Πολιτική

«Βαρύ» για τον δήμο Κιλκίς το «φορτίο» του προσφυγικού

Συνεδρίασε την Δευτέρα 29.2.16, παρουσία και πολιτών το δημοτικό συμβούλιο Κιλκίς. Την συνεδρίαση απασχόλησε κατά κύριο λόγο το θέμα της ίδρυσης και λειτουργίας των κέντρων προσωρινής διαμονής προσφύγων στην ευρύτερη περιοχή του Κιλκίς.

Στην αρχή ο δήμαρχος Δημήτρης Σισμανίδης έκανε έκκληση για συνεργασία και δήλωσε ότι δεν θα γίνει ο δήμος του Κιλκίς ένας απέραντο κέντρο φιλοξενίας μεταναστών.

Κατόπιν μίλησε ο βουλευτής Κιλκίς της Χρυσής Αυγής Χρήστος Χατζησάββας υπογράμμισε ότι θα έπρεπε από την αρχή να γίνει διαχωρισμός σε πρόσφυγες και σε μετανάστες. Κάλεσε όλους να αναλογιστούν τα προβλήματα που μπορεί να επιφέρει αυτή η κατάσταση καθώς ο αριθμός των προσφύγων αντιστοιχεί στο 30 % των συγκεντρωμένων στην περιοχή του Χέρσου.

Ποσοστό για το οποίο μίλησε ο κ. Σισμανίδης διευκρινίζοντας ότι στο Χέρσο η πλειοψηφία αποτελείται από πρόσφυγες γιά τους οποίους δεν υφίστανται η διάταξη και η διαδικασία επαναπροώθησης.

«Μπορούμε να διαχειριστούμε το ζήτημα αλλά δεν εξαρτάται από εμάς να το λύσουμε» δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕ Παύλος Τονικίδης, «καθώς το ζήτημα αυτό αφορά όλη την Ελλάδα . Πρέπει να είναι προσεκτική η προσέγγιση για το συγκεκριμένο θέμα. Θα πρέπει να πείσουμε την κυβέρνηση να απομακρύνει το φορτίο αυτό». Πρόσθεσε δε ότι χρειάζεται συνεργασία επί του θέματος.

«Η κοινωνία του Κιλκίς δίνει μαθήματα ανθρωπιάς» επεσήμανε η Ιωάννα Ρούσσου «και μάλιστα σε μια οικονομικώς δύσκολη εποχή. Το δίκαιο θα ήταν το βάρος αυτό να μοιραστεί και σε άλλους δήμους. Ως κοινωνία έχουμε την υποχρέωση να φερθούμε ως άνθρωποι.

Τον λόγο έλαβε στη συνέχεια ο Γιάννης Φαχουρίδης ο οποίος απευθύνθηκε στον κ. Σισμανίδη τονίζοντας ότι εκείνος ώφειλε να συγκαλέσει αμέσως συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου για το θέμα των κέντρων προσωρινής διαμονής προσφύγων. Ο κ. Φαχρουρίδης έθεσε μια σειρά από ερωτήματα: «Θα πρέπει να διαχωρίζονται σε πρόσφυγες και σε μετανάστες; Ποιός τους ξεχωρίζει; Θα πρέπει να προσεγγίζουμε το ζήτημα με ξενοφοβία;». Δήλωσε πως η δημοτική αρχή φέρει ευθύνη για την κατάσταση αυτή γιατί δεν φρόντισε να έχει εναλλακτικές θέσεις χωροθέτησης.

Κατόπιν μίλησε ο πρόεδρος της δημοτικός κοινότητας Χέρσου Φίλιππος Κοτανίδης, αναφέροντας πως βρίσκονταν εκεί λιγότεροι από 1.500 πρόσφυγες καθώς ωρισμένοι από αυτούς έφυγαν και φεύγουν με τα πόδια, με προορισμό την Ειδομένη. Επίσης, γνωστοποίησε ότι στο αναψυκτήριο του Χέρσου ο κόσμος συγκεντρώνει ρούχα και φαγητό κυρίως για τα παιδιά. Ο κ. Κοτανίδης ζήτησε βοήθεια από τον δήμαρχο προκειμένου να μην κουραστεί ο κόσμος της περιοχής που μέχρι τώρα με προθυμία βοηθεί τους πρόσφυγες. Στην συνεδρίαση παρέστη ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Μεγάλης Στέρνας Διογένης Ιωαννίδης, ο οποίος δήλωσε πως θα βοηθήσει την κατάσταση και τόνισε ότι το ζήτημα αυτό θα κρατήσει για πολύ καιρό ακόμα.

