Πολιτική

ΠΑΜΕ: «Ο δικός μας δρόμος είναι ρήξη, αγώνας και ανατροπή»

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 1.5.15 στην πλατεία Ειρήνης του Κιλκίς η πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ Κιλκίς , με τη συμμετοχή πλήθους εργατών και υπαλλήλων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, επαγγελματιών, αγροτών, άνεργων, συνταξιούχων, μαθητών, φοιτητών, νεολαίας και γυναικών των λαϊκών στρωμάτων.

Στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο αναφέρονται μεταξύ άλλων και τα εξής:
Η όγκος και ο παλμός της συγκέντρωσης που είχε κεντρικό σύνθημα «Αγώνας – Ρήξη – Ανατροπή. Ο δικός μας δρόμος χωρίς φτώχεια, ανεργία και μνημόνια», έδειξε ότι σε μία περίοδο όπου κυβέρνηση, εργοδοσία, αστικά ΜΜΕ, κυβερνητικός – εργοδοτικός συνδικαλισμός καλούν σε αναμονή και στήριξη των διαπραγματεύσεων, δηλαδή σε στήριξη των νέων αντιλαϊκών μνημονίων, υπάρχουν δυνάμεις με ταξικό προσανατολισμό σε κάθε κλάδο και εργασιακό χώρο, σε κάθε γειτονιά και χωριό, ικανές να τραβήξουν το κίνημα προς τα εμπρός, ικανές να συμβάλουν στην ανασύνταξή του.

Τη συγκέντρωση χαιρέτισε εκ μέρους του Συλλόγου Γυναικών Κιλκίς, η γραμματέας Σταυρούλα Νικολαΐδου, η οποία στάθηκε στο ότι η Πρωτομαγιά «είναι μέρα απεργίας και αγωνιστικής διεκδίκησης, είναι η μέρα που μας θυμίζει οτι τίποτε δε μας χαρίστηκε από την εργοδοσία και το κράτος αλλά οτι κατακτήθηκε έχει τη σφραγίδα της σκληρής πάλης του εργατικού, λαϊκού κινήματος του απεργιακού αγώνα των εργατών σε όλο τον κόσμο για να καθιερωθεί το οχτάωρο.

Από το σύλλογο γυναικών, η Κική Τραντούδη απήγγειλε απόσπασμα από τον «Επιτάφιο» του Γιάννη Ρίτσου, ποίημα που γράφτηκε με αφορμή το θρήνο της μάνας του νεκρού Τάσου Τούση, την Πρωτομαγιά του 1936 στη Θεσσαλονίκη.
Από το βήμα της συγκέντρωσης αναγνώσθηκε και χαιρετισμός των εργαζομένων της ΚΑΡΙΝΑ, οι οποίοι διεκδικούν τα δεδουλευμένα των τελευταίων μηνών, και οι οποίοι οργανωμένα και μαζικά συμμετείχαν στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη, μαζί με τους συναδέλφους τους από το κλαδικό τους σωματείο όπως τονίζεται στο ενημερωτικό δελτίο.

Την κεντρική ομιλία, εκ μέρους της γραμματείας Κιλκίς του ΠΑΜΕ, έκανε ο Τάσος Βασιλακάκης, αντιπρόεδρος του σωματείου ΟΤΑ Κιλκίς και μέλος του ΝΤ Κιλκός της ΑΔΕΔΥ. Στην ομιλία του αναφέρθηκε αρχικώς στην ιστορική σημασία της Πρωτομαγιάς και στο γεγονός ότι τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων δε χαρίστηκαν, δεν παραχωρήθηκαν από τους εκμεταλλευτές και από κυβερνήσεις, αλλά κατακτήθηκαν με αδιάκοπους σκληρούς αγώνες, με οργάνωση και αντοχή. Στη συνέχεια σημείωσε ότι η αλλαγή κυβέρνησης δεν έφερε θετικές αλλαγές στη ζωή της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, μιας και παραμένουν η απλήρωτη εργασία, η εντατικοποίηση της εργασίας, οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, οι δυσβάσταχτοι φόροι, η εμπορευματοποίηση της υγείας, παιδείας κ.ά., και αναφέρθηκε και σε τοπικά παραδείγματα όπως οι εργάτες της ΚΑΡΙΝΑ, των Κλωστηρίων Κιλκίς, του Κολιού κ.ά. Τέλος, στηλίτευσε τη στάση των δυνάμεων τόσο του παλιού (ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ) όσο και του νέου (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ) κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, οι οποιες μπροστά στην Πρωτομαγιά δεν έκανα τίποτα προκειμένου να οργανωθεί η πάλη των εργαζομένων, να είναι μαζικές οι απεργιακές συγκεντρώσεις και είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο όπου υπήρξαν συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ συζητήθηκε η προετοιμασία της πρωτομαγιάτικης συγκέντρωσης, ενώ το ΕΚ Κιλκίς και το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ, απλώς έβγαλαν ένα κάλεσμα μερικές μέρες πριν τη συγκέντρωση, χωρίς να το παλέψουν σε κανέναν εργασιακό χώρο και αυτή η υποτίμηση είχε ως αποτέλεσμα ουσιαστικώς τη μη πραγματοποίηση συγκέντρωσης στο ΕΚ Κιλκίς, όπου δε συμμετεσχαν ούτε οι συνδικαλιστές των παραπάνω παρατάξεων.

Και το ενημερωτικό δελτίο καταλήγει ως εξής:
Η πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση απετέλεσε την κορύφωση τη δράσης του προηγούμενου διαστήματος των ταξικών δυνάμεων στο Κιλκίς, όπου με περιοδείες και εξορμήσεις στους εργασιακούς χώρους του δημόσιου, στα εργοστάσια του νομού, στα εμπορομάγαζα και στα χωριά, στάλθηκε το μήνυμα ότι ο λαός πρέπει να αγωνιστεί για την αναπλήρωση των απωλειών των προηγούμενων ετών, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του, για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης σε φιλολαϊκή κατεύθυνση.

Μετά την ολοκλήρωση της κεντρικής ομιλίας ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης με κατάληξη το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης μπροστά στο δημαρχείο, όπου και έγινε κατάθεση στεφάνων εις μνήμην των νεκρών της εργατικής τάξης και όλων των αγωνιστών, από το ΠΑΜΕ, την ΟΓΕ, το ΚΚΕ και την ΚΝΕ.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Φωτοσχόλιο

Το δημοτικό πάρκο – «Κήπος» ξαναπαίρνει τα σκήπτρα της ομορφιάς στον δημόσιο χώρο της πόλης του Κιλκίς, με νέο αρδευτικό […]

Βελτιωτικές αλλαγές

Μετά τις βελτιωτικές αλλαγές στο δημοτικό πάρκο – «Κήπος» του Κιλκίς για την καλύτερη αισθητική και λειτουργική εικόνα του χώρου […]