Αρθρογραφία

Δημήτριος Γ.Αβραμίδης – Δημήτριος Ν.Σιδηρόπουλος, 100 Χρόνια (1921-2021), ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ Ν. Κιλκίς

Γράφει ο Χρήστος Π. Ίντος

Δύο εκπαιδευτικοί είναι οι δημιουργοί του παραπάνω πονήματος. Ο πρώτος, ο εν ενεργεία γυμναστής Δημήτριος Αβραμίδης, ερεύνησε αρχεία, περισυνέλεξε υλικό, επιμελήθηκε την ύλη και είχε την τελική μορφοποίηση των κειμένων που εμπεριέχονται στο μεγάλων διαστάσεων βιβλίο των 340 και πλέον σελίδων. Ο δεύτερος, ο Δημήτριος Ν. Σιδηρόπουλος, συνταξιούχος δάσκαλος, θυμήθηκε, περιέγραψε και κατέγραψε γεγονότα σχετικά με τους κατοίκους της κοινής γενέτειράς τους, τον οικισμό της Μεταμόρφωσης του Δήμου Παιονίας του Ν. Κιλκίς.

Ο κόπος και ο μόχθος τους είχε ως αποτέλεσμα ένα ενδιαφέρον βιβλίο για το ακριτικό χωριό του Δήμου μας. Ξεκινά από την μεγάλη πορεία των προγόνων τους από τον Πόντο και τον Καύκασο, το χωριό τους, το Κιουλεπέρ της επαρχίας Καρτς, την πορεία προς το Βατούμ, το ταξίδι για την ελεύθερη Ελλάδα. Άφιξη στα απολυμαντήρια της Καλαμαριάς, αναζήτηση μόνιμης εγκατάστασης στην βόρεια ελληνική μεθόριο.

Γλαφυρές και ενδιαφέρουσες οι περιγραφές. Συγκινούν, εντυπωσιάζουν, συμβάλλουν στη γνώση όχι μόνο της ιστορίας ενός χωριού και των κατοίκων του αλλά και σε εκείνη της νεότερης Ελλάδας. Ιδιαίτερα του προσφυγικού ελληνισμού. Σε αυτό βοηθούν και τα ένθετα κείμενα, στα οποία γίνεται λόγος για την γενικότερη ιστορία της Πατρίδας μας και του ποντιακού ελληνισμού.

Μετά τις γενικές περιγραφές, ακολουθούν εξιστορήσεις σχετικές με τον οικισμό της Μεταμόρφωσης. Τη ζωή των κατοίκων της, τα δημιουργήματά τους, την εκκλησία και το σχολείο, τους τοπικούς συλλόγους, πολιτιστικούς και αθλητικούς. Τους αγώνες για επιβίωση, τις μεταναστεύσεις της μεταπολεμικής περιόδου και άλλα, απλά, καθημερινά, ουσιώδη. Ενδιαφέρουσες οι αναφορές στους κατοίκους γειτονικών οικισμών, όπως της Ποντοηράκλειας.

Πλούσιο το φωτογραφικό υλικό, παλαιό και νεότερο, καλύπτει όλες τις ενότητες του βιβλίου. Εντυπωσιάζουν οι χάρτες, η πλούσια βιβλιογραφία, οι πηγές, το παράρτημα με τους τόπους εγκατάστασης στην Ελλάδα συμπατριωτών τους. Το πόνημα κλείνει με περιγραφή οδοιπορικού – προσκυνήματος στις αλησμόνητες Πατρίδες.

Αξιέπαινοι οι συγγραφείς του βιβλίου για την Μεταμόρφωση του Ν. Κιλκίς. Με την εργασία τους περιέσωσαν την ιστορία των προγόνων τους, κατέγραψαν την ιστορία του του χωριού που καλύπτει έναν αιώνα (1921-2021).

Τους ευχαριστούμε και τους ευχόμαστε υγεία και συνέχεια στην δημιουργική δραστηριότητά τους.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα