εργαζομένων του γενικού νοσοκομείου Κιλκίς καταγγέλλει εσωτερική διασπορά Covid-19 σε ασθενείς της Παθολογικής κλινικής με […]