Πολιτική

Απομακρύνουν τους μετανάστες από την σιδηροδρομική γραμμή αστυνομικοί

Επιχείρηση διάνοιξης της σιδηροδρομικής γραμμής της Ειδομένης βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί της Τετάρτης, όταν άνδρες της ελληνικής αστυνομίας ξεκίνησαν την απομάκρυνση των οικονομικών μεταναστών που βρίσκονται εκεί.

Η γραμμή είναι αποκλεισμένη εδώ και αρκετές ημέρες από οικονομικούς μετανάστες στους οποίους δεν επιτρεπόταν η διέλευση στην ΠΓΔΜ, και οι οποίοι είχαν προορισμό την κεντρική Ευρωπή.

Δυνάμεις των ΜΑΤ, απομακρύνουν τους μετανάστες, ενώ νωρίτερα είχαν κάνει το ίδιο με τους δημοσιογράφους και τους φωτορεπόρτερ που βρίσκονταν στην περιοχή. Συγκεκριμένα, το πρωί στις 6.30 προσήχθησαν ένας Ελληνας φωτογράφος και τρεις Ελληνες δημοσιογράφοι που βρίσκονταν στο σημείο με την αιτιολογία ότι θα γίνει επιχείρηση.

Τους οδήγησαν στο αστυνομικό τμήμα και λίγες ώρες μετά τους άφησαν ελεύθερους όμως δεν τους επιτρέπουν να πλησιάσουν στο σημείο για να καταγράψουν τι συμβαίνει. Σύμφωνα με πλροφορίες έχουν απομακρυνθεί και τα μέλη των ανθρωπιστικών οργανώσεων που βρίσκονται εκεί.

Αξιωματούχοι της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι η επιχείρηση θα διαρκέσει αρκετές ώρες.

Οι οικονομικοί μετανάστες επιβιβάζονται σε πούλμαν που έχουν ναυλωθεί ειδικά για αυτόν τον σκοπό και σύμφωνα με τους υπολογισμούς των υπευθύνων, περίπου 1350 μετανάστες αναμένεται να κατευθυνθούν ξανά προς την Αθήνα.

Η περιοχή είναι αποκλεισμένη από την ΕΛ.ΑΣ. σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων. Περίπου 400 έλληνες αστυνομικοί επιχειρούν εκεί και μέχρι στιγμής η κατάσταση εξελίσσεται ομαλά, χωρίς επεισόδια.

Το είχε προαναγείλει ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας είχε προαναγγείλει την επιχείρηση με δηλώσεις του τις τελευταίες, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση δεν θέλει αιματοχυσία, αλλά η εκκαθάριση της Ειδομένης δεν πρόκειται να είναι «βόλτα στο δάσος για κολεγιόπαιδα».

Η σιδηροδρομική γραμμή, μέσω της οποίας μεταφέρονται εμπορεύματα προς την Κεντρική Ευρώπη παρέμενε αποκλεισμένη για σχεδόν δύο εβδομάδες από μετανάστες που διαμαρτύρονταν με αυτόν τον τρόπο γιατί δεν τους επιτρέπουν οι αρχές των Σκοπίων να περάσουν τα σύνορα. Οι Σκοπιανοί από τον Νοέμβριο δεν επιτρέπουν την είσοδο στην χώρα παρά μόνο σε όσους έχουν χαρακτηριστεί πρόσφυγες, δηλαδή προέρχονται από εμπόλεμες χώρες, την Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Αποτέλεσμα του αποκλεισμού της σιδηροδρομικής γραμμής ήταν η απόφαση της εταιρείας Hewlett Packard να αλλάξει προορισμό σε 100 εμπορευματο κιβώτιά της, που επρόκειτο να μεταφερθούν στον Πειραιά και μέσω Ειδομένης στην Κεντρική Ευρώπη. Η εταιρεία αναπροσάρμοσε το δρομολόγιό της προς την Σλοβενία, ενώ στην ίδια λογική κινούνταν και άλλες πολυεθνικές.

Περισσότερα

Κιλκισιώτικη «σφραγίδα» στην προεδρεία και δράση της συνομοσπονδίας μεταναστευτικών οργανώσεων Γερμανίας

Στον διάλογο, στον οποίο προσκάλεσε τους φορείς πολιτών προερχομένων από μετανάστευση η καγκελαρία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας, στο Βερολίνο, […]

Δείτε ακόμα

Φωτοσχόλιο

Μετά την εκλογή Συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης στο δήμο Παιονίας