Πολιτική

Αποκαρδιωτική η εικόνα που παρουσιάζει το Κιλκίς

Η «εικόνα» του Κιλκίς κατά την διανυομένη περίοδο των Εορτών, οι αναφορές σε προβλήματα διαφόρων περιοχών του δήμου, ιδώς δε του Α.Παντελεήμονος κάτοικοι του οποίου αναφέρθηκαν σε αυτά «διά ζώσης», και το θέμα της μη υλοποίησης υποσχέσεων του δήμου σε καταστηματάρχες γιά έργα αναβάθμισης σε διάφορα σημεία του Κιλκίς προκάλεσαν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον κατά την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κιλκίς γιά το 2017, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 27.12.17.

Όσον αφορά στην «εικόνα» του Κιλκίς κατά την διανυομένη περίοδο των εορτών, αυτή δέχθηκε τα «πυρά» της κριτικής κυρίως του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου Θόδωρου Βαφειάδη, αλλά και του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Παύλου Τονικίδη.

Ο κ. Βαφειάδης υπήρξε ιδιαιτέρως επικριτικός στο θέμα της σχεδόν ταυτόχρονης διοργάνωσης εορταστικών εκδηλώσεων με τις αντίστοιχες του διεθνούς φεστιβάλ κουκλοθεάτρου και παντομίμας Κιλκίς, κάνοντας λόγο γιά υποβάθμιση …και των δύο και χαρακτηρίζοντας τις δεύτερες ως ασύμβατες με το πνεύμα των ημερών. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι γιά τον δήμο Κιλκίς θα ήταν καλύτερο, αν δεν ήταν σε θέση να τις διοργανώσει στην πλήρη μορφή τους, να …μην τις διοργανώσει καθόλου.

Από την πλευρά του ο κ. Τονικίδη καταλόγισε αδράνεια στον τομέα του πολιτισμού, όσον αφορά είτε στον δικό του προγραμματισμό και πρωτοβουλίες είτε στις συνεργασίες του με τους φορείς του Κιλκίς.
Απαντώντας, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημήτρης Τσαντάκης, επικαλέσθηκε τις περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες του δήμου τόσο γιά την διοργάνωση εοργαστικών εκδηλώσεων (5.000 ευρώ) όσο και γιά το χρονικώς περιορισμένο κατά το ήμισυ (επταήμερο) διεθνές φεστιβάλ κουκλοθεάτρου και παντομίμας (20.000 ευρώ).

Ωστόσο, σε μία πλήρη επιβεβαίωση σχετικού σχολίου του «Μαχητή», παραδέχθηκε, ότι θα μπορούσε να γίνει καλύτερη διασπορά εκδηλώσεων σε όλα τα πολυσύχναστα μέρη του Κιλκίς, αντί της «ασφυκτικής συσσώρευσης» στην πλατεία Ειρήνης, κάτι γιά το οποίο άφησε «ανοικτό παράθυρο» αρχής γενομένης από το 2018, υπό την προϋπόθεση της εξασφάλισης περισσοτέρων κονδυλίων. Αναφερόμενος στον οικονομικό απολογισμό εκδηλώσεων του 2017 ο κ. Τσαντάκης, δήλωσε, ότι το συνολικό κόστος ανήλθε σε περίπου 90.000 ευρώ, ενώ έκρινε θετικό τον απολογισμό του φεστιβάλ κουκλοθεάτρου.

Προβλήματα πολιτών και περιοχών

Κατά την συνεδρίαση έγιναν αναφορές καιστο θέμα των εμπεριστάτων συμπολιτών (ανέργων, αστέγων, αναξιοπαθούντων), με τον Θόδωρο Βαφειάδη και την σύμβουλο της μείζονος μειοψηφίας Βασιλική Σαπλατέρα να καταλογίζουν στην δημοτική αρχή αδράνεια και να ζητούν από αυτήν να αναλάβει αμέσως σχετικές πρωτοβουλίες.

Στην συνεδρίαση παρέστη ομάδα κατοίκων του Αγίου Παντελεήμονος, προκειμένου να εκθέσει προβλήματα που ταλανίζουν την περιοχή και στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Ιωάννης Πιτούρλας.

Νωρίτερα, έκανε αναφορά σ’ αυτό το θέμα ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Δημήτρης Δημητρίου, προκαλώντας την έντονη αντίδραση τόσο του δημάρχου Δημήτρη Σισμανίδη όσο και του αρμοδίου αντιδημάρχου Χριστοφόρου Πιπερίδη, οι οποίοι επέκριναν τόσο τους κατοίκους, λέγοντας ότι δεν απευθύνθηκαν στα αρμόδια όργανα του δήμου, όσο και στον κ. Δημητρίου, στον οποίο καταλόγισαν πολιτική σκοπιμότητα, επειδή δεν τους παρέπεμψε στα εν λόγω όργανα.

Προς στιγμήν το θερμόμετρο της έντασης «ανέβηκε», όταν ο κ. Πιπερίδης αντιπαρατέθηκε με τον εκπρόσωπο των κατοίκων, προκαλώντας την παρέμβαση του κ. Τσογγίδη, που υπενθύμισε την υποχρέωση των αντιδημάρχων να «τείνουν ευήκοον ους» σε κάθε ερώτημα ή αίτημα πολιτών και να συζητούν δημιουργικώς μαζί τους, «και όχι να αντιπαρατίθενται σε υψηλούς τόνους».

«Διεκδικούμε την χρήση»
Ένα άλλο θέμα, που απασχόλησε την συνεδρίαση, ήταν αυτό της εκκρεμότητας, όσον αφορά στο «καθεστώς» των «διδύμων» κτιρίων του πρώην στρατοπέδου Διαλέττη του Κιλκίς. Ο κ. Λάζαρος Παζαρτικλής καταλόγισε στην δημοτική αρχή ανετοιμότητα αντιμετώπισης αυτού του θέματος, με επακόλουθο να μην είναι δυνατή μία αποτελεσματική διεκδίκηση.

Την θέση αυτή αντέκρουσε ο κ. Σισμανίδης που τόνισε, ότι ο δήμος είναι έτοιμος να κινήσει την διαδικασία διεκδίκησης της χρήσης των εγκαταστάσεων, ως στο απολύτως εφικτό σε σχέση με αυτόν της διεκδίκησης της ιδιοκτησίας, που είναι ένα πολύ πιό πολύπλοκο ζήτημα. Αναφέρθηκε, επίσης στην διακοπή λειτουργίας του χώρου στάθμευσης στο σημείο ακριβώς πίσω από τα δύο κτίρια, λέγοντας ότι αυτή υπήρξε προϊόν εισαγγελικής παρέμβασης, μετά τα περιστατικά πτώσης σοβάδων πάνω σε σταθμευμένα αυτοκίνητα αλλά και δίπλα σε πεζούς, εξ αιτίας των οποίων ο χώρος κρίθηκε ως επικίνδυνος.

Τεχνικά έργα
Από τα εκτός ημερησίας διατάξεως θέματα δεν έλειψαν και τα σχετικά με τεχνικά έργα στις δημοτικές ενότητες Κρουσίων (Κρουσσών), με αναφορές του Θόδωρου Βαφειάδη (προστατευτικά στις γέφυρες Τερπύλλου και Ευκαρπίας), του αντιπροέδρου του δημοτικού συμβουλίου και συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας Θεμιστοκλή Ανθρακίδη (αναβάθμιση οδών Χέρσου και Μ.Στέρνας) και του συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας Σάκη Τριανταφυλλίδη (υποδομή φωτισμού και βελτίωσης οδών Δροσάτου).

Ο κ. Σισμανίδης δήλωσε, ότι τα έργα αυτά καθυστερούν μεν, πλην όμως θα προχωρήσουν καθώς ήδη ελήφθη μέριμνα γιά εξασφάλιση κονδυλίων, ενώ υπογράμμισε την αναγκαιότητα να επιτρέψει στους δήμους την συνεργασία με εξωτερικούς συνεργάτες τεχνικούς (μηχανικούς, ηλεκτρολόγους κλπ) ώστε τέτοια έργα να προωθούνται και να εκτελούνται πολύ πιό γρήγορα. Όσον αφορά στις εγκαταστάσεις του πρώην στρατοπέδου του Χέρσου, που φιλοξένησαν πρόσφυγες και μετανάστες, ο δήμαρχος Κιλκίς, απαντώντας σε επικριτικό σχόλιο του κ. Ανθρακίδη γιά μη μέριμνα του δήμου να παραχωρηθούν σ’ αυτόν, τόνισε ότι οι εν λόγω εγκαταστάσεις ανήκαν στον στρατό, και ήταν αποκλειστικώς δικό του θέμα η απόσυρση και μη παραχώρησή τους.

Υποδοχή του «νέου»
Με την έναρξη της συνεδρίασης ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Δημήτρης Κυριακίδης και εν συνεχεία όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι υποδέχθηκαν με ευχές και φιλοφρονήσεις τον νέο δημοτικό σύμβουλο του συνδυασμού της πλειοψηφίας Νίκο Τατίδη, που αντικατέστησε τον παραιτηθέντα γιά προσωπικούς λόγους Γιώργο Καρυπίδη.

Στο τέλος της συνεδρίασης, ο πρόεδρος Δημήτρης Κυριακίδης τήρησε το έθιμο του κεράσματος κατά την τελευταία συνεδρίαση κάθε ημερολογιακής χρονιάς.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Άνιση μεταχείριση

Η «Τέχνη» είχε ζητήσει από τον δήμο την διάθεση του συνεδριακού κέντρου το Σάββατο 27 ή Κυριακή 28.5.23 γιά την […]