Κοινωνία

Η Αξιούπολη τίμησε όπως αρμόζει το άξιο τέκνο της Δ.Οικονόμου

Τον επίτιμο αντιστράτηγο ε.α., πρώην νομάρχη Ιωαννίνων και ευεργέτη της Αξιούπολης Δημήτρη Οικονόμου τίμησε με μία πολύ ενδιαφέρουσα και συγχρόνως καλά δομημένη εκδήλωση ο σύλλογος Γραμμάτων και Τεχνών της Αξιούπολης, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ιερού ναού Παναγία Άξιον Εστί.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 6.5.18 και χαρακτηρίσθηκε από μεγάλη προσέλευση του κόσμου της Αξιούπολης αλλά και άλλων περιοχών οπως της Θεσσαλονίκης, του Κιλκίς και τα έντονα συναισθήματα που προκάλεσε σε αυτούς, όπως και σε όλους όσους συμμετέσχαν σε αυτήν με διαφορετικές ιδιότητες.

Από την πρόεδρο του συλλόγου και συντονίστρια της εκδήλωσης Ευαγγελία Ατλάση, τον εισηγητή-παρουσιαστή της ζωής του τιμωμένου, τον γνωστό Αξιουπολίτη στην καταγωγή και έγκριτο δημοσιογράφο Παντελή Σαββίδη, όσους χαιρέτισαν την εκδήλωση, όπως ο πρωτοσύγκελος της ιεράς μητροπόλεως Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου αρχιμανδρίτης Αγαθάγγελος, ο επίσης Αξιουπολίτης την καταγωγή γνωστός μουσικοσυνθέτης Μιχάλης Τερζής, τραγούδια του οποίου με τον ίδιο στο πιάνο, αλλά και άλλων μεγάλων Ελλήνων συνθετών, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, τραγούδησαν στο τέλος της εκδήλωσης τα μέλη της τοπικής χορωδίας του συλλόγοου «Αξιον Εστί» της Αξιούπολης ξεσηκώνοντας όσους παρέστησαν να τα σιγοψιθυρίσουν όλοι μαζί.

Βεβαίως η επιλογή βράβευσης του κ. Οικονόμου και, κατ’ επέκτασιν, της συντρόφου του από το 1985 και εντεύθεν Αννας Οικονόμου δεν προέκυψε από την πορεία του στο ελληνικό στράτευμα και στις θέσεις που κατά καιρούς κλήθηκε να υπηρετήσε, αλλά από την πορεία του στα πολιτικά δρώμενα του νομού μας αλλά και ευρύτερα ως νομάρχης Ιωαννίνων στα μεταπολιτευτικά χρόνια ως στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, την πορεία των οποίων μεταξύ άλλων παρακολούθησαν οι παρευρισκόμενοι μέσα από 170 διαφάνειες που παρουσίασε ο κ. Σαββίδης αλλά κυρίως διότι το αξιουπολίτικο ζεύγος Δημητρίου και Αννας Οικονόμου «φρόντισε γιά την πνευματική στέγη και τροφή των κατοίκων της Αξιούπολης και της ευρύτερης περιοχής της» με την κατασκευή και λειτουργία της δημοτικής βιβλιοθήκης «Δημήτρης Οικονόμου» της Αξιούπολης, η ανέγερση της οποίας ξεκίνησε το 2004 και ολοκληρώθηκε με την παράδοση και τα εγκαίνιά της ως δωρεά στον τότε δήμο Αξιούπολης το 2006, όπως ανέφερε στην ομιλία της η κ. Ατλάση.

Μία βιβλιοθήκη που συνιστά «λαμπρό φως» γιά την νέα γενιά, όπως χαρακτηριστικώς τόνισε στην προσφώνησή του και ο μουσικοσυνθέτης Μιχάλης Τερζής, καθώς εκτός των άλλων ένα βιβλίο αποτελεί πάντοτε γιά τον εκάστοτε αναγνώστη ένα «ταξίδι» ενώ ως χειρονομία αποτελεί γιά την κοινωνία μας ένα παράδειγμα προς μίμηση, όπως ανέφερε στον χαιρετισμό του ο πατήρ Αγαθάγγελος και ταυτοχρόνως συνδέεται με την μακραίωνη παράδοση και «καλλιέργεια» περί ευεργεσίας, που διαχρονικώς έχουν επιδείξει επιφανείς Έλληνες αστοί, όπως επεσήμανε στην παρουσίασή του ο κ. Σαββίδης.

Υπενθυμίζεται, ότι χάρη στην εν λόγω δωρεά στις αρχές του 2000 επί δημαρχιακής θητείας Ιωάννη Πολυχρονίδη με ομόφωνη απόφαση του τότε δημοτικού συμβουλίου ο κ. Οικονόμου είχε αναγορευθεί σε ευεργέτη του δήμου Αξιούπολης και ότι σήμερα η ανήκουσα στον δήμο Παιονίας δημοτική βιβλιοθήκη διαθέτει πάνω από 1500 ενεργούς χρήστες, ανάμεσα στους οποίους και 800 παιδιά.

Μάλιστα το ζεύγος Οικονόμου έχει θεσμοθετήσει από το 2006 και εντεύθεν τρία βραβεία κυρίως γιά παιδιά με την μεγαλύτερη αναγνωσιμότητα στη βιβλιοθήκη.

Μάλιστα στα βραβεία τα τελευταία χρόνια συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων και μουσικά όργανα αναλόγως της επιθυμίας των βραβευμένων, δύο από τα οποία παρουσίασαν και μία σύντομη μουσική τους εξάσκηση κατά την διάρκεια της εκδήλωσης.

Στην εκδήλωση που απετέλεσε μεγάλο πόλο έλξης γιά τους κατοίκους της Αξιούπολης και όχι μόνον, έδωσαν το «παρών» μεταξύ άλλων και ο βουλευτής Κιλκίς του ΠΑΣΟΚ και πρώην κυβερνητικός αξιωματούχος Γιώργος Φλωρίδης, ο επί σειρά ετών πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης Σωτήρης Καπετανόπουλος, ο σεβάσμιος Κιλκισιώτης νομικός Κωνσταντίνος Χορομίδης, οι πρώην δήμαρχοι Αξιούπολης Γιάννης Πολυχρονίδης και Σόνια Συμεωνίδου και του Κιλκίς Αναστάσιος Αμανατίδης μαζί με τον νυν αντιδήμαρχο της δημοτικής ενότητας Αξιούπολης Ελευθέριο Γαρόπουλο και εκ των προέδρων των νομικών προσώπων του δήμου Δημήτρη Μπαβέλη.

