Αγροτικά

Απελπιστικά μικρός ο αριθμός αιτήσεων ένταξης βιοκαλλιεργητών του νομού

Γράφει ο Βαγγέλλης Αποστολίδης

Δυσάρεστες εκπλήξεις επεφύλασσε για ολόκληρη την κεντρική Μακεδονία και ειδικότερα για την περιφερειακή μας ενότητα του Κιλκίς η εκδοθείσα την Πέμπτη 11.4.19 ανακοίνωση των αποτελεσμάτων που αφορούν στην ένταξη στην βιολογική γεωργία (φυτική παραγωγή) απο πλευράς του αρμοδίου υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων.

Και τούτο διότι με βάση τα σχετικά στοιχεία σε εθνικό επίπεδο έχουμε την έγκριση 3677 αιτήσεων στα σχετικά μέτρα του προγράμματος με πρωϋπολογισμό τα 120 εκατομμύρια ευρώ για την χρονική περίοδο 2014-2020 επί συνόλου 37.826 φακέλλων που υποβλήθηκαν για ένταξη μέχρι της 28 Μαρτίου και εξ αυτών ένας πολύ μικρός αριθμός αφορά παραγωγούς από την περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας και ακόμη μικρότερος για τη περιφερειακή ενότητα του Κιλκίς.

Ενδεικτικοί είναι οι αριθμοί που αφορούν στους παλαιούς βιοκαλλιεργητές όπου η περιφερειακή ενότητα του Κιλκίς από την δεσπόζουσα θέση που κατείχε στην χώρα μας με 630 βιοκαλλιεργητές αποτέλεσμα μιας δωδεκαετούς ουσιαστικώς μεθοδικής προσπάθειας παραγωγώνκαι τοπικών περιφερειακών υπηρεσιακών παραγόντων συρρικνώνεται δραματική καθώς έχουμε τις εγκρίσεις μόνον τριάντα δηλώσεων επί συνόλου 96 εγκρίσεων σε περιφερειακό επίπεδο.

Μια εξέλιξη ουσιαστικώς αναμενόμενη όπως έχει αναφερθεί κατ’επανάληψην ο «Μαχητής» στο παρελθόν έχοντας υπ’όψιν του τις αλλαγές στα κριτήρια του έθεταν οι δυο σχετικές προκυρήξεις και ο τρόπος εφαρμογής των σε πανελλαδικό επίπεδο και όχι σε περιφερειακό όπως οι παλαιότερες προκηρύξεις.

Την έντονη δυσαρέσκεια του για τα ευρήματα της ανακοίνωσης εξέφρασε με δηλώσεις του στον «Μαχητή» ο πρόεδρος του συλλόγου βιοκαλλιεργητών του Κιλκίς Τριαντάφυλλος Καραδαγλίδης τονίζοντας οτι συνιστούν μιαν εξοντωτική πρακτική για τους παραγωγούς του Κιλκίς» και μάλιστα σε μια περίοδο όπως τόνισε ιδιαιτέρως ευαίσθητη λόγω του ισχυρού ανταγωνισμού από χώρες της βαλκανικής που ανήκουν στην ευρωπαϊκή ένωση επενδύοντας στην ποιότητα των προϊοντων μας να βρούμε αγορές πώλησης των σε Ελλάδα και εξωτερικό και τώρα όλα αυτά θα τεθούν εν αμφιβάλλω καθώς οχι μόνον θα συρρικνωθεί σημαντικά η τοπική παραγωγή αλλά θα απαντήσει και ο ρόλος της στην διαμόρφωση τιμών έναντι των βορείων ανταγωνιστών μας (Βουλγαρία, Ρουμανία).

Για το θέμα σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και ο βουλευτής Κιλκίς Γεώργιος Γεωργαντάς επισημαίνοντας μεταξύ άλλων οτι «οι συνέπειες των επιλογών και των πρακτικών της κυβέρνησης είναι καταστρεπτικές για την βιοκαλλιέργεια στο νομό Κιλκίς και είναι αναγκαίο στην επόμενη φάση του προγράμματος να γίνουν οι διορθωτικές εκείνες παρεμβάσεις που θα επιτρέψουν την δίκαιη αξιολόγηση και την ουσιαστική ενίσχυση καλλιεργητών που επένδυσαν ή επιθυμούν να επενδύσουν σε αυτόν τον τομέα δείχνοντας εμπιστοσύνη στις κυβερνητικές δεσμεύσεις».

Αλλά και ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Γιώργος Φραγγίδης επισημαίνει ότι “κατάντησε σε φιάσκο η νέα προκήρυξη του Μέτρου 11, για τις βιολογικές καλλιέργειες του Π.Α.Α 2014 – 2020, λόγω της διαχειριστικής ανεπάρκειας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Οι αλλεπάλληλες τροποποιήσεις, παρατάσεις, προκηρύξεις, με την ανακοίνωση των προσωρινών αποτελεσμάτων αξιολόγησης, δείχνουν την απόλυτη προχειρότητα των υπευθύνων. Σε συνδυασμό δε και με την μείωση του προϋπολογισμού του Μέτρου 11 από 220 εκ. σε 120 εκ. και λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης των αγροτών, οδήγησε στο να ενταχθεί στο πρόγραμμα 1 στους 18 ενδιαφερόμενους περίπου, 214 στους 3.677 στην επικράτεια.

Το αίσθημα δε της αδικίας έχει μεγαλώσει για τους ενδιαφερόμενους βιοκαλλιεργητές, αφού τα κριτήρια αξιολόγησης ίσχυαν ανά την Ελλάδα ολόκληρη και όχι ανά περιφέρεια και περιοχές όπως παλαιότερα, πράγμα που οδήγησε να κρίνονται με ίδια κριτήρια ανομοιογενείς γεωγραφικές περιοχές.

Αυτό γίνεται ολοφάνερο στο νομό μας αφού από τις 630 δηλώσεις, εγκρίθηκαν μόνο 30, οδηγώντας βιοκαλλιεργητές πολλών ετών, σε απόγνωση.

Απαιτείται άμεσα η κυβέρνηση να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις, ώστε να βρεθούν τα απαραίτητα κονδύλια, ώστε με τη νέα προκήρυξη του Μέτρου 11, όλοι οι εν δυνάμει δικαιούχοι, να δικαιωθούν με την κοινοποίηση των οριστικών αποτελεσμάτων”.

Τέλος επισημαίνεται οτι, όσοι έχουν αντιρρήσεις για τα ευρήματα της αξιολόγησης μπορούν να καταθέσουν αποκλειστική ηλεκτρονική ενδικοφανή προσφυγή από την προσεχή Τρίτη 16 Απριλίου έως και την Πέμπτη 2 Μαϊου 2019 στο πληροφοριακό σύστημα υποστήριξης του μέτρου κάνοντας χρήση των προσωπικών τους κωδικών.

Κατά την υποβολή της προσφυγής δεν είναι δυνατή η τροποποίηση του αιτήματος στήριξης.

Μία διαδικασία η οποία είναι πρακτικώς αδύνατον να αλλάξει τους συσχετισμούς για την περιφερειακή ενότητα μας που όμως μπορούν να βελτιωθούν οταν υλοποιηθούν προ της προκύρηξης οι εκτιμήσεις των αρμοδίων περί αύξησης του προϋπολογισμού στήριξης από τα 120 στα 170 εκατομμύρια ευρώ.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Γ.Φλωρίδης: Επανέρχεται το αυτεπάγγελτο στη δίωξη στελεχών σε τράπεζες, ΝΠΔΔ και Δημόσιο

Την επαναφορά του αυτεπάγγελτου στη δίωξη των τραπεζικών στελεχών, των στελεχών των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και του Δημοσίου εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης. Η διάταξη, […]