Αγροτικά

Ψηφίσθηκε το σχέδιο νόμου για τους συνεταιρισμούς

Εν μέσω κριτικής και εντόνων επιφυλάξεων από σημαντική μερίδα των εμπλεκομένων φορέων στον πρωτογενή τομέα, αλλά και αντιδράσεων της αντιπολίτευσης, ψηφίστηκε το βράδυ της Τετάρτης 4.3.20 από την ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.

Επί της αρχής το νομοσχέδιο ψηφίστηκε από τους βουλευτές της ΝΔ, ενώ καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η συζήτηση στην ολομέλεια
«Το μείζον αυτού του νομοσχεδίου είναι η μεγάλη ελευθερία με την οποία οι συνεταιριστές θα αποφασίσουν, με τα καταστατικά τους, τους όρους εργασίας τους. Αυτό είναι η σημαντική τομή του νομοσχεδίου», είπε κλείνοντας την συζήτηση ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων Μάκης Βορίδης και επέμεινε, ότι το πρότυπο, που επέλεξε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με τον νόμο που ψήφισε το 2016, οδήγησε σε μείωση της παρέμβασης των συνεταιρισμών στην αγροτική οικονομία της χώρας και διαδραμάτισε αρνητικό ρόλο στην εξέλιξη των συνεταιρισμών.

Για το ζήτημα της εισόδου του ιδιώτη επενδυτή στους αγροτικούς συνεταιρισμούς, ζήτημα στο οποίο επικεντρώθηκε μεγάλο μέρος της συζήτησης, ο υπουργός είπε ότι με τις νέες διατάξεις δίνεται μεγαλύτερη ρυθμιστική ελευθερία στους συνεταιριστές και καθίσταται ελκυστικότερο το πλαίσιο του συνεταιρίζεσθαι.

Η εισηγήτρια της ΝΔ, Μαριλένα Σούκουλη -Βιλιάλη ανέφερε, ότι αποτελεί αδήριτη η ανάγκη ,οι συνεταιρισμοί να αλλάξουν πραγματικά, και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν διστάζει να ανοίξει το δρόμο στους συνεταιρισμούς για τη χειραφέτησή τους και να συγχρονίσουν το βήμα τους στις παγκόσμιες εξελίξεις και τα νέα δεδομένα.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Αραχωβίτης διαφώνησε με το ποσοστό εισόδου του ιδιώτη επενδυτή στο συνεταιριστικό κεφάλαιο και υπογράμμισε, ότι απουσιάζουν δικλείδες ασφαλείας.

Ο εισηγητής του ΚΙΝΑΛ Απόστολος Πάνας υπογράμμισε, ότι διαψεύστηκαν οι προσδοκίες των αγροτών που περίμεναν ένα νέο συνεταιριστικό πλαίσιο με περισσότερα ατομικά κίνητρα, περίμεναν περισσότερη καινοτομία και εκσυγχρονισμό του συνεταιριστικού πλαισίου.

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου υπογράμμισε ότι και ο νόμος αυτός, όπως και οι προηγούμενοι, δεν βοήθησαν τους αγροτικούς συνεταιρισμούς ενώ, πλέον, οι επενδυτές θα καρπωθούν τα πάντα.

O εισηγητής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος υπογράμμισε, ότι το νομοσχέδιο διευκολύνει να περάσουν τα περιουσιακά στοιχεία των αγροτικών συνεταιρισμών, με πολύ λίγα χρήματα, σε ιδιώτες.

Ο εισηγητής του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης επέμεινε, ότι στόχος είναι να δοθεί η χρηματοδότηση της ΚΑΠ και η περιουσία των αγροτικών συνεταιρισμών.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Στην αγορά η Ρένα Δούρου

Το μέλος του πολιτικού συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, στο […]