Γενικά

Διαμαρτυρία και 4ωρη στάση εργασίας των εργαζομένων στο νοσοκομείο Κιλκίς (Βίντεο)

Το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου Κιλκίς συμμετείχε την Πέμπτη 21 Μαΐου στην πανελλαδική τετράωρη στάση εργασίας που πραγματοποίησε η ΠΟΕΔΗΝ από τις 11 το πρωί εώς τις 3 το μεσημέρι διαμαρτυρόμενη για την διάταξη με πράξη νομοθετικού περιεχομένου σύστασης δύο κλάδων του νοσηλευτικού προσωπικού.

Στις 12 το μεσημέρι οι νοσηλευτές του νοσοκομείου συγκεντρώθηκαν έξω από το γραφείο του διοικητή του νοσοκομείου για να διαμαρτυρηθούν και να του καταθέσουν το ψήφισμά τους.

Ακολούθησε πορεία από το νοσοκομείο και επί της 21ης Ιουνίου μέχρι τα γραφεία των βουλευτών, φωνάζοντας συνθήματα, όπου και παρέδωσαν το ψηφισμά τους στα γραφεία των βουλευτών, Ειρήνης Αγαθοπούλου, Γιώργου Φραγγίδη και του υφυπουργού ψηφιακής διακυβέρνησης Γιώργου Γεωργαντά.

Αμέσως μετά το σωματείο των εργαζομένων του γενικού νοσοκομείου Κιλκίς είχε συνάντηση με τον δημάρχο Κιλκίς στο δημαρχείο.

Οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στον επιχειρούμενο διαχωρισμό του νοσηλευτικού προσωπικού σε δύο κλάδους ενώ η πρόεδρος του σωματείου Σοφία Καπαλτσίδου του επέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας με τις διεκδικήσεις των εργαζομένων.

Ο κ. Κυριακίδης χαρακτήρισε δίκαια τα αιτήματα που του ετέθησαν υπογραμμίζοντας ότι το νοσηλευτικό δυναμικό του τόπου μας, πολύ συχνά κάτω από αντίξοες συνθήκες, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης για την περίθαλψη και την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στον πολίτη και εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του σωματείου εργαζομένων και των νοσηλευτών.

Στο ψηφισμά τους οι νοσηλευτές επισημαίνουν τα εξής:

“Εμείς οι εργαζόμενοι, του γενικού νοσοκομείου Κιλκίς που συγκεντρωθήκαμε στην απεργιακή κινητοποίηση διαμαρτυρίας της Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν που έγινε σήμερα Πέμπτη 21 Μαΐου 2020 στο νοσοκομείο Κιλκίς, διαπιστώνουμε και καταγγέλλουμε:

Το υπουργείο υγείας, μεσούσης της υγειονομικής κρίσης και πριν τελειώσουν τα χειροκροτήματα για τους «ήρωες» νοσηλευτές, προχωράει σε μια απαράδεκτη, προκλητική και επιθετική ενέργεια εναντίον τους, προωθώντας διάταξη με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου σύστασης δύο κλάδων νοσηλευτικού προσωπικού.

Ο ένας κλάδος θα περιλαμβάνει τους ΠΕ και ΤΕ Νοσηλευτές και ο δεύτερος κλάδος τους ΔΕ βοηθούς Νοσηλευτές.

Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση επιχειρεί να αφήσει εκτός του κλάδου των νοσηλευτών το 40% του νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία, που χωρίς την δική του καθημερινή προσφορά νοσηλευτικών υπηρεσιών το ΕΣΥ θα καταρρεύσει.

Δίχως χρόνο για ουσιώδη διάλογο, δίχως περιθώρια για εναλλακτικές προτάσεις, με φανερή έλλειψη δημοκρατικής συνείδησης, αποφασίζει για τις ζωές μας, με συνοπτικές διαδικασίες, έτσι απλά.

Το υπουργείο Υυείας δεν μπήκε στον κόπο να καλέσει την ΠΟΕΔΗΝ για να συζητήσει τη διαχρονική θέση της που είναι ενιαίος κλάδος Νοσηλευτικού Προσωπικού ΠΕ-ΤΕ-ΔΕ με έκδοση Υπουργικών Αποφάσεων που θα προβλέπουν διακριτό καθηκοντολόγιο και κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων της κάθε κατηγορίας.

Γιατί κύριοι υπουργοί υγείας της κυβέρνησης;
Δεν γνωρίζετε για την τεράστια προσπάθεια που γίνεται από το λιγοστό Νοσηλευτικό προσωπικό σε συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης και με αλλότρια καθήκοντα να προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες υγείας;

Δεν γνωρίζετε ότι πολλές βάρδιες Νοσοκομείων αποτελούνται μόνο από ΔΕ βοηθούς νοσηλευτές που κάνουν όλες τις νοσηλευτικές πράξεις για να μη θέσουν σε κίνδυνο τους ασθενείς;
Δεν γνωρίζετε ότι η ψήφιση των ξεχωριστών κλάδων θα διαταράξει τη λειτουργία των Νοσοκομείων εμφανίζοντας έντονα προβλήματα στις σχέσεις μεταξύ των συναδέλφων νοσηλευτών και βοηθών νοσηλευτών;

Κύριοι Υπουργοί της κυβέρνησης κάνουμε ξεκάθαρο προς πάσα κατεύθυνση: στη νοσηλευτική οικογένεια δεν υπάρχουν φτωχοί συγγενείς!

