Πολιτική

Αποζημίωση των απολυμένων της ΑΛΜΑΚΟ ζητεί το ΚΚΕ

Σε παρέμβαση γιά την καταβολή δεδουλευμένων σε απολυμένους, που εργάζονταν στην εδρεύουσα στην βιομηχανική περιοχή Νέας Σάντας «Αλουμινίου Μακεδονίας (ΑΛΜΑΚΟ)» ΑΕ προέβη το ΚΚΕ, καταθέτοντας στην Βουλή σχετική ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό εργασίας και κοινωνικής αλληλεγγύης, την οποία συνυπογράφουν οι βουλευτές Σάκης Βαρδαλής και Ελένη Γερασιμίδου.

Στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής:
«Σε μια περίοδο που το λαϊκό εισόδημα και οι κατακτήσεις των εργαζόμενων, συνεχίζουν να σαρώνονται, οι περίπου 100 απολυμένοι της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Α.Ε. «ΑΛΜΑΚΟ», που εδώ και χρόνια αντιμετώπιζαν πολλαπλά εργασιακά προβλήματα, εξακολουθούν να παραμένουν απλήρωτοι και να διεκδικούν τις οφειλόμενες αποζημιώσεις απόλυσης και τα δεδουλευμένα, ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ.

Η εν λόγω επιχείρηση ξεκίνησε τη λειτουργία της στην Νέα Σάντα της Π.Ε. Κιλκίς, στις αρχές της δεκαετίας του 1980, με αντικείμενο εργασιών την παραγωγή – διέλαση προφίλ αλουμινίου. Ήδη από το 2010, η διοίκηση της εταιρίας, με πρόσχημα την οικονομική καπιταλιστική κρίση, καθυστερούσε την πληρωμή των δεδουλευμένων των εργαζόμενων.
Στις 21-11-2013 όταν η εταιρεία προχώρησε στην καταγγελία των συμβάσεων εργασίας του συνόλου των 107 εργαζομένων που είχαν απομείνει στην επιχείρηση, οι εργαζόμενοι ήταν ήδη απλήρωτοι για τα δεδουλευμένα πέντε μηνών, ενώ δεν έλαβαν και τις οφειλόμενες αποζημιώσεις απόλυσης.

Το 2014, οι εργαζόμενοι, στην προσπάθεια τους να πληρωθούν δεδουλευμένα και αποζημιώσεις απόλυσης, αποφάσισαν να προβούν σε αίτηση κατάσχεσης των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, η οποία όμως κατέθεσε αίτηση για την υπαγωγή της στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα.

Να σημειώσουμε ότι ήδη πριν από το κλείσιμο της εταιρείας, η διοίκηση της φρόντισε να μεταφέρει οχήματα και μήτρες για την παραγωγή προϊόντων, σε άλλη βιομηχανία παραγωγής προφίλ αλουμινίου, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη νέα Εμπορική Εταιρεία που ίδρυσε ο ιδιοκτήτης της ALMACO Α.Ε..

Οι απολυμένοι της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Α.Ε. «ΑΛΜΑΚΟ», έχουν πλέον οδηγηθεί στην εξαθλίωση καθώς είναι άνεργοι, με απλήρωτες αποζημιώσεις και δεδουλευμένα πολλών μηνών.

Το συγκεκριμένο ζήτημα το έχει αναδείξει το ΚΚΕ και στη Βουλή με σχετική ΕΡΩΤΗΣΗ (105/18.6.2014), χωρίς δυστυχώς να έχει υπάρξει έως τα σήμερα θετική έκβαση γα τους εργαζόμενους.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ κ. Υπουργός ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:
• Την καταβολή του συνόλου των δεδουλευμένων και των αποζημιώσεων στους εργαζόμενους, εφάπαξ και άμεσα χωρίς άλλες καθυστερήσεις.
• Να εξασφαλιστεί η επιδότηση των ανέργων – απολυμένων για όλο το χρόνο της ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις, καθώς επίσης και πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους ίδιους και τις οικογένειές τους».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα