Αρωγή δήμου Κιλκίς στο εγχείρημα ίδρυσης σχολής παραδοσιακών τεχνών

Κοινωνία /

Επίσκεψη στον δήμαρχο Κιλκίς Δημήτρη Κυριακίδη πραγματοποίησε ο προϊστάμενος του ιερού ναού Αγίου Δημητρίου Κιλκίς, αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Θεοδωρίδης με την πρόεδρο του πολιτιστικού συλλόγου Στενημαχιτών ‘’Ο Άγιος Τρύφων’’ Κιλκίς Ευαγγελία Μαυρομάτη και τον ενημέρωσαν για μια σημαντική πρωτοβουλία που έχει αναλάβει η ενορία του Αγίου Δημητρίου Κιλκίς, με την ευλογία του σεβασμιώτατου μητροπολίτου Πολυανής και Κιλκισίου κκ. Βαρθολομαίου, σε συνεργασία με τον σύλλογο Στενημαχιτών αναφορικά με την ίδρυση και λειτουργία σχολής παραδοσιακών τεχνών.

Το ενδιαφέρον για την ενασχόληση και τριβή με την παράδοση, η αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των συμπολιτών μας αλλά και η διατήρηση και συνέχιση των παραδοσιακών τεχνών που χάνονται με το χρόνο, γέννησε την ανάγκη για την ανάπτυξη ενός νέου φυτωρίου εκμάθησης της λαϊκής τέχνης και τεχνοτροπιών που αναδεικνύουν και προβάλλουν την καλλιτεχνική δημιουργία και την αισθητική ποιότητα της ελληνικής παράδοσης.

Στη σχολή παραδοσιακών τεχνών θα λειτουργήσουν σε πρώτη φάση τα ακόλουθα τμήματα:

– Παραδοσιακών χορών

– Παραδοσιακών εθίμων

– Βυζαντινής μουσικής

– Παραδοσιακής μουσικής

– Θεάτρου

– Ζωγραφικής

– Αγιογραφίας

– Ξυλογλυπτικής

– Δημιουργίας κοσμημάτων

– Μαγειρικής

– Ζαχαροπλαστικής

– Κεντήματος

-Κηπουρικής

Τα ως άνω τμήματα προτάθηκαν με κριτήριο την πλήρωση θέσεων εκπαιδευτών, οι οποίοι έχουν προσφερθεί να διδάξουν εθελοντικά στους τομείς όπου εξειδικεύονται.

Κάποια τμήματα της σχολής παραδοσιακών τεχνών θα λειτουργήσουν στον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου και κάποια άλλα, όπως συμφωνήθηκε, στο κτήριο του πολιτιστικού συλλόγου ‘’Άγιος Τρύφων’’. Τα μαθήματα θα παραδίδονται δωρεάν.

Ο δήμαρχος Κιλκίς δεσμεύθηκε να υποστηρίξει το εγχείρημα της σχολής παραδοσιακών τεχνών καθώς πρόκειται για μια αξιόλογη πρόταση που θα κρατήσει ανοιχτή τη σχέση και την επικοινωνία των πολιτών με τους δρόμους της παράδοσης και της λαογραφίας.

Μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων η ενορία και ο σύλλογος ‘’Άγιος Τρύφων’’ θα ενημερώσουν για το πρόγραμμα λειτουργίας τις σχολής καθώς και τις ημέρες και ώρες που θα λειτουργεί το κάθε τμήμα ώστε να μπορούν να εγγράφονται οι ενδιαφερόμενοι.

 

Περισσότερα

Ευχαριστήριο του προέδρου της σχολικής επιτροπής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου Κιλκίς

Ο πρόεδρος της σχολικής επιτροπής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου Κιλκίς Ιωάννης Λιναρδάκης ευχαριστεί θερμά: Την ΑΝΟΣΗ – ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΕΣ, τον Αναστάσιο […]

Η βασιλόπιτα του ΧΩΜΑ Κιλκίς

Ο αθλητικός σύλλογος ΧΩμάτινος Μηχανοκίνητος Αθλητισμός (ΧΩ.Μ.Α.) Κιλκίς απευθύνει κάλεσμα στα μέλη και σε όλους τους φίλους του μηχανοκίνητου αθλητισμού […]

Δείτε ακόμα

Γ. Γεωργαντάς στα εγκαίνια της Zootechnia: Το Μάρτιο στον αέρα οι διαγωνισμοί για τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης

Κλείνει η μεγαλύτερη εκκρεμότητα της ελληνικής κτηνοτροφίας Ως μια ευκαιρία επανεκκίνησης της ελληνικής κτηνοτροφίας, χοιροτροφίας, πτηνοτροφίας και αλιείας χαρακτήρισε την […]