Πολιτική

Α.Τζιτζικώστας: «Να ενεργοποιηθούν αμέσως τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ»

Στην συνάντηση με την Ευρωπαία επίτροπο αρμόδια για την περιφερειακή πολιτική Κορίνα Κρέτσου, που είχαν χθες οι 13 περιφερειάρχες της χώρας, παρουσία του υπουργού οικονομίας, υποδομών, ναυτιλίας και τουρισμού Γιώργου Σταθάκη, συμμετέσχε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. Αντικείμενο της συνάντησης υπήρξε η πορεία του ΕΣΠΑ 2007-2013, που ολοκληρώνεται φέτος, η έναρξη της νέας Προγραμματικής Περιόδου (ΣΕΣ 2014-2020) και ζητήματα περιφερειακής πολιτικής και ανάπτυξης.

Οι Περιφερειάρχες εξέφρασαν την αναγκαιότητα άμεσης έναρξης του ΣΕΣ 2014-2020, καθώς όπως υποστήριξαν τα κονδύλια των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών και επενδυτικών ταμείων αποτελούν πηγή σημαντικότατων επενδύσεων για τη χώρα, που ενισχύουν την τοπική οικονομία και δημιουργούν νέες θέσεις απασχόλησης.

Σύμφωνα με την Αντιπροσωπία της ΕΕ στην Ελλάδα, επιχορηγήσεις ύψους είκοσι δισεκατομμυρίων ευρώ θα διατεθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την Ελλάδα στην νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020. Βάσει του σχεδιασμού τα χρήματα αυτά δεν προορίζονται μόνο για υποδομές, αλλά πολύ περισσότερο για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας και δη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

Ο περιφερειάρχης Κ.Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας παρουσίασε στην επίτροπο τα στοιχεία υλοποίησης του τρέχοντος ΕΣΠΑ, όπου το ποσοστό απορρόφησης στην Κεντρική Μακεδονία έχει ανέλθει στο 93% (για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η ΠΚΜ είναι πρώτη σε απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων στην Ελλάδα), όπως επίσης και τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί από τη διοίκηση της περιφέρειας Κ.Μακεδονίας για τη νέα προγραμματική περίοδο (ΣΕΣ 2014-2020).

Κατά την τοποθέτησή του επανέλαβε ότι αυτήν την στιγμή το βασικό ζητούμενο είναι να ενεργοποιηθεί άμεσα η νέα προγραμματική περίοδος και να ξεκαθαριστεί ποιοι τομείς θα υλοποιηθούν από τα Τομεακά προγράμματα των υπουργείων και ποιοι από τα περιφερειακά:

«Στην δύσκολη συγκυρία που έχουμε να αντιμετωπίσουμε στη χώρα μας, δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες καθυστερήσεις. Τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ έχουν εγκριθεί από το Δεκέμβριο και περιμένουμε να ξεκινήσουν για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, έργα κρίσιμα για την περιφερειακή ανάπτυξη που θα συμβάλλουν παράλληλα και στην τόνωση της οικονομίας μας. Θέλουμε τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να ενεργοποιηθεί το νέο ΕΣΠΑ το συντομότερο δυνατό». Τέλος, ο κ. Τζιτζικώστας ζήτησε από την επίτροπο να διασφαλιστεί χρηματοδοτικό πλαίσιο για τα έργα που δε θα προλάβουν να υλοποιηθούν μέχρι το τέλος της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα