Αγροτικά

Άρχισε ο από αέρος εμβολιασμός των αλεπούδων κατά της λύσσας

Άρχισαν την Δευτέρα 1.10.18 οι από αέρος εμβολιασμοί των αλεπούδων με δολώματα κατά της λύσσας. Στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο του τμήματος κτηνιατρικής της διεύθυνσης αγροτικής οικονομίας και κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Κιλκίς αναφέρονται μεταξύ άλλων και τα εξής:
Τα εμβόλια δολώματα θα διανεμηθούν με αεροσκάφη. Έχουν χρώμα καφέ και μυρωδιά ψαριού που ελκύει τις αλεπούδες και απωθεί τους ανθρώπους. Τα εμβόλια δολώματα περιέχουν στο εσωτερικό τους μια πλαστική κάψουλα γεμάτη με το εμβόλιο (εξασθενημένος ιός της λύσσας) σε υγρή μορφή.

ΜΗΝ ΑΚΟΥΜΠΑΤΕ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ-ΔΟΛΩΜΑ ΜΕ ΓΥΜΝΑ ΧΕΡΙΑ
Αν βρείτε ένα εμβόλιο δόλωμα κατά τη διάρκεια του περιπάτου, της άθλησης
κ.λπ. (στο δρόμο, στο προαύλιο, στο μονοπάτι, στο χώρο άθλησης) τότε πρέπει:
Να πιάσετε το δόλωμα με ένα γάντι ή πλαστική σακούλα και
να το μεταφέρετε στις τοπικές κτηνιατρικές αρχές ή να το μεταφέρετε και να το αφήσετε σε μια λιγότερο πολυσύχναστη περιοχή ώστε να μην έρθει σε επαφή με ανθρώπους.
Εάν το κατοικίδιο σας μεταφέρει στο στόμα του το εμβόλιο –δόλωμα ,μην προσπαθήσετε να το αφαιρέσετε διότι μπορεί να εκτεθείτε στον ιό.

Εάν κάποιος σκύλος προσλάβει το εμβόλιο -δόλωμα θα πρέπει ο ιδιοκτήτης φορώντας γάντια , να πλύνει την εξωτερική επιφάνεια του στόματος του ζώου με νερό και σαπούνι και να αποφύγει την επαφή με το ζώο με γυμνά χέρια για τουλάχιστον μία ημέρα.
ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΠΑΦΗΣ ΜΕ ΤΟ ΥΓΡΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΚΑΨΟΥΛΑΣ ΤΟΥ ΕΜΒΟΛΙΟΥ ΔΟΛΩΜΑΤΟΣ, ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΔΟΛΩΜΑ ΜΑΖΙ ΣΑΣ, ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕ ΓΙΑΤΡΟ.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη νόσο στον άνθρωπο είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ (www.kelpno.gr). Πληροφορίες για τη νόσο (spot-video,νομοθεσία ,ενημερωτικό υλικό) παρατίθενται στην ιστοσελίδα του ΥΠ.Α.Α.Τ.( www.minagric.gr) και στην ιστοσελίδα της Π.Κ.Μ.(www.pkm.gov.gr).

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Βελτιωτικές αλλαγές

Μετά τις βελτιωτικές αλλαγές στο δημοτικό πάρκο – «Κήπος» του Κιλκίς για την καλύτερη αισθητική και λειτουργική εικόνα του χώρου […]

Και οι συμμαθητές παρόντες

Εκτός από θεσμικούς, πολιτιστικούς και θεσμικούς παράγοντες στην ημερίδα το παρόν στην παρουσίαση του μεταπτυχιακού για την τουριστική ανάπτυξη της […]