Αδιαφορία της πολιτείας για την ανθρωπιστική κρίση στην Ειδομένη

Πολιτική /

Τέσσερις χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν στα ελληνοσκοπιανά σύνορα, μετά από διήμερο βροχοπτώσεων στην περιοχή και μετά την απόφαση των Σκοπίων να κλείσουν τα σύνορα.

Με την κατάσταση να έχει φτάσει στο απροχώρητο, η περιοχή θυμίζει σκουπιδότοπο και οι άνθρωποι κοιμούνται στις λάσπες και στα χωράφια.

Εκτεθειμένοι στην πείνα και την βροχή χωρίς καμία μέριμνα από την κεντρική διοίκηση.

Με τον δήμο Παιονίας και τους πολίτες εθελοντές και τους κατοίκους της περιοχής να προσφέρουν σήμερα το πρωί τρείς χιλίάδες σάντουιτς και νερό.

Ενδεικτικό της κατάστασης, τέσσερις χιλιάδες ανθρώποι εξηπηρετούνται με μόλις 10 χημικές τουαλέτες που έχουν στήσει οι “γιατροί χωρίς Σύνορα”.

Σήμερα οι αρχές των Σκοπίων δεν άφησαν να περάσει κανείς πρόσφυγας τα σύνορα.

Από τους εθελοντές πολίτες της περιοχής του δήμου Παιονίας ανακοινώθηκε ότι η συγκέντρωση τροφίμων και πραγμάτων για τους πρόσφυγες θα γίνεται στο Κοινωνικό Παντοπωλείο στο Πολύκαστρο στην οδό Μεγ. Αλεξάνδρου 32.

«Καμία φροντίδα»

«Οι εικόνες θυμίζουν προσφυγικούς καταυλισμούς στην Αφρική, όπου και εκεί ακόμα υπάρχει μια οργάνωση με παρέμβαση διεθνών οργανισμών. Εδώ δεν υπάρχει καμία κρατική παρέμβαση, κανένας σχεδιασμός για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης, για την οποία προειδοποιούμε εδώ και μήνες. Οι τοπικοί φορείς και οι εκπρόσωποι του κράτους πετούν το μπαλάκι ο ένας στον άλλο. Δεν υπάρχει καμία φροντίδα για στέγαση ή για σίτιση. Ποιος θα μπορέσει να σταματήσει τους πεινασμένους και εξαθλιωμένους ανθρώπους, αν ψάξουν να βρουν τροφή στα σπίτια των κατοίκων της Ειδομένης; Εμείς είμαστε ιατρική οργάνωση, δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Δημήτρης Ρήγας, συντονιστής της ομάδας των Γιατρών χωρίς Σύνορα που δρα στην Ειδομένη.

Την ώρα που το κράτος εμφανίζεται να παρακολουθεί την κατάσταση από απόσταση και χωρίς να έχει αναλάβει μέχρι στιγμής δράση, ξένες αντιπροσωπείες επισκέπτονται την περιοχή και αναδεικνύουν την κατάσταση διεθνώς.

Χτες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη επίσκεψη του Γερμανού προξένου στη Θεσσαλονίκη και ειδικού απεσταλμένου της γερμανικής κυβέρνησης, συνