Κοινωνία

Το εργαστήριο του «Νηρέα» για πρόληψη της επιθετικής συμπεριφοράς στο σχολείο

Ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 12.11.15 το βιωματικό εργαστήριο για την πρόληψη της επιθετικής συμπεριφοράς μέσα στο σχολείο βασισμένο στη φιλοσοφία των ομοτίμων. Το εργαστήριο ήταν διήρκεσε 21 ώρες, απευθυνόταν σε εκπαιδευτικούς ε΄ και στ΄ τάξης δημοτικού εργάζονται σε σχολεία του Κιλκίς και αποτελεί την πρώτη φάση της συγκεκριμένης παρέμβασης. Το εργαστήρι πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Κιλκίς διά της υπευθύνης σχολικών δραστηριοτήτων και των σχολικών συμβούλων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Κιλκίς για 3 συνεχή σχολική χρονιά σε μια κοινή προσπάθεια οργάνωσης παρεμβάσεων προληπτικού χαρακτήρα που εμπλέκουν το σύνολο της σχολικής κοινότητας (εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς).
Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρονται και τα εξής:

Στο εργαστήρι συμμετέσχαν συνολικά οκτώ εκπαιδευτικοί από τέσσερα σχολεία. Οι συμμετάσχοντες μέσα από βιωματικές διαδικασίες διαπραγματεύτηκαν θέματα που σχετίζονται με την επιθετική συμπεριφορά (αίτια, συνέπειες, τρόποι παρέμβασης, διαχείριση συναισθημάτων, εναλλακτικοί τρόποι επίλυσης των συγκρούσεων), εξοικειώθηκαν με την συγκεκριμένη μεθοδολογία, προσέγγισαν τη φιλοσοφία του προτύπου των ομοτίμων και επανεκπαιδεύτηκαν σε δεξιότητες, όπως επικοινωνία, αυτοεκτίμηση, συνεργασία, διαχείριση συγκρούσεων, εργασία σε ομάδες. Ακόμη τους δόθηκε υποστηρικτικό υλικό με το θεωρητικό υπόβαθρο, βιωματικές δραστηριότητες και προτεινόμενη βιβλιογραφία.

Στην πλειοψηφία τους οι εκπαιδευτικοί είπαν ότι οι προσδοκίες τους από το εργαστήριο επαληθεύτηκαν σε μεγάλο βαθμό. Στην ερώτηση αν ήταν χρήσιμο το εργαστήρι στη δουλειά τους όλοι απάντησαν θετικά και πιο συγκεκριμένα ότι απέκτησαν νέες γνώσεις και δεξιότητες, ενώ τους δόθηκε η ευκαιρία να ξαναθυμηθούν παλιότερες. Τους άρεσε το κλίμα στην ομάδα, οι συζητήσεις, τα βιωματικά παιχνίδια, η ελευθερία έκφρασης και η γνωριμία/συνεργασία με τους συναδέλφους τους.

Οι εκπαιδευτικοί των σχολείων που δεσμεύονται να υλοποιήσουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα την τρέχουσα σχολική χρονιά, θα παρευρεθούν σε συνάντηση με τα στελέχη της επιστημονικής ομάδας του Νηρέα την Πέμπτη 26.11.15 στο χώρο του κέντρου πρόληψης Νηρέας με στόχο να διευκρινιστούν πρακτικά ζητήματα που αφορούν στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση του παραπάνω προγράμματος, ώστε να προχωρήσει άμεσα η εφαρμογή του στους μαθητές και τους γονείς.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Πνεύμα διεκδίκησης

Τα τελευταία χρόνια ακολουθούν ανοδική πορεία οι δείκτες απήχησης, συμμετοχής, διοργανωτικής επάρκειας και αγωνιστικής επιτυχίας όλοι οι αγώνες ορεινού δρόμου […]