Αγροτικά

Άρχισε ο από αέρος εμβολιασμός ζώων άγριας πανίδας ΠΕ Κιλκίς

Από το τμήμα κτηνιατρικής της διεύθυνσης αγροτικής οικονομίας και κτηνιατρικής Κιλκίς ανακοινώθηκε, ότι ξεκίνησε στις 2.10.20 η ρίψη εμβολίων – δολωμάτων κατά της λύσσας γιά τον εμβολιασμό των ζώων της άγριας πανίδας στην περιοχή της περιφερειακής ενότητας Κιλκίς.

Στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο αναφέρονται, μεταξύ άλλων, και τα εξής:

«Τα εμβόλια-δολώματα θα ριφθούν από αεροσκάφη σε αγροτικές και δασώδεις περιοχές. Το δόλωμα είναι μικροί κύβοι χρώματος λαδί –καφέ με οσμή ψαριού, που ελκύει τις αλεπούδες και απωθεί τους ανθρώπους.

Τα εμβόλια-δολώματα περιέχουν στο εσωτερικό τους μία πλαστική κάψουλα γεμάτη με το εμβόλιο (ζωντανό ιό της λύσσας ελαττωμένης λοιμογόνου δύναμης) σε υγρή μορφή, και σε περίπτωση επαφής πρέπει να ακολουθήσει αμέσως επίσκεψη στο γιατρό.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

ΜΗΝ ΑΚΟΥΜΠΑΤΕ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ-ΔΟΛΩΜΑ ΜΕ ΓΥΜΝΑ ΧΕΡΙΑ

Αν βρείτε ένα εμβόλιο δόλωμα σε αγροτική , δασώδη και εντός κατοικημένης περιοχής επικοινωνήστε με τις τοπικές κτηνιατρικές αρχές.

Εάν το κατοικίδιο σας μεταφέρει στο στόμα του το εμβόλιο – δόλωμα, μην προσπαθήσετε να το αφαιρέσετε διότι μπορεί να εκτεθείτε στον ιό.

Εάν κάποιος σκύλος προσλάβει το εμβόλιο –δόλωμα, θα πρέπει ο ιδιοκτήτης φορώντας γάντια, να πλύνει την εξωτερική επιφάνεια του στόματος του ζώου με νερό και σαπούνι και να αποφύγει την επαφή με το ζώο με γυμνά χέρια για τουλάχιστον μία ημέρα.

ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΠΑΦΗΣ ΜΕ ΤΟ ΥΓΡΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΚΑΨΟΥΛΑΣ ΤΟΥ ΕΜΒΟΛΙΟΥ-ΔΟΛΩΜΑΤΟΣ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕ ΓΙΑΤΡΟ.

Γιά περισσότερες πληροφορίες σχετικώς με την νόσο στον άνθρωπο είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ (www.kelpno.gr).

Πληροφορίες γιά την νόσο (spot-video,νομοθεσία, ενημερωτικό υλικό) παρατίθενται στην ιστοσελίδα του ΥΠ.Α.Α.Τ. www.minagric.gr: Πολίτης-Νοσήματα που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο-Λύσσα).

Περισσότερα
Δείτε ακόμα