Γενικά

Δεν υφίσταται θέμα μετεγκατάστασης η αποδυνάμωσης της 71 Α/Μ ταξιαρχίας

Αναστάτωση προκάλεσαν φήμες, σύμφωνα με τις οποίες επίκειται είτε μετεγκατάσταση της 71ης αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας «Πόντος» είτε μετάπτωση της σε συμβατικό συγκρότημα, που συνεπάγεται υποβάθμιση τόσο του επιχειρησιακού ρόλου της όσο και του επιπέδου στελέχωσης της.

Τις φήμες αυτές τροφοδότησε ο ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός αξιωματικών και υπαξιωματικών της ταξιαρχίας που μετατέθηκαν προς άλλους σχηματισμούς, συγκρομτήματα και μονάδες,σε αντίθεση με τον αισθητά μικρότερο αντίστοιχο των μετατεθέντων σε αυτήν. Αμέσως μόλις έλαβε γνώση των φημών η «Η» επικοινώνησε με έγκυρες δημοσιογραφικές και στρατιωτικές «πηγές» υπ’όψιν των οποίων και έθεσε τις εν λόγω φήμες.

Και οι δύο ανέφεραν, δεν υφίσταται κανένα θέμα μετεγκατάστασης της 71 ΑΙΜ ταξιαρχίας «Πόντος», δηλαδή ότι έδρα της παραμένει το Κιλκίς, τονίζοντας ότι προκάλεσε έκπληξη και απορία σε σχετιζόμενα με το αντικείμενο στελέχη του Στρατού Ξηράς και του υπουργείου εθνικής αμύνης η ενημέρωση τους για αυτές τις φήμες.

Απο εκέι και πέρα, σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές «πηγές», η μαζική μετάθεση στελεχών απο την 71ΑΙΜ ταξιαρχία «Πόντος» πιθανότατα σχετίζεται με το θέμα επικείμενης συγκρότησης και δεύετρης αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας, που θα καλύπτει επιχειρησιακώς την Νότιο Ελλάδα, με έδρα την Κρήτη, οπότε τα έμπειρα στελέχη της 71ης θα επωμισθούν το βάρος της συγκρότησης και οργάνωσης της νέας ΑΙΜ ταξιαρχίας, ώστε ατικυτή αν τεθεί αμέσως σε επιχειρησιακή ετοιμότητα ενώ τα κενά της 71ης θα καλυφθούν σταδιακώς με νέες μεταθέσεις. Απο την πλευρά τους οι στρατιωτικές «πηγές» κάνουν λόγο γενικώς για συνήθεις κινήσεις στο πλαίσιο κάλυψης αναγκών, οι οποίες δεν παραπέμπουν σε αναδιάταξη δυνάμεων τέτοια, που να συνεπάγεται νέα στρατιωτική «αφαίμαξη» του νομού Κιλκίς.

Πάντως τόσο οι δημοσιογραφικές όσο και οι στρατιωτικές «πηγές» δήλωσαν στην «Η», ότι παρακολουθούν τα τεκταινόμενα, όπως συμβαίνει με κάθε στρατιωτικό θέμα κάθε φορά που πραγματοποιούνται απο την Πολιτεία αλλαγές στους στρατιωτικούς σχεδιασμούς, με τις επακόλουθες αναδιατάξεις δυνάμεων. Και αν προς το παρόν δεν τίθεται θέμα μετεγκατάστασης η περιορισμού του επιχειρησιακού ρόλου της 71 ΑΙΜ ταξιαρχίας «Πόντος» τούτο δεν σημαίνει ότι ένα τέτοιο θέμα δεν μπορεί να ανακύψει στο μέλλον.

Επομένως, θα πρέπει να «έχουν γνώσιν οι φύλακες», δηλαδή να έχουν τον νου της οι εκπρώσοποι Κοινοβουλίου Πολιτείας και αυτοδιοίκησης στον νομό Κιλκίς πιο απλά οι τοπικοί πολιτικοί άρχοντες ώστε αν χρειασθεί να λάβει τέλος η παράδοση που θέλει τούτο τον ακριτικό τόπο πάντα να «καταλαμβάνεται» εξ αμήνης και να βρίσκεται μόνιμως προ αρνητικών τετελεσμένων σε τέτοια θέματα, υφιστάμενος συνεχώς τις συνέπειες μειωτικών και επιζημιών για αυτόν επιλογών. Έχει ήδη «πληρώσει» με πολύ «βαρύ» τίμημα την αδράνεια η έστω υποτονική αντίδραση των πολιτικών παραγόντων του απέναντι σε σχεδιασμούς της κεντρικής διοίκησης, οι οποίοι του έχουν αποδυναμώσει σε πολλούς, αν όχι όλους, τους τομείς. Ας μην λησμονούν δε, ότι περαιτέρω στρατιωτική αποδυνάμωση του δεν επισύρει μόνον απλές πολιτικές ευθύνες, ιδίως τούτη την περίοδο ρευστότητας των πάντων στον ευρύτερο περίγυρό μας.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

«Παραιτήσου»

Την τιμητική τους είχαν την εβδομάδα που μας πέρασε στον πολιτικό «στίβο» του νομού μας η απαίτηση παραιτήσεων. Εν αρχή […]