Πολιτισμός

«Άριστα» σε όλα πήρε το πανελλήνιο συνέδριο συλλόγων Σαρακατσαναίων

Πραγματοποιήθηκε στις 27, 28 και 29 Μαρτίου 2015 στο Κιλκίς το 24ο πανελλήνιο οργανωτικό συνέδριο συλλόγων Σαρακατσαναίων που συνδιοργάνωσαν η πανελλήνια ομοσπονδία συλλόγων Σαρακατσαναίων (Π.Ο.Σ.Σ.) και ο σύλλογος Σαρακατσαναίων νομλύ Κιλκίς «Ο Φλάμπουρας».

Το συνέδριο ήταν αφιερωμένο στην βιωματική ενασχόληση των νέων με την παράδοση, όπως χαρακτηριστικά και πολύ εύστοχα αναφέρεται στο λογότυπο του συνεδρίου.

‘’Πες μου και θα ξεχάσω. Δείξε μου και ίσως θυμάμαι.
Κάνε με να το βιώσω και θα το καταλάβω’’
(Η βιωματική ενασχόληση των νέων)

Οι εργασίες του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν στο ανακαινισμένο αμφιθέατρο του 1ου ΕΠΑΛ Κιλκίς. Σε όμορφα διαμορφωμένο χώρο στους διαδρόμους υπήρχαν περίπτερα από την Π.Ο.Σ.Σ. και από Συλλόγους Σαρακατσαναίων.ΝΤΕΝΤΑ ΑΡΓΥΡΩ

Το πρόγραμμα της Παρασκευής 27.3.15 ξεκίνησε με χαιρετισμό από την πρόεδρο του συλλόγου Σαρακατσαναίων νομού Κιλκίς, Αργυρώ Ντέντα και τον πρόεδρο της πανελλήνιας ομοσπονδίας συλλόγων Σαρακατσαναίων, Γεώργιο Μουτσιάνα. Ακολούθησε η παρουσίαση του βιβλίου του Θεόδωρου Γιαννακού, «Ο καλυβοδάσκαλος», από τον κ. Αντώνιο Σκεύα, ομότιμο καθηγητή Ιατρικής.

Στην συνέχεια τα παιδιά των χορευτικών τμημάτων παρουσίασαν τα εξής δρώμενα:
– Τραγούδια του γάμου από την χορωδία του συλλόγου
– «Ο Τσέλιγκας και οι πέντε κόρες» (παραμύθι)
– Η προδοσιά του Κατσαντώνη
– Το προξενιό (μουραπάς)
– Ο καπετάν Κώστας Γαρέφης
Αξιοσημείωτο είναι το παραδοσιακό σκηνικό στην σκηνή που έγιναν τα δρώμενα. Συγκεκριμένα υπήρχε σαρακατσάνικο καλύβι διαμέτρου 2,50 μέτρων και ύψους 2,50 μέτρων και ο χώρος ήταν καλυμμένος με σαρακατσάνικα υφαντά.

Το βράδυ στο κέντρο «Κτήμα των Ευχών» παρατέθηκε το καθιερωμένο δείπνο υποδοχής των συνέδρων και ακολούθησε γνήσιο σαρακατσάνικο γλέντι με την ορχήστρα του Αλέξανδρου Τσουμάνη και την συμμετοχή Σαρακατσάνων τραγουδιστών από πολλά μέρη της Ελλάδας.

Το Σάββατο 28.3.15 διεξήχθησαν οι κύριες εργασίες του συνεδρίου. Τους συνέδρους καλωσόρισε η πρόεδρος του συλλόγου Σαρακατσαναίων νομού Κιλκίς Αργυρώ Ντέντα η οποία τόνισε, ότι είναι πρόκληση για ένα σύλλογο και κορυφαία δράση του, η διοργάνωση μιας εκδήλωσης, αυτού του επιπέδου, δίνοντας υπεραξία στα πολιτιστικά δρώμενα του νομού. Υπερτόνισε επίσης το σημαντικότατο πολιτιστικό ενδιαφέρον για τον τόπο αλλά και για τον σύλλογο, εφ’ όσον για πρώτη φορά διοργανώνεται από τον σύλλογο Σαρακατσαναίων νομού Κιλκίς το πανελλήνιο οργανωτικό συνέδριο των Σαρακατσαναίων.

Ο πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Σ. κ. Γεώργιος Μουτσιάνας, τόνισε την σπουδαιότητα της συγκεκριμένης διοργάνωσης και αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα των θεμάτων των εισηγητών, λόγω των ερεθισμάτων, που θα δοθούν ώστε να έχουν τα βέλτιστα αποτελέσματα, όλοι όσοι ασχολούνται με τα κοινά, τονίζοντας χαρακτηριστικά : «Θέλουμε να πατάμε γερά, να βλέπουμε μακριά, και να κοιτάμε ψηλά». Δεν παρέλειψε επίσης να ενημερώσει τους συνέδρους για το 3ο διεθνές επιστημονικό συνέδριο Σαρακατσαναίων που θα πραγματοποιηθεί στις 4, 5 και 6 Μαρτίου 2016 στη πόλη της Λαμίας και με παράλληλες εκδηλώσεις στην πόλη της Στυλίδας.

Την επίσημη έναρξη έκανε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, παρουσία πολλών επίσημων προσκεκλημένων.

Ακολούθησαν οι εισηγήσεις από εκπροσώπους διαφόρων συλλόγων με πολύ ενδιαφέρουσα θεματολογία για την λειτουργία των συλλόγων και γενικότερα την διατήρηση και διάδοση της σαρακατσάνικης παράδοσης.
Οι θεματικές ενότητες των εισηγήσεων είναι:
• Τρόπος λειτουργίας συλλόγων και Π.Ο.Σ.Σ
• Η νεολαία και η παράδοση
• Καινοτόμες δράσεις από τους συλλόγους και την Π.Ο.Σ.Σ
• Πανελλήνιο αντάμωμα σαρακατσαναίων και περιφερειακά ανταμώματα
Οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώθηκαν με παρεμβάσεις, ερωτήσεις, ελεύθερο βήμα και ψήφισμα συμπερασμάτων 24ου πανελληνίου οργανωτικού συνεδρίου.

Το βράδυ του Σαββάτου 28.3.15 οι σύνεδροι και οι παρατηρητές του συνεδρίου είχαν την ευκαιρία να διασκεδάσουν στο σαρακατσάνικο γλέντι στο κέντρο «Θέατρο» με την ορχήστρα του Αλέξανδρου Τσουμάνη και τα γνήσια σαρακατσάνικα τραγούδια από τους κορυφαίους σαρακατσάνους τραγουδιστές. Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η παρουσίαση σαρακατσάνικων τραγουδιών και χορών από το μικρό, το μεσαίο και το μεγάλο συγκρότημα των χορευτικών τμημάτων του συλλόγου Σαρακατσαναίων νομού Κιλκίς.

Την Κυριακή 29.3.15 πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση των αντιπροσώπων των συλλόγων Σαρακατσαναίων. Το διοικητικό συμβούλιο της Π.Ο.Σ.Σ παρουσίασε τον απολογισμό των πεπραγμένων και τον οικονομικό απολογισμό και έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο πανελλήνιο αντάμωμα στο Περτούλι. Ακολούθησαν τοποθετήσεις και προτάσεις από πολλούς αντιπροσώπους.

Επίσης ανατέθηκε στον σύλλογο Σαρακατσαναίων Βάλτου, Ξηρομέρου και Ευρυτανίας με έδρα το Αγρίνιο η διοργάνωση του 25ου οργανωτικού συνεδρίου συλλόγων Σαρακατσαναίων, τον Μάρτιο του 2017.

Τέλος η πρόεδρος του συλλόγου Σαρακατσαναίων νομού Κιλκίς Αργυρώ Ντέντα, αποχαιρετώντας τους συνέδρους έδωσε για κάθε Σύλλογο ένα υπέροχο αναμνηστικό που ήταν αδραχτολόγος με αδράχτι και σφονδύλι.

Η δε αίσθηση της φιλοξενίας του συλλόγου του νομού Κιλκίς στους συνέδρους και τους επισκέπτες, χαρακτηριστική της σαρακατσάνικης φυλής, θα μείνει σε όλους αξέχαστη. Αυτό καταδεικνύεται από τις ευχαριστίες και τα σχόλια των συνέδρων και επισκεπτών, όπως εκφράστηκαν φεύγοντας από το συνέδριο αλλά και από τις δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

ΚΑΒΑΛΑ 1934 – ΝΕΕΣ ΚΑΒΑΛΕΣ 2024… 90 ΧΡΟΝΙΑ

Συμπληρώνονται φέτος ενενήντα (90) χρόνια, από τη γεωργική αποκατάσταση διακοσίων οικογενειών ανέργων καπνεργατών Καβαλιωτών στο δήμο Παιονίας στη περιοχή Πολυκάστρου (Νέες Καβάλες), […]

Σωματείο εργαζομένων νοσοκομείου Κιλκίς: «Εσωτερική διασπορά Covid-19 σε ασθενείς της Παθολογικής κλινικής με τρεις θανάτους»

Το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου εργαζομένων του γενικού νοσοκομείου Κιλκίς καταγγέλλει εσωτερική διασπορά Covid-19 σε ασθενείς της Παθολογικής κλινικής με […]