Όπως απέναντι στον ασθενή μας, πέφτουμε όλοι μαζί στη μάχη για την ζωή και την προαγωγή της υγείας του, έτσι και πάλι ενωμένοι σαν μια γροθιά θα υπερασπιστούμε το αδιάσπαστο του κλάδου.

Δεν χωράνε διχόνοιες στους λειτουργούς της υγείας και κανείς δεν μπορεί να τις σπείρει με τεχνητές διαιρέσεις.

Όπως και στο παρελθόν αποτρέψαμε παρόμοια σχέδια έτσι θα κάνουμε και τώρα με όπλο τον αγώνα ενάντια στις συντεχνιακές – διασπαστικές λογικές και την ενότητα όλων των συναδέλφων.
Διεκδικούμε το σεβασμό που αξίζει σε κάθε νοσηλευτή. Ζητούμε και διεκδικούμε το αυτονόητο. Όταν η αδικία ψηφίζεται σε νόμο η αντίσταση γίνεται υποχρέωση.

Η Κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να οριοθετήσει σαφώς τα καθήκοντα και τα επαγγελματικά δικαιώματα μέσα στον ενιαίο κλάδο.

Καλούμε το Υπουργείο Υγείας να μην προχωρήσει την εν λόγω διάταξη που θα διχάσει το νοσηλευτικό προσωπικό χωρίς κανένα ουσιαστικό λόγο.

Οι ξεχωριστοί κλάδοι θα είναι κορύφωση της αδικίας.

Διεκδικούμε:
Σύσταση ενιαίου κλάδου νοσηλευτικού προσωπικού με διακριτά καθήκοντα που θα περιγράφονται σε Υπουργικές Αποφάσεις.
Άμεση ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά για όλους τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία.
Μαζικές προσλήψεις ΜΟΝΙΜΩΝ νοσηλευτών και προσωπικού όλων των ειδικοτήτων. Να σταματήσει η ομηρία των συμβασιούχων και επικουρικών.
Επαρκή χρηματοδότηση του ΕΣΥ.
Τα χειροκροτήματα και οι ευχαριστίες τελείωσαν.

Εν κατακλείδι, καλούμε τον Υπουργό και τους Βουλευτές του Νομού όπως και τον αντιπεριφερειάρχη ,τους δημάρχους τα δημοτικά συμβούλια και όλους τους κοινωνικούς φορείς, να στηρίξουν το δίκαιο αίτημά μας και να δεσμευτούν ότι θα αντιταχθούν στον με οποιοδήποτε τρόπο διχασμό και διαίρεσή του κλάδου μας με ότι αυτό συνεπάγεται για εμάς και το νοσοκομείο μας.
Η δική μας απάντηση θα είναι Δυναμική – Μαζική”

Ο συλλόγου γυναικών νομού Κιλκίς συμπαραστέκεται τους νοσηλευτές

Ο σύλλογος γυναικών νομού Κιλκίς, εκφράζει την συμπαράσταση του στους εργαζόμενους και στις εργαζόμενες του νοσοκομείου Κιλκίς στον δίκαιο αγώνα και αιτήματά τους για να καλυτερεύσουν τη ζωή τους, με αφορμή την πανελλαδική στάση εργασίας που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία ενάντια στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για διαχωρισμό του νοσηλευτικού προσωπικού σε δύο κλάδους.

Στην αντίστοιχη κινητοποίηση του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου Κιλκίς, βρέθηκε εκπρόσωπος του διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου μας, με σκοπό να εκφράσει τη συμφωνία μας στο «όχι» των υγειονομικών στην απαράδεκτη διαιώνιση της πολυδιάσπασης του νοσηλευτικού προσωπικού.

Η κυβέρνηση προχωράει στην παραπέρα διάσπαση του κλάδου, τη στιγμή που λείπουν πάνω από 20.000 νοσηλευτές στα δημόσια νοσοκομεία της Ελλάδας, προσφέροντας υπηρεσίες μέσα σε δύσκολες συνθήκες διαρκούς εντατικοποίησης. Τόσο αυτοί που προτείνουν τους ξεχωριστούς κλάδους, όσο και αυτοί που προτείνουν τον ενιαίο κλάδο, αποφεύγουν συνειδητά να αγγίξουν τον πυρήνα του προβλήματος, που είναι η πολυδιάσπαση του νοσηλευτικού προσωπικού.

Η μόνη πρόταση που συμβάλλει στην εξασφάλιση των δικαιωμάτων όλου του νοσηλευτικού προσωπικού είναι η κατάργηση της πολυδιάσπασης και η δημιουργία μίας ενιαίας κατηγορίας, με Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση, όπου θα ενταχθούν, με μεταβατικές διαδικασίες, οι ΤΕ και ΔΕ.
Ενώνουμε τη φωνή μας μαζί τους και διεκδικούμε την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων τους:
Απόσυρση της σχετικής ΠΝΠ. Ενιαία ανώτατη νοσηλευτική εκπαίδευση χωρίς διαχωρισμούς και κατηγοριοποίηση.

Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Επέκταση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας. Ενταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όλων όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες. Μία νυχτερινή βάρδια την εβδομάδα και χορήγηση των ημερών ανάπαυσης και των κανονικών αδειών.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Στην αγορά η Ρένα Δούρου

Το μέλος του πολιτικού συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, στο […]