Αγροτικά

Διεκδικούν ξανά τον ρόλο τους οι αγροτικοί συνεταιρισμοί

Γράφει ο Βαγγέλλης Αποστολίδης

Σε μία πολύ ενδιαφέρουσα και ικανοποιητική γιά τους παραγωγούς, σε σχέση με όλες σχεδόν τις παραμέτρους (ποσότητα, ποιότητα, τιμές), εξελίχθηκε έως τώρα η εφετινή περίοδος γιά τις καλλιέργειες σιτηρών στην περιφερειακή μας ενότητα.

Και αν γιά τις δύο πρώτες εξ αυτών θα πρέπει να αναζητήσουμε τις αιτίες σε παράγοντες με πάγια χαρακτηριστικά, όπως οι καιρικές συνθήκες και ο τρόπος καλλιέργειες των σιτοχώραφων, η τρίτη εξ αυτών, και ίσως η καταλυτικότερη για τον χαρακτηρισμό της επιτυχούς καλλιεργητικής χρονιάς, οι τιμές, είναι ο πιό σύνθετος και πολυπαραγοντικός στην διαμόρφωση του.

Και τούτο, διότι οι συνθήκες, που τις διαμορφώνουν, περιλαμβάνουν αντικρουόμενα συμφέροντα, όπου εμπλέκονται “μεγάλοι” παίκτες με ισχυρή επιρροή στους κανόνες διαμόρφωσης της αγοράς, και οι οποίοι αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη επιρροή στην χώρα μας λόγω του συνεταιριστικού ελλείμματος, το οποίο καταγράφεται εγχωρίως ως συμπεριφορά στον αγροτικό κόσμο.

Γιά τον λόγο αυτό αποκτούν βαρύνουσα σημασία στην διαμόρφωση ενός ικανοποιητικού πλαισίου τιμών γιά τους παραγωγούς πρωτοβουλίες και ενέργειες συνεταιριστικών σχημάτων, όπως αυτή του συνεταιρισμού Αξιούπολης “Αξιός” γιά συγκεντρώσεις σιτηρών γιά λογαριασμό των παραγωγών, καθορίζοντας μάλιστα εγκαίρως συμφέρουσες τιμές, όπως, για παράδειγμα, αυτή, η οποία διαμόρφωσε τον κύριο όγκο της συγκέντρωσης σιτηρών, τους 1500 τόννους από τις 2000 τόννως συνολικώς που συγκεντρώθηκαν την ποικιλία του “σκληρού” στα 0,25 ευρώ ανά κιλό.

«Ένα αποτέλεσμα, που δικαιώνει την επιλογή μας και μας αφήνει απολύτως ικανοποιημένους», όπως δήλωσε στον “Μαχητή” ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Παύλος Πασσαλίδης, αναφερόμενος στις δυσκολίες και τις πιέσεις που ασκήθηκαν από διάφορες πλευρές για την ανάληψη της”.

Οι συνεταιριστικοί φορείς, «αφήνοντας πίσω πρακτικές του παρελθόντος που τους «πλήγωσαν» ανεπανόρθωτα και του έφεραν στα στάδια της εκκαθάρισης, μπορούν να λειτουργήσουν πολύ θετικά για τους παραγωγούς”, συνέχισε χαρακτηριστικώς, αναφερόμενος παράλληλα στην ικανοποιητική, με βάση τα τωρινά δεδομένα, πορεία των εφετινών δηλώσεων του ΟΣΔΕ και την εμπιστοσύνη, την οποία επέδειξαν προς τον συνεταιρισμό γιά την υποβολή της 1800 δικαιούχοι.

Και τούτο, διότι, όπως επεσήμανε, “αναγνωρίζουν την ποιοτική δουλειά του συνεταιρισμού στον εν λόγω τομέα”, η οποία βασίζεται, όπως υπογράμμισε “σε ένα ευρύ, καλά καταρτισμένο και έμπειρο δεκαοκταμελές επιτελείο, το οποίο στελεχώνεται από το μόνιμο προσωπικό του συνεταιρισμού και τους εποχικώς προσληφθέντες για τον σκοπό αυτό εργαζομένους”.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Τα αυτονόητα!

Διαβάζουμε τα δελτία τύπου που στέλνουν της τελευταίες ημέρες ο δήμος Κιλκίς και η περιφερειακή ενότητα Κιλκίς κάνοντας αναφορά στην […]