Γενικά

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «ΤΑΛΩΣ ’17» από την 71η Α/Μ

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10.11.17 κάτω από εξαιρετικές καιρικές συνθήκες στην ευρύτερη περιοχή του Κιλκίς, «ημέρα διακεκριμένων επισκεπτών» (DV Day) της πολυεθνικής τακτικής ασκήσεως με την επωνυμία «ΤΑΛΩΣ ’17».

ΑΣΚΗΣΗ ΤΑΛΩΣ 2017

Μιας ασκήσεως που κατέδειξε για άλλη μία φορά τον ηγετικό ρόλο που καλείται να διαδραμματίσει και διαδραμματίζει ως “leading nation” (=επικεφαλής χώρα) η Ελλάδα, στο πλαίσιο της συγκεκριμένης «Ομάδος Μάχης» (Battle Group) HELBROC της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, αλλά και την καθοριστική σημασία που διαδραμματίζει η επισωρευθείσα εμπειρία για την «φιλοξενούσα» 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία «Πόντος» του Ελληνικού Στρατού και μάλιστα σε εξαιρετικά χαλεπούς οικονομικώς καιρούς, όπως πολύ εύστοχα επισήμανε μετά το πέρας της ασκήσεως ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος.

ΑΣΚΗΣΗ ΤΑΛΩΣ 2017

Αυτό το διαπίστωνες από τον απόλυτο επαγγελματισμό στις κινήσεις των στελεχών και γενικότερα του προσωπικού της, γεγονός που φαίνεται τόσο από τον δικό τους τρόπο ενεργείας, όσο και από το ενδιαφέρον και τις σημειώσεις που κρατούσαν οι ξένοι παρατηρητές, τόσο από τα συμμετέχοντα έθνη, όσο και από τα άλλα παρατηρητές.

ΑΣΚΗΣΗ ΤΑΛΩΣ 2017

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ομάδα Μάχης HELBROC, της οποίας η ονομασία προέρχεται από τα αρχικά των ονομάτων των κρατών-μελών της ΕΕ, που συμμετέχουν σε αυτήν (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία και Κύπρο), ενώ σε αυτήν έχει προστεθεί ήδη η Ουκρανία, ενώ τώρα συμμετέχει με την ιδιότητα του παρατηρητού και η Σερβία, της οποίας το καθεστώς θα αναβαθμιστεί και σε λίγους μόλις μήνες θα είναι και αυτή πλήρες μέλος της προαναφερθείσας Ομάδος Μάχης.

TALOS-17-9

Ακριβώς αυτή η συμμετοχή τόσο της Ουκρανίας, όσο και λίαν προσεχώς και της Σερβίας, ένα πρώτο αποφασιστικής σημασίας βήμα για την ένταξη της φίλης αυτής βαλκανικής χώρας, που προέκυψε από τη διάλυση της πρώην Ομοσπονδιακής Γιουγκοσλαβίας, στα διεθνή στρατιωτικά σχήματα και δρώμενα.

ΑΣΚΗΣΗ ΤΑΛΩΣ 2017

Επίσης δεν πρέπει να παραγνωρίζεται και η στρατηγικής σημασίας στρατιωτική συμμετοχή της Εθνικής Φρουράς σε διεθνή στρατιωτικά σχήματα, στο πλαίσιο πάντα της ΕΕ, ενώ – συμπτωματικώς βεβαίως αυτό, αλλά άκρως ενδεικτικό – ΟΛΑ τα συμμετέχοντα στη συγκεκριμένη προαναφερθείσα Ομάδα Μάχης της ΕΕ είναι κατά βάση Χριστιανοί Ορθόδοξοι.

ΑΣΚΗΣΗ ΤΑΛΩΣ 2017

Η άσκηση «ΤΑΛΩΣ ’17» πραγματοποιήθηκε το διάστημα από 31 Οκτωβρίου έως 10 Νοεμβρίου 2017 στην έδρα της 71 Α/Μ ΤΑΞ «Πόντος» στη Νέα Σάντα Κιλκίς και κατά τη σημερινή «Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών» (DV Day), παρέστησαν ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος, ως εκπρόσωπος του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη ΠΝ, ο υπαρχηγός ΓΕΕΦ αντιστράτηγος Ανδρέας Μαρκίδης, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Σερβίας, καθώς και οι Ακόλουθοι Αμύνης (ΑΚΑΜ) Βουλγαρίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Πολωνίας και Σερβίας.

ΑΣΚΗΣΗ ΤΑΛΩΣ 2017

Η άσκηση «ΤΑΛΩΣ ’17» διεξάγεται ανά διετία, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της πολυεθνικής Ομάδος Μάχης HELBROC, που αποτελεί στρατιωτική δύναμη ταχείας αντιδράσεως, για την αντιμετώπιση καταστάσεων κρίσεως αμέσου ενδιαφέροντος της ΕΕ, με παγκόσμια εμβέλεια που μπορεί να φτάσει οπουδήποτε στον κόσμο, με κέντρο τις Βρυξέλλες και ακτίνα δράσεως 6000 χλμ.

ΑΣΚΗΣΗ ΤΑΛΩΣ 2017

Συμφώνως με το ΓΕΕΘΑ, «Σκοπός της άσκησης ήταν η επαύξηση της διαλειτουργικότητας σε εθνικό και σε πολυεθνικό επίπεδο, μεταξύ του Ελληνικού Στρατηγείου Επιχειρήσεων της ΕΕ (ΕΣΕΕΕ) στην 1η Στρατιά και του Ελληνικού Στρατηγείου Δυνάμεων της ΕΕ (ΕΣΔΕΕ) στην 71η Α/Μ ΤΑΞ, σε επιχειρήσεις χειρισμού κρίσεων.

Τέλος, να προστεθεί ότι από την 1η Ιανουαρίου 2018 και για το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς αυτής, η Ελλάδα και η 71η αναλαμβάνει τα καθήκοντα αυτής της δυνάμεως ταχείας αντιδράσεως της ΕΕ.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα