Κοινωνία

Η κιλκισιώτικη κοινωνία πενθεί για την απώλεια του Δημήτρη Νικοπολιτίδη

Από το Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023 η κοινωνία του Κιλκίς αισθάνεται «φτωχότερη» μετά το θλιβερό άγγελμα της ολοκλήρωσης του επιγείου κύκλου ζωής του Δημήτρη Νικοπολιτίδη, ενός ανθρώπου υψηλού πνευματικού αναστήματος, εξαίρετου και εκλεκτού φιλολόγου και λυκειάρχη, που υπηρέτησε την εκπαίδευση με αγάπη και αυταπάρνηση για δεκαετίες, μαθαίνοντας “γράμματα” σε γενιές μαθητών.

Γεννήθηκε στο Κιλκίς το 1925 από Ποντίους γονείς από το Καρς. Τελείωσε στη γενέτειρα του το δημοτικό και το γυμνάσιο και στη συνέχεια σπούδασε φιλολογία στη φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η μακρόχρονη εκπαιδευτική διαδρομή του άφησε το στίγμα της σε αρκετές πόλεις της Βόρειας Ελλάδας που υπηρέτησε ως καθηγητής στο ιδιωτικό γυμνάσιο Κρύας Βρύσης Γιαννιτσών, στην εμπορική σχολή Κομοτηνής (Οικονομικό γυμνάσιο), στο δημόσιο γυμνάσιο Κρύας Βρύσης, στο γυμνάσιο Νέας Μεσημβρίας νομού Θεσσαλονίκης στο γυμνασιακό παράρτημα Αγίου Αθανασίου… (του Α’ γυμνασίου θηλέων Θεσσαλονίκης ως διευθυντής), στο γυμνάσιο ΙΓ’ γυμνάσιο Εράτυρας νομού Κοζάνης, στο Δ’ γυμνάσιο Θεσσαλονίκης και με απόσπαση, στο λυκειακό τμήμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, στην Κωνσταντινούπολη, από το 1975 έως το 1980. Επίσης, ως γυμνασιάρχης στο Α’ γυμνάσιο αρρένων Αλεξάνδρειας νομού Ημαθίας, στο Β’ γυμνάσιο και Β’ λύκειο Κιλκίς, απόπου και συνταξιοδοτήθηκε.

Ωστόσο η ευδόκιμη και αποδοτική του θητεία στην εκπαίδευση δεν τον εμπόδισε να ερευνήσει και να ασχοληθεί με την ιστορία και τον πολιτισμό των Ελλήνων του Πόντου, του αγαπημένου του Καρς, αλλά και του Κιλκίς, ενασχόληση στην οποία και αφοσιώθηκε μετά τη συνταξιοδότησή του.

Αναλώνοντας χρόνο και χρήμα στην έρευνα και στην καταγραφή, συνεισφέρει τον θαυμάσιο έρανό του στην κιβωτό της συλλογικής μας μνήμης. “Άνοκνος και εργατικός άμον μελεσσίδ'” διακονεί τον ποντιακό πολιτισμό εδώ και δεκαετίες, προσφέροντάς μας τους αγλαούς καρπούς των κόπων του είτε μέσα από τις στήλες της “Ποντιακής Εστίας”, της οποίας αποτελεί βασικό συνεργάτη εδώ και δεκαετίες είτε μέσα από τα θαυμάσια θεατρικά του έργα – “Ο πρόεδρον τη χωρί'”, “Όλια για την Παναΐλαν”, “Η Λίτα εγάνωσεν τα πουλούλα”, “Χωρίς εσέν ‘κι ‘ίνουμαι, χωρίς εσέν ‘κ’ ευτάω”.

Έργο, όμως, ζωής και τεράστια συμβολή στην ποντιακή γραμματεία, αλλά και πολύτιμο εργαλείο για τη διάδοση και διάσωση της διαλέκτου των Ελλήνων του Πόντου αποτελεί το “Λεξικό της Ποντιακής Διαλέκτου” από τα νέα ελληνικά στα ποντιακά.

Η διεύθυνση και το συντακτικό προσωπικό του δημοσιογραφικού συγκροτήματος του «Μαχητή» εκφράζου την συμπαράστασή τους στην οικογένεια του καταξιωμένου δασκάλου, στο βαρύτατο πένθος τους και εύχονται την εξ ύψους παρηγορία.

 

Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει την Κυριακή 22.1.23 στις 1 το μεσημέρι στον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου Κιλκίς.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Φωτοσχόλιο

Έργα φυσικού αερίου στην περιοχή της βρύσης “Σαλάτς”

Τον είχαν… «εστιασμένο»

Είχε δεν είχε πάλι μας έβγαλε από τα ρούχα μας ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Κώστας Παπακώστας στην ειδική συνεδρίαση της Πέμπτης […]