Γενικά

Αποκλειστικότητα της Ιεράς Μητρόπολης Πολυανής και Κιλκισίου ο τίτλος “Πολυανής”

Θετική εξέλιξη σημειώθηκε σε ένα θέμα το οποίο είχε αναδείξει πριν λίγο καιρό μόνο το δημοσιογραφικό συγκρότημα του “Μαχητή”.

Έτσι, ο σχισματικός “μητροπολίτης” Στρωμνίτσης Ναούμ, με επιστολές του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κκ Βαρθολομαίο και προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου κκ Εμανουήλ και σε μιαν εντυπωσιακή ανάκρουση πρύμνας γνωστοποιεί την άρση του τίτλου “Πολυανής” από χειροτονηθέντα επίσκοπο στην περιοχή αναγνωρίζοντας ότι ανήκει αποκλειστικώς στην Ιερά Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου.

Στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο αναφέρονται τα εξής:

“Θετικές εξελίξεις σημειώθηκαν στο θέμα που προέκυψε σχετικά με την εκλογή και χειροτονία “Επισκόπου” με τον τίτλο Πολυανής στην σχισματική “Μακεδονική Εκκλησία των Σκοπίων”, προ ολίγων μηνών, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση και διαμαρτυρία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πολυανής και Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ.

Η σχισματική ”Μακεδονική Εκκλησία” είχε προχωρήσει στην εκλογή “Επισκόπου” Πολυανής στις 29 Σεπτεμβρίου 2018, υφαρπάζοντας προκλητικά για μία ακόμη φορά τον τίτλο Πολυανής που χαρακτηρίζει αποκλειστικά την ακριτική Μητρόπολη μας Πολυανής και Κιλκισίου με έδρα το Κιλκίς.
Η χειροτονία του “Πολυανής” Ιακώβου πραγματοποιήθηκε στις 25 Νοεμβρίου 2018 από τον σχισματικό “Αρχιεπίσκοπο” Σκοπίων κ. Στέφανο και “μέλη” της Ιεράς Συνόδου της σχισματικής Εκκλησίας.

Η εξαιρετικά δυσμενής αυτή εξέλιξη, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτoυ μας κ. Εμμανουήλ, ο οποίος με επιστολή του, έκανε λόγο για αλυτρωτικές τάσεις, για διαθέσεις ύπουλες και σφετεριστικές απέναντι στην Ελλάδα, στην Μακεδονία και στην κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία. Με επιστολή του μάλιστα ενημέρωσε τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίο και τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και τις περί Αυτούς Ιερές Συνόδους, από τους οποίους και ζήτησε την πνευματική τους καθοδήγηση.

Υπενθυμίζουμε πως ιστορικά, η Επισκοπή Πολυανής με έδρα τη Δοϊράνη υπαγόταν στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Η έδρα της μεταφέρθηκε στο Κιλκίς, με την επαναχάραξη των συνόρων, μετά από τους Βαλκανικούς Πολέμους 1912-1913 κατ’ εφαρμογή των όρων της Συνθήκης του Βουκουρεστίου στις 26 Ιουλίου 1913. Άξιο αναφοράς είναι επίσης ότι τον Οκτώβριο του 1924 το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως ανύψωσε την Επισκοπή Πολυανής, με Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη, εις αυτοτελή Ιερά Μητρόπολη με όρια της “την περιοχήν αποκλειστικώς της υποδιοικήσεως Κιλκίς” όπως σχετικά αναφέρει η Πατριαρχική Πράξις ενώ τον Σεπτέμβριο του 1928 παραχώρησε «επιτροπικώς» την Ιερά Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου μαζί με τις υπόλοιπες Μητροπόλεις των Νέων Χωρών στην Εκκλησία της Ελλάδος.

Με επιστολή που απέστειλε στον Σεβ. Μητροπολίτη Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ μετά την έντονη διαμαρτυρία του, ο σχισματικός “Μητροπολίτης” Στρωμνίτσης κ. Ναούμ, κάνει γνωστό στον Ποιμενάρχη μας ότι προχώρησε στην αλλαγή του τίτλου του “Επισκόπου” Πολυανής, αφού όπως γράφει στην επιστολή του κατανόησε καλύτερα ότι ο τίτλος Πολυανής (παλιά ονομασία της Δοϊράνης που βρίσκεται στα σύνορα Ελλάδος – Σκοπίων) ανήκει αποκλειστικά στην Ιερά Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου. Στην ίδια επιστολή τονίζει ότι δεν επιθυμούν να ζημιώσουν τα δίκαια του μαρτυρικού Οικουμενικού Πατριαρχείου και δεν θέλουν να δημιουργήσουν παρερμηνείες στους αδελφούς και φίλους στην Ελλάδα, τους οποίους χαρακτηρίζει γνήσιους αδελφούς και καλούς γείτονες. Για την αλλαγή του τίτλου του βοηθού “Επισκόπου” του ο “Μητροπολίτης” Στρωμνίτσης κ. Ναούμ ενημέρωσε με επιστολή του και τον Οικουμενικού Πατριάρχη.

Άξιον αναφοράς είναι το σημείο της επιστολής του κ. Ναούμ που εκφράζει την ευχή να έρθει η πολυπόθητη ώρα να κοινωνήσουν εκ του κοινού Ποτηρίου, αφού όπως τονίζει δεν υπάρχουν θεολογικές ή κανονικές διαφορές και ιδιαίτερα τώρα μετά την ευελιξία που εξέφρασε η “Ιεραρχία της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Αχριδών” ως προς το όνομα της Εκκλησία τους.

Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει τις πληροφορίες ότι η σχισματική “μακεδονική” Εκκλησία των Σκοπίων δέχεται την αλλαγή του ονόματός της προκειμένου να ενταχθεί στην κανονικότητα πράγμα το οποίο υποδηλώνει και το λογότυπο της επιστολής.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι πουθενά στην επιστολή του ο κ. Ναούμ δε αναφέρει το Πατριαρχείο Σερβίας στο οποίο κανονικά υπάγονται, ούτε και την κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αχρίδος υπό τον Σεβασμιώτατο κ. Ιωάννη αλλά μόνο το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωσταντινουπόλεως “ενώπιον του Οποίου ησκήσαμεν από καιρού έκκλητους προσφυγάς ως τω μόνω αρμοδίω προς τούτο” όπως γράφει χαρακτηριστικά.

Τέλος η όλη έκβαση της υποθέσεως αυτής αποτελεί δικαίωση για τον Σεβ. Μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ που από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε, αντέδρασε αμέσως μέσα στα κανονικά πλαίσια της εκκλησιολογικής δομής της Εκκλησίας μας υπερασπιζόμενος το ιστορικό και κανονικό δίκαιο της τοπικής Εκκλησίας”.

Δήλωση δημάρχου Κιλκίς Δ.Κυριακίδη για το «Πολυανής»
Με αφορμή την κοινοποίηση της επιστολής του επικεφαλής της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος προς τον μητροπολίτη Κιλκίς κ. Εμμανουήλ, βάσει της οποίας αναιρείται ο διοικητικός τίτλος ‘’Πολυανής’ από τη Σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:

«Ήμουν από τους πρώτους, αν όχι ο μοναδικός, που ως υποψήφιος Δήμαρχος Κιλκίς και ως ενεργός πολίτης τον περασμένο Ιανουάριο αντέδρασα στην προσπάθεια σφετερισμού της εκκλησιαστικής και ιστορικής κληρονομιάς της Ιεράς Μητροπόλεως Πολυανής και Κιλκισίου, που επιχειρήθηκε με την αιφνιδιαστική όσο και αναιτιολόγητη υφαρπαγή της διοικητικής ονομασίας ‘’Πολυανής’’ διά της εκλογής ψευδοεπισκόπου από τη Σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων.

Η διορθωτική επιστολή του επικεφαλής της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος προς το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου με την οποία ακυρώνεται το αβάσιμο του διοικητικού τίτλου αποκαθιστά την εκκλησιαστική τάξη και συνιστά μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη την οποία και χαιρετίζω.

Ελπίζω και εύχομαι να πρυτανεύει πάντοτε η λογική της αλήθειας και να αποφεύγονται προκλητικές ενέργειες που μόνο ζημία θα μπορούσαν να προκαλέσουν στις όποιες επαφές μας με τη γείτονα χώρα.

Συγχαίρω θερμά το Μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου για το θάρρος αλλά και για το πνεύμα ορθοφροσύνης που επέδειξε σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για τις διμερείς μας σχέσεις.»

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

«Παραιτήσου»

Την τιμητική τους είχαν την εβδομάδα που μας πέρασε στον πολιτικό «στίβο» του νομού μας η απαίτηση παραιτήσεων. Εν αρχή […]