Οικονομία

Δυναμική στους 100.000 τόνους σιτηρών η Eurimac που διευρύνει συνεργασίες με παραγωγούς σκληρού

Δυνατότητα απορρόφησης περισσότερων από 100.000 τόνων ελληνικών σκληρών σιταριών ετησίως θα έχει κατά το προσεχές χρονικό διάστημα η Eurimac, η οποία θα θέσει σε λειτουργία νέα γραμμή παραγωγής ζυμαρικών, όπως επισημαίνει σχετικά ο πρόεδρος της βιομηχανίας ζυμαρικών, Σταύρος Κωνσταντινίδης.

Μέσω της συγκεκριμένης κίνησης, η οποία εντάσσεται σε ευρύτερο επενδυτικό πλάνο τριετίας ύψους 11 εκατ. ευρώ – με ορίζοντα ολοκλήρωσης το πρώτο τρίμηνο του 2021 – η εταιρεία θα υποστηρίζει με τα προϊόντα της τόσο την εγχώρια όσο και τη διεθνή αγορά.

Η βιομηχανία ζυμαρικών με έδρα τη βόρεια Ελλάδα προμηθεύεται πρώτες αλλά και βοηθητικές ύλες όπως σκληρά σιτάρια, εύκαμπτα υλικά συσκευασίας, χαρτοκιβώτια από Έλληνες παραγωγούς και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά. Σύμφωνα με τον κύριο Κωνσταντινίδη τα σκληρά σιτάρια που χρησιμοποιεί η Eurimac προέρχονται από παραγωγούς με δραστηριότητα στη Μακεδονία και τη Θεσσαλία.

Ενίσχυση της αποθηκευτικής δυναμικής σε σιτάρι

Ταυτόχρονα η εταιρεία προχωράει στην ενίσχυση της αποθηκευτικής δυναμικής του εργοστασίου της σε έτοιμα προϊόντα και πρώτες ύλες – σιτάρι – με την αποθήκη έτοιμων προϊόντων να έχει χωρητικότητα 10.000 παλετοθέσεων, ενώ τα σιλό αποθήκευσης σκληρού σίτου μετά την ολοκλήρωση της ανέγερσης και τεσσάρων νέων, θα έχουν συνολική χωρητικότητα 57.000 τόνων.

Στην ελληνική αγορά η εταιρεία συνεργάζεται με όλες τις μεγάλες αλυσίδες λιανικής, για λογαριασμό των οποίων παράγει ζυμαρικά με την ετικέτα τους (private label) είτε εφοδιάζει τα ράφια πανελλαδικά με το εμπορικό σήμα ΜΑΚΒΕΛ, το οποίο καταγράφει άνοδο πωλήσεων κατά 30% κατά τα έτη 2019-2020, όπως αναφέρει ο κύριος Κωνσταντινίδης. Επίσης η εταιρεία θα επενδύσει στην ανάπτυξη και ψηφιοποίηση των διαδικασιών της σε όλο το φάσμα της λειτουργίας της (Industry 4.0).

Το επενδυτικό πρόγραμμα των 11 εκατομμυρίων ευρώ περιλαμβάνει εκτός από την προσθήκη της νέας γραμμής παραγωγής ζυμαρικών και την αύξηση της αποθηκευτικής ικανότητας σίτου με νέα σιλό και την αγορά νέου όμορου οικοπέδου 23.000 τ.μ. με κτιριακές εγκαταστάσεις 7.000 τ.μ. και την ανέγερση νέων αποθηκών για βοηθητικές ύλες με συνολική δομημένη επιφάνεια 850 τ.μ.

Νέες συσκευαστικές Ricciarelli και Stiavelli στον εξοπλισμό της βιομηχανίας

Στον επενδυτικό σχεδιασμό εντάσσεται επίσης η αγορά 6 νέων συσκευαστικών μηχανών των ιταλικών οίκων Ricciarelli και Stiavelli, δύο νέων εγκιβωτιστικών μηχανών του οίκου Selematic, επέκταση του συστήματος ρομποτικής παλετοποίησης λόγω της νέας γραμμής παραγωγής ζυμαρικών, φωτοβολταϊκό σταθμό 1000KW για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και την ήδη λειτουργούσα γεώτρηση βάθους 235 μέτρων που αντλεί νερό από τον υδροφόρο ορίζοντα του όρους Μπέλες, με το οποίο η βιομηχανία ζυμαρικών ζυμώνει τα ζυμαρικά της.

Σε ό,τι αφορά την πορεία του εννεαμήνου του 2020 η Eurimac παρουσιάζει αύξηση πωλήσεων σε τόνους κατά 1,5% στην Ελλάδα και κατά 3% στο εξωτερικό, ενώ στη διάρκεια του 2019 τα οικονομικά της μεγέθη κινήθηκαν αυξητικά. Στην διάρκεια του περασμένου έτους διέθεσε τα προϊόντα της εκτός από την Ελλάδα και σε αγορές της υπόλοιπης Ευρώπης, στην Αμερική, στην Ασία καθώς και ένα μικρότερο μέρος στην Αφρική.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα