Πολιτική

Οι ψηφοφόροι ΣΥΡΙΖΑ, Νίκης και ΧΑ τα “κλειδιά” στις επερχόμενες εκλογές στην ΠΕ Κιλκίς

Γράφει ο Βαγγέλλης Αποστολίδης

Οι συγκρίσεις ανάμεσα σε δυο εκλογικές αναμετρήσεις βοηθούν, να κατανοήσουμε την συμπεριφορά των ψηφοφόρων και τις επιλογές τους σε καθεμία από αυτές.
Μάλιστα οι πρόσφατες τις 21ης Μαΐου είχαν και την ιδιαιτερότητα ότι ουσιαστικώς αποτέλεσαν τον προπομπό των επικειμένων εκλογών της 25ης Ιουνίου, οι οποίες, ως γνωστόν, σε αντίθεση με τις προηγούμενες, θα διεξαχθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Γεγονός που καθιστά την σύγκριση μεταξύ των εκλογών του 2019 και 2023 στην εκλογική μας περιφέρεια ακόμη πιό ενδιαφέρουσα, καθώς λόγω απουσίας «έξιτ πολ» («exit poll») σε τοπικό επίπεδο είναι κάτι, το οποίο θα βοηθήσει τους πολίτες να κατανοήσουν τις μεταβολές στο εκλογικό σώμα μέσα στο εν λόγω χρονικό διάστημα και παράλληλα να μας δώσουν, στο μέτρο του δυνατού, μία εικόνα γιά το πώς ενδεχομένως θα διαμορφωθούν οι συσχετισμοί δυνάμεων στην εκλογική περιφέρεια του Κιλκίς στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Μία εκλογική περιφέρεια τα αποτελέσματα της οποίας στις προ δυόμιση περίπου εβδομάδων εκλογική αναμέτρηση υπήρξαν εντελώς διαφορετικές σε σχέση με τα αποτελέσματα, που είχαμε σε εθνικό επίπεδο.

Εκεί, με εξαίρεση τα αποτελέσματα του νικητή των εκλογών, του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, και τα οποία παρουσιάζουν ουσιαστικώς μία ταύτιση σε εθνικό και τοπικό επίπεδο με 40,79% και 40,63% αντιστοίχως, η υπόλοιπη διάταξη των πολιτικών δυνάμεων στο τοπικό πεδίο ήταν πλήρως διαφοροποιημένη.

Και τούτο, διότι, με βάση αυτά, δεύτερη πολιτική δύναμη αναδείχθηκε το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής με 17,34%, ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ με 13,63% ως τρίτη δύναμη, η “Ελληνική Λύση” ως τέταρτη με 6,92% και πέμπτο το ΚΚΕ με 6,45%.

Ακόμη και στα λεγόμενα “μικρά” κόμματα τα τοπικά αποτελέσματα επεφύλαξαν διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα αντίστοιχα εθνικά, καθώς οι επιδόσεις του πρωτοεμφανιζομένου κόμματος της “ΝΙΚΗΣ” ήταν εκ των πρώτων σε εθνικό επίπεδο με 5,27% και του ΜέΡΑ 25 με 1,80% αισθητά «πεσμένα» σε σχέση με αυτά της Επικράτειας όπου έλαβε 2,63%.

Όπως αποδείχθηκε στις εκλογές της 21ης Μαΐου, σε μεγάλο τροφοδότης των υπολοίπων κομμάτων αναδείχθηκε το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο απώλεσε, σε σχέση με τις εκλογές του 2019, κοντά στις δέκα ποσοστιαίες μονάδες της εκλογικής του δύναμης (9.39%), χάνοντας 5314 από τους ψηφοφόρους των εκλογών του 2019.

Απώλειες, από τις οποίες ,όπως δείχνουν οι αριθμοί, ωφελήθηκαν κατά πρώτο λόγο το ΠΑΣΟΚ, που ενίσχυσε τα ποσοστά του πάνω από έξι μονάδες (6,13%) αυξάνοντας τους ψηφοφόρους του κατά 3.316, και το ΚΚΕ που ενισχύθηκε κατά 1,4% με 749 επί πλέον ψηφοφόρους, και λιγότερο όλα τα υπόλοιπα κόμματα προς τα οποία κατευθύνθηκαν περίπου ακόμη χίλιοι εκ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2019.

Από τις πρόσφατες εκλογές απουσίαζε και ο σύνδεσμος της “Χρυσής Αυγής”, ο οποίος σε τοπικό επίπεδο μετρούσε αξιοσημείωτα ποσοστά της τάξεως του 5,24% με τα οποία, όπως διαφαίνεται, κατευθύνθηκαν κυρίως προς τα κόμματα της “ΝΙΚΗΣ” και της “Ελληνικής Λύσης”, η οποία ενισχύθηκε κατά 1,76%, με αύξηση του αριθμού των ψηφοφόρων έναντι του 2019 κατά 949, σε μία εκλογική περιφέρεια με ουσιαστικώς απειροελάχιστες διαφοροποιήσεις στο εκλογικό της σώμα, καθώς σε αυτό προστέθηκαν μόλις 546 ψηφοφόροι επί πλέον, δεδομένης της αύξησης των ποσοστών συμμετοχής στις εκλογές από 53,65% το 2019 στο 55,807% σε αυτές του περασμένου Μαΐου.

Σε «κλειδί» των πρόσφατων εκλογών στο Κιλκίς αναδείχθηκε πέραν πάσης αμφιβολίας το καινοφανές κόμμα της “ΝΙΚΗΣ”, καθώς, πέραν των άλλων, ο επικεφαλής του Δημήτρης Νατσιός ζη και εργάζεται ως δάσκαλος εδώ και δεκαετίες στην πόλη του Κιλκίς.

Ένας νέος πολιτικός σχηματισμός, ο οποίος, πέραν των υποστηρικτών του από τους «κόλπους» της Εκκλησίας, είναι κάτι παραπάνω από προφανές, ότι αποτέλεσε “δεξαμενή” ψηφοφόρων προερχομένων κατά πρώτο λόγο από τον σύνδεσμο της “Χρυσής Αυγής”, αλλά και σε ένα βαθμό από τις απώλειες της Νέας Δημοκρατίας κατά 1,72% , που «μεταφράζεται» σε απώλειες άνω των χιλίων ψηφοφόρων (1.074).

Βεβαίως, οι επικείμενες εκλογές της 25ης Ιουνίου είναι μία νέα εκλογική αναμέτρηση, και οι αλλαγές σε ένα βαθμό θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες, όμως από την άλλη, επειδή διεξάγονται σε χρονική απόσταση μόλις τριανταπέντε ημερών από τις προηγούμενες, είναι ουσιαστικώς πολύ δύσκολο να έχουν αυτές δραματικό χαρακτήρα.

Ωστόσο, υπάρχουν δεδομένα, τα οποία αναγνωρίζονται και καταγράφονται σε ανάλογες περιπτώσεις, όπως ο “αέρας της νίκης” γιά το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και του ενδεχομένου να διεκδικήσει και δεύτερη έδρα στην εκλογική μας περιφέρεια, κάτι που ενισχύει προφανώς και το σκεπτικό της επίσκεψης του απερχόμενου πρωθυπουργού και προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στο Κιλκίς, στις 10 του Σαββάτο 10 Ιουνίου στο Κιλκίς.

Όπως, επίσης, αν θα συνεχισθεί το «κύμα» διαρροών στον ΣΥΡΙΖΑ και κατά πόσον αυτές θα ενισχύσουν, μεταξύ άλλων, το κόμμα της “Πλεύσης Ελευθερίας” και την πορεία του να αναδειχθεί κοινοβουλευτικό κόμμα, όπως δείχνουν οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις, ακολουθώντας παράλληλη πορεία με το κόμμα της “ΝΙΚΗΣ”.

Κάτι το οποίο διαφαίνεται, ότι θα αποτυπωθεί και στα αποτελέσματα της κάλπης στον νομό μας στις επικείμενες εκλογές, καθώς οι έως τώρα ενδείξεις στο κιλκισιώτικο εκλογικό σώμα, δεκαοκτώ ημέρες πριν την διεξαγωγή τους, “γέρνουν” περισσότερο προς την εν λόγω κατεύθυνση.

“Ο καιρός γαρ εγγύς”, και όσοι θα προσέλθουν και στην εκλογική περιφέρεια του Κιλκίς στις κάλπες της 25ης Ιουνίου, θα εκφράσουν με την ψήφο τους την βούληση τους και γιά την διακυβέρνηση της χώρας και γιά τους πολιτικούς συσχετισμούς σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.

Η όποια ετυμηγορία τους αποτελεί διαχρονικώς την πεμπτουσία της δημοκρατίας, και σε καμμία των περιπτώσεων κίνδυνο γιά την ύπαρξη της

Περισσότερα

(ΔΑΣ–ΟΤΑ) Eργαζομένων ΟΤΑ Κιλκίς-Παιονίας: “Όχι άλλες θυσίες στο βωμό της εξοικονόμησης πόρων…”

Το πρόσφατο ατύχημα στην διεύθυνση Καθαριότητας του δήμου Κιλκίς που προκάλεσε το σοβαρό τραυματισμό της συμβασιούχου συναδέλφισσας μας, συνοδό απορριμματοφόρου, […]

Δείτε ακόμα

Όχι χαμηλά τα “πανώ”

Τείνει να εξελιχθεί, αν δεν έχει ήδη εξελιχθεί, σε … μόδα στο Κιλκίς η ανάρτηση ενημερωτικών “πανώ” σε χαμηλό ύψος, […]