Για το θέμα μίλησαν και οι δημοτικοί σύμβουλοι Αθανάσιος Γραμματικόπουλος και Γιάννης Δημητριάδης. Ο πρώτος δήλωσε ότι απ’ όπου και αν προέρχονται οι πρόσφυγες ή οι μετανάστες έχουν ανάγκες και ότι πρέπει να υπάρχει στόχευση για το ζήτημα αυτό. Ο δεύτερος υπογράμμισε ότι στο Κιλκίς κυκλοφορούν δύο με τρία περιπολικά της άμεσης δράσης διότι τα υπόλοιπα είναι στην Ειδομένη και στο Χέρσο.

Εν συνεχεία μίλησε η Ελένη Αναστασιάδου που διευκρίνισε ότι οι πρόσφυγες θέλουν να φύγουν, δεν επιθυμούν να μείνουν στα «χοτσποτ» και τελικώς πηγαίνουν με τα πόδια στην Ειδομένη. «Σε ό,τι μπορώ να βοηθήσω, θα είμαι εκεί», τόνισε.

Επί του θέματος τοποθετήθηκαν ο Νίκος Στανιμερόπουλος και Κώστας Ζώτος. Ο πρώτος τόνισε ότι εάν ο κόσμος δεν αντιδράσει θα δεχτεί τις συνέπειες του ζητήματος αυτού και ότι είναιαντίθετος με την λειτουργία του κέντρου προσωρινής διαμονής στο Χέρσο. Ο δεύτερος ομιλητής έθεσε σειρά ερωτημάτων: «Πώς ο δήμαρχος έλαβε την απόφαση να προχωρήσει χωρίς να συγκαλέσει σε δημοτικό συμβούλιο; Ο νομός των Σερρών τίποτε;». Τέλος δήλωσε πως το Κιλκίς «δεν αντέχει άλλο».

Στην συνέχεια προκλήθηκε ένταση όταν κάτοικοι του Δροσάτου το οποίο είχε επίσης επιλεγεί αρχικώς γιά δημιουργία «χοτσποτ» αντέδρασαν εντόνως σε αναφορές της Αγγελικής Αντωνιάδου με αποτέλεσμα να διακοπεί η συνεδρίαση για 15 λεπτά. Η ίδια δήλωσε ότι οι πρόσφυγες θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν πρόκειται να περάσουν στην Κεντρική Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Γερμανία που θέλουν. «Μπορούν να ζήσουν εδώ μαζί μας, δεν μπορούμε όμως να τους προσφέρουμε κάτι περισσότερο», ανέφερε.

Αργότερα, η κατάσταση εξομαλύνθηκε και τον λόγο πήρε η εκπρόσωπος του Δροσάτου Σοφία Τσουλφαϊδου η οποία διερωτήθηκε: «Ποιός θα διασφαλίσει την ακεραιότητα των οικογενειών των κατοίκων της περιοχής του Δροσάτου;».

«Τίποτε δεν είναι δεδομένο» αφανισμένοι».

Δευτερολογώντας ο κ. Φαχουρίδης πρότεινε σύνταξη ψηφίσματος με το οποίο να καταδεικνύεται η αποφασιστικότητα του δημοτικού συμβουλίου και της κοινωνίας του Κιλκίς «να δείξουμε ότι είμαστε έτοιμοι και για το μέλλον».

Προς το τέλος της συνεδρίασης εμφανίστηκε μία μετανάστρια η οποία ευχαρίστησε την δημοτική αρχή και γενικότερα τις τοπικές κοινωνίες του Κιλκίς για το ενδιαφέρον και για την στήριξή τους.

«Όχι νέες προσφυγικές δομές, όχι κομματική εκμετάλλευση»

Την αντίθεσή του στην δημιουργία νέων κέντρων προσωρινής διαμονής προσφύγων-μεταναστών («χοτσποτ») και συγκεκριμένα στο Δροσάτο και Κεντρικό, αλλά και σε κομματική εκμετάλλευση του προσφυγικού εξέφρασε μιλώντας κατά την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κιλκίς της Δευτέρας 29.2.16 ο δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Σισμανίδης.

Ειδικότερα ο κ. Σισμανίδης τόνισε, μεταξύ άλλων, και τα εξής:
«Δεν υπάρχει καμμία αμφιβολία ότι το προσφυγικό, ένα βαθύτατα πολιτικό και πολυπαραγοντικό ζήτημα διχάζει την Ευρώπη και προκαλεί σοβαρούς τριγμούς στην ελληνική κοινωνία. Όλοι μας είμαστε πρόσφυγες, τρίτης πλέον γενιάς, αντιλαμβανόμαστε την «Οδύσσεια», που περνούν αυτοί οι κατατρεγμένοι άνθρωποι οι οποίοι περπατούν με τα πόδια μέχρι την Ειδομένη αναζητώντας ένα ασφαλές καταφύγιο σε χώρες της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης.

Διαφορετική η περίπτωση του Γαλλικού

Ως δήμος και ως τοπική κοινωνία βρεθήκαμε στο πλευρό τους και προσπαθήσαμε όσο μας επιτρέπουν οι δυνάμεις μας να τους βοηθήσουμε.

Ενοχληθήκαμε βαθύτατα και εκφράσαμε τις ενστάσεις μας στη λειτουργία «χότσποτ» στο Γαλλικό πριν από τρεις μήνες όταν μη κυβερνητικές οργανώσεις σε συνεννόηση με τον αναπληρωτή υπουργό μεταναστευτικής πολιτικής επιχείρησαν εν κρυπτώ και παραβύστω να στήσουν εκεί σε ιδιωτική έκταση ένα κέντρο φιλοξενίας για πρόσφυγες, όπου δεν είχε καμία απολύτως υποδομή.

Νέα δραματικά γεγονότα – Έκτακτες εθνικές συνθήκες

Η όξυνση του προσφυγικού τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες με τις αυτόνομες πολιτικές πρακτικές Αυστρίας, Σλοβενίας και άλλων κρατών που αντιστρατεύονται την ευρωπαϊκή ιδέα, με τη «σφράγιση» των συνόρων και τις μεγάλες προσφυγικές ροές στη χώρα μας έχουν δημιουργήσει μια πολύ θλιβερή εικόνα στην ελληνική επικράτεια, στα νησιά και στο εσωτερικό της πατρίδας μας, με καραβάνια προσφύγων που περπατούν αδιάκοπα με προορισμό την Ειδομένη για να φύγουν προς την Ευρώπη.

Η κατάσταση είναι κρίσιμη και το προσφυγικό προσλαμβάνει διαστάσεις έκτακτης εθνικής ανάγκης. Μέσα σ’ αυτό το δύσκολα διαχειρίσιμο περιβάλλον το υπουργείο εθνικής άμυνας προτάσσοντας λόγους εθνικού συμφέροντος ανακοίνωσε ότι στο νομό μας ιδρύονται κέντρα προσωρινής διαμονής προσφύγων στο πεδίο αποπροσγείωσης του Χέρσου και της Νέας Καβάλας. Όπως όλοι σας γνωρίζετε πολύ καλά η επίκληση του εθνικού συμφέροντος τερματίζει την όποια διαφωνία. Είτε αντιδρούσαμε, είτε οργανώναμε δυναμικές κινητοποιήσεις για την αποτροπή λειτουργίας προσφυγικών δομών δε θα πετυχαίναμε κανένα αποτέλεσμα. Το μόνο που αποτρέψαμε ήταν η χωροθέτηση του παλιού πεδίου αποπροσγείωσης στο Χέρσο με συνέπεια ο προσφυγικός καταυλισμός να γίνει στο εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο Μαζαράκη.

Ενότητα, σύμπνοια,σύνεση, συνεννόηση

Είναι μια δύσκολη στιγμή η σημερινή. Οφείλουμε όμως με πνεύμα ομόνοιας, σύμπνοιας, σύνεσης και συνεννόησης να διαχειριστούμε την κατάσταση. Η δημοτική αρχή Κιλκίς ζήτησε εγγυήσεις από την πρώτη στιγμή που της ανακοινώθηκαν οι εντολές του υπουργείου εθνικής άμυνας. Εκφράσαμε την ενόχλησή μας γιατί δε ρωτηθήκαμε για το σχεδιασμό και απαιτήσαμε εύρυθμη λειτουργία της προσφυγικής δομής στο Χέρσο και την περιφρούρηση και φύλαξή της από δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας. Αξιώσαμε πέραν του Χέρσου να μη γίνει κανένα άλλο κέντρο προσωρινής διαμονής ούτε στο Δροσάτο, ούτε στο Κεντρικό.

Είμαστε ρεαλιστές, οφείλουμε να υπερασπιστούμε την εθνική πολιτική της χώρας, άσχετα εάν διαφωνούμε με τους κυβερνητικούς χειρισμούς, δεν θα δεχθούμε όμως να γίνει όλος ο δήμος μας ένα απέραντο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων.

Ισομερή κατανομή προσφύγων – Όχι σε νέες προσφυγικές δομές σε Δροσάτο και Κεντρικό

Γι’ αυτό και προτείναμε και η θέση μας είναι αμετακίνητη επί τούτου την ισομερή κατανομή του προσφυγικού πληθυσμού και σε άλλους νομούς της χώρας. Πάνω στην βάση της αναλογικότητας πρέπει να μοιραστεί αυτό το βάρος γιατί πραγματικά δε μπορούμε να το σηκώσουμε. Δεν έχουμε ούτε τις δυνάμεις, ούτε τις υποδομές. Και δεν είναι δίκαιο να φορτώνεται ένας νομός με τόσες πολλές προσφυγικές δομές (καταυλισμός στην Ειδομένη, καταυλισμός στο βενζινάδικο της ΕΚΟ στο Πολύκαστρο, Χέρσο, Νέα Καβάλα) και σε άλλους νομούς να μην υπάρχει μια αναλογία.

Είμαστε πραγματιστές και στο βαθμό που μας αναλογεί αναλαμβάνουμε την ευθύνη διαχείρισης. Ο δήμος Κιλκίς βρέθηκε προ τελεσμένου γεγονότος. Δεν μας δόθηκε κανένα περιθώριο αντίδρασης. Έχουμε να επιλέξουμε δύο σενάρια:

-Την ανεξέλεγκτη μετακίνηση προσφύγων σε πόλεις και χωριά με τους όποιους κινδύνους αυτή «εγκυμονεί»
-Την ελεγχόμενη φύλαξη των προσφύγων μέσω του κέντρου προσωρινής φιλοξενίας.
Με κανόνες ρεαλισμού επιλέξαμε τη δεύτερη λύση.

Έκκληση για συνεργασία – Όχι σε κομματική εκμετάλλευση του προσφυγικού

Σας καλώ να συνεργαστούμε όλοι μαζί με πνεύμα κατανόησης του δύσκολου προβλήματος που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή μας, να συνεννοηθούμε και να συμβάλουμε στην αποτελεσματική διαχείριση αυτής της κατάστασης.

Σας καλώ να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με διάθεση αλληλεγγύης και βοήθειας προς τους πρόσφυγες και να μην εμπλακούμε σε μικροκομματικές και ξενοφοβικές αντιπαραθέσεις.

Το προσφυγικό έχει χτυπήσει την πόρτα μας. Καλούμαστε να το διαχειριστούμε με υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Να δείξουμε την ανθρωπιά μας και να αποβάλουμε τον φόβο που μόνο αρνητικά επιφέρει. Παρά ταύτα δεν εφησυχάζουμε και θα παρακολουθούμε διαρκώς τους όρους που θέσαμε για την λειτουργία του κέντρου προσωρινής διαμονής προσφύγων στο Χέρσο».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Φωτοσχόλιο

Από την επίσκεψη της ευρωβουλευτού Μαρίας Σπυράκη στον δήμαρχο Κιλκίς Δημήτρη Κυριακίδη