Η ομιλία του Δημήτριου Οικονόμου
Αγαπητή μας κα. Πρόεδρε,
Ευχαριστούμε θερμά εσάς προσωπικά αλλά και όλο το Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου Γραμμάτων και Τεχνών, για τη σημερινή βράβευση.
Αποτελεί για μένα και την Άννα μεγάλη τιμή! Είναι σημαντική γιατί προέρχεται από τον Σύλλογο Γραμμάτων και Τεχνών, που αποτελεί ένα ζωντανό κύτταρο που προάγει τον πολιτισμό μαζί με άλλους φορείς, στη μικρή μας κοινωνία.
Το όνειρο μας να κάνουμε κάτι για την αγαπημένη μας Αξιούπολη και τους κατοίκους της, υπήρχε από παλιά, ήταν ένα χρέος στην ιδιαίτερη μας πατρίδα. Η έλλειψη μιας Βιβλιοθήκης στον τόπο μας, μας απασχολούσε πολύ.
Το κίνητρο, λοιπόν για τη δωρεά της Βιβλιοθήκης :
-ήταν η Γνώση,
-ήταν το μέλλον των παιδιών μας,
-ήταν η καλλιέργεια μέσα από το βιβλίο, μικρών και μεγάλων
-ήταν η Πνευματική και Ηθική Ανάπλαση όλης της περιοχής, ενισχύοντας και ολοκληρώνοντας την προσωπικότητα του κάθε ατόμου
-ήταν με δύο λόγια μια πνευματική Επένδυση στην Πατρίδα μας, για ένα καλύτερο αύριο, μια μικρή αλλά σοβαρή Κληρονομιά που θα μείνει στα παιδιά μας για πάντα.
Ας θυμηθούμε το απόφθεγμα του αρχαίου Δημόκριτου: «Δεν μπορεί κανένας να αποκτήσει ούτε Σοφία, ούτε Τέχνη αν δεν αποκτήσει Γνώσεις»
Και ο Κωνσταντίνος Καβάφης καταγράφει:
«Το μέλλον ανήκει στους λαούς που συνδυάζονται τα εξής δύο: Τα συγχρονισμένα τεχνικά έργα (σήμερα θα λέγαμε την τεχνολογία και την επιστήμη) και μια ΠΙΣΤΗ που είναι το ΦΩΣ από τη Γνώση να πληθαίνουν, να γίνεται φλόγα στις καρδιές των ανθρώπων».
Μέσα στην καρδιά μας η δωρεά αυτή, θεωρούμε ότι ήταν ένας ελάχιστος φόρος τιμής και ευγνωμοσύνης στους προγόνους μας Αγωνιστές, Ήρωες, Μάρτυρες που έχυσαν το αίμα τους για την ελευθερία της πατρίδας μας.
– Η κατασκευή της βιβλιοθήκης άρχισε το 2002. Χτίστηκε με την προσωπική μας φροντίδα και πολύ μεράκι.
– Παραδόθηκε το 2004 στον τότε Δήμο Αξιούπολης. Η συμβολή του Δημάρχου και φίλου μας Γιάννη Πολυχρονίδη μας ήταν πολύτιμη.
– Η λειτουργία της άρχισε το 2006 με την πρόσληψη της βιβλιοθηκονόμου κας. Ειρήνης Παρασκευαϊδου
– Ταυτόχρονα με την έναρξη της λειτουργίας της, θεσπίσαμε σαν κίνητρο, τα βραβεία «Άννα Οικονόμου». Στην αρχή ήταν βιβλίο και χρηματικό ποσό 300€ σε καθένα από τα τρία παιδιά που ξεχώρισαν για την αγάπη τους στο βιβλίο.
– Από το 2014 τα βραβεία περιελάμβαναν βιβλίο και ποδήλατο για την ανάπτυξη της οικολογικής συνείδησης των παιδιών, ή βιβλίο και ένα παραδοσιακό μουσικό όργανο της επιλογής τους, που στοχεύει μαζί με τα τραγούδια και τους χορούς, στη διαφύλαξη της πολιτιστικής μας ταυτότητας.
– Τα βραβεία του ή της ενηλίκου είναι 4-5 βιβλία της επιλογής τους.
– Τα βραβεία δίνονται κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια των Θρησκευτικών και Πολιτιστικών εκδηλώσεων «ΤΑ ΑΞΙΟΥΠΟΛΙΤΙΚΑ». Πιστεύουμε ότι σήμερα απολαύσατε τα παιδιά που πήραν τα μουσικά όργανα που επιθυμούσαν.
Πανοσιολογιότατε, Πατέρα Ιγνάτιε, Κυρίες & Κύριοι,
Η προσφορά του κάθε ατόμου στην Κοινωνία δεν είναι κατ’ ανάγκη χρηματική. Μπορεί να είναι συμμετοχή σε πράξεις που προάγουν τον πολιτισμό. Μπορεί να είναι κάθε πράξη ή δράση που προσφέρει την Αγάπη στον άνθρωπο, αυτή που μας διδάσκει ο Χριστός.
Ας φωτιστούμε από την πηγή της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας και την πηγή των Πνευματικών Θησαυρών της Ορθοδοξίας για να μην υποταχθεί ολοσχερώς το Ανθρώπινο Πνεύμα στη Βία, στην Ύλη.
Αφήνω στο τέλος να συγχαρώ όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία αυτής της λαμπερής εκδήλωσης.
-Τον εκπρόσωπο του Μητροπολίτη μας, Πρωτοσύγκελλο, Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη κ. Αγαθάγγελο, για τα καλά του λόγια .
-Τον αγαπητό φίλο και συμπατριώτη μας, γνωστό δημοσιογράφο Παντελή Σαββίδη, για την παρουσίαση της ζωής και του έργου μου και να επισημάνω ότι νοιώθουμε περήφανοι για την επιτυχημένη πορεία του.
-Τον αγαπητό μας Μιχάλη, Μιχάλη Τερζή, για όσα είπε για μένα και να τον συγχαρώ για τις μουσικές του επιτυχίες που μας κάνει υπερήφανους.
-Τον πρόεδρο του Μουσικού Πολιτιστικού Συλλόγου «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙΝ» Κώστα Μανασή, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, καθώς και τα μέλη της χορωδίας που απέδειξαν για ακόμη μια φορά την πρόοδο που είχαν τα τελευταία χρόνια και που όπως προανέφερα συμβάλει και αυτή στον πολιτισμό του Τόπου μας.
-Επίσης, ευχαριστούμε όλους τους προσκεκλημένους που μας τιμήσατε με την παρουσία σας, καθώς και τους συμπατριώτες μας, τους φίλους και τους συγγενείς μας.

Περισσότερα

Δεν ξεχνώ τα Τέμπη «Ποτέ Ξανά»

Το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου, μέσα σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα, κόπηκε το νήμα της ζωής για τουλάχιστον 57 ανθρώπους στη φονική σύγκρουση των δύο τρένων στα […]

Ο Φαρμακευτικό Σύλλογος Κιλκίς συμμετέχει στις διαμαρτυρίες για τους νεκρούς των Τεμπών με τρίωρη στάση εργασίας

Το διοικητικό συμβούλιο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κιλκίς αποφάσισε κατά πλειοψηφία τη συμμετοχή του συλλόγου στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην […]

Δείτε ακόμα