Πολιτική

Στο «Θεά Δήμητρα» δεν τηρούνται στατιστικά στοιχεία για την υποβολή αιτήσεων ασύλου

Στο ξενοδοχειακό συγκρότημα «Θεά Δήμητρα» του Σ.Σ. Μουριών «δεν τηρούνται στατιστικά στοιχεία επί της πορείας και της εκβάσεως αιτήσεων ασύλου, με κριτήριο του εκάστοτε τόπου διαμονής των αιτούντων».

Αυτό αναφέρεται σε απάντηση του αναπληρωτού υπουργού προστασίας του πολίτη Γιώργου Κουμουτσάκου σε ερώτηση για το εν λόγω θέμα, την οποία κατέθεσαν στην Βουλή ο πρόεδρος της «Ελληνικής Λύσης» Κυριάκος Βελόπουλος και ο βουλευτής β’ Θεσσαλονίκης του κόμματος Κωνσταντίνος Χήτας μετά από παρέμβαση της τομεάρχη αγροτικής ανάπτυξης της Ελληνικής Λύσης Παρθένα (Νούλα) Σαββίδου, πολιτεύτρια νομού Κιλκίς του κόμματος.

Ειδικότερα στην απάντησή του ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρει τα εξής:

«Σε απάντηση του ανωτέρω μέσου κοινοβουλευτικού ελέγχου και πλέον των διαλαμβανομένων στο υπ’ αριθ. 7017/4/23302-γ’ από 29-11-19 έγγραφό μας, επί της με αριθμό 1668/04-11-2019 ερώτηση ενός εκ των ερωτώντων Βουλευτών, σας γνωρίζουμε ότι, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής, Υποδοχής και Ασύλου και η Ελληνική Αστυνομία, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να αντιμετωπίζεται ουσιαστικά το ζήτημα των αυξημένων προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο κράτος δικαίου.

Στο πλαίσιο αυτό, αναλαμβάνονται, κατά λόγο αρμοδιότητας, όλες οι απαραίτητες πρωτοβουλίες και εκδηλώνονται οι προβλεπόμενες από την ισχύουσα νομοθεσία ενέργειες και τα απαιτούμενα μέτρα, έτσι ώστε να διασφαλίζεται αφενός μεν ο απόλυτος σεβασμός στα δικαιώματα των παράτυπων μεταναστών και προσφύγων, αφετέρου δε ο έλεγχος της νομιμότητάς τους στη χώρα μας και η σύννομη κυκλοφορία / διακίνησή τους στον ενιαίο χώρο Schengen.

Ειδικότερα, οι αρμόδιες αστυνομικές Υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας (Δ.Α.) Κιλκίς υλοποιούν Ειδικά Σχέδια Επιχειρησιακής Δράσης, με σκοπό την πρόληψη και ουσιαστική αντιμετώπιση των οποιασδήποτε μορφής αναφυομένων ζητημάτων αστυνομικής φύσεως στις περιοχές εδαφικής της αρμοδιότητας, μεταξύ των οποίων και αυτή της Δημοτικής Ενότητας Μουριών.

Ειδικότερα, επιχειρούν μέσω της διενέργειας στοχευμένων δράσεων (εποχούμενων περιπολιών, συνεργείων ελέγχων κ.α.) και της πραγματοποίησης συνεχών, ουσιαστικών και συστηματικών ελέγχων, με την υποστήριξη σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού, προκειμένου να επιτυγχάνεται η δημιουργία του απαιτούμενου περιβάλλοντος ευνομίας στη, διαλαμβανόμενη στην ερώτηση περιοχή.

Περαιτέρω, σημειώνεται ότι – κατ’ εφαρμογή του άρθρου 36 του ν. 4375/2016 (Φ.Ε.Κ. Α’ – 51), ως ισχύει – τα στοιχεία υπηκόων τρίτων χωρών και ανιθαγενών που, είτε έχουν υποβάλλει αίτημα ασύλου ενώπιον των αρμοδίων Αρχών Παραλαβής και Εξέτασης, είτε είναι καταγεγραμμένα, τηρούνται στη Βάση Χαρτογράφησης Αλλοδαπών και επικαιροποιούνται από τις αρμόδιες αρχές, ενώ – σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 77 του ιδίου νόμου – η υπηρεσία Ασύλου αποφαίνεται επί της αιτήσεως προστασίας κατόπιν διενέργειας προσωπικής συνέντευξης.

Τέλος, διευκρινίζεται ότι στο υπόψη ξενοδοχειακό κατάλυμα στις Μουριές Κιλκίς την 25-11-τ.ε., διέμεναν μέσω του προγράμματος FILOXENIA, 296 επωφελούμενοι πολίτες τρίτης χώρας αιτούντες άσυλο, πλην όμως, δεν τηρούνται στατιστικά στοιχεία επί της πορείας και της έκβασης αιτήσεων ασύλου με κριτήριο τον εκάστοτε τόπο διαμονής των αιτούντων».

Η ερώτηση
Στην ερώτησή τους ο κ.κ. Βελόπουλος και Χήτας ανέφεραν τα εξής:

«Κύριε Υπουργέ,
Οι κάτοικοι στις Μουριές Κιλκίς, ένα μικρό χωριό 500 περίπου κατοίκων, είναι αναστατωμένοι από τα αυξημένα κρούσματα παραβατικότητας στην περιοχή τους. Οι διαρρήξεις και παρενοχλήσεις, η διακίνηση και χρήση ναρκωτικών, σε κεντρικούς δρόμους της περιοχής, αλλά και οι αιματηρές συρράξεις των μεταναστών, είναι καθημερινό φαινόμενο.

Επίσης καταγγέλλουν απουσία στοιχειωδών κανόνων υγιεινής στο χώρο φιλοξενίας των μεταναστών και ανησυχούν για εμφάνιση λοιμώξεων και ασθενειών. Τέλος επισημαίνουν ότι αισθάνονται παντελώς απροστάτευτοι από την Πολιτεία, αφού, παρά τις συνεχείς καταγγελίες τους στην Αστυνομία, αυτή δεν επεμβαίνει για να επιβάλει την τάξη.

Λαμβάνοντας ως δεδομένη την τήρηση των διατάξεων του νόμου που πρόσφατα ψηφίσατε.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1.Εχει γίνει έλεγχος και εξακρίβωση των στοιχείων των προσφύγων και μεταναστών που διαμένουν στην περιοχή Μουριές Κιλκίς;

2.Πόσοι από αυτούς δικαιούνται άσυλο και πόσοι όχι;

3.Εχετε σκοπό να αυξήσετε ή να βελτιώσετε την αστυνομική φύλαξη της περιοχής και αν ναι, με ποιον τρόπο;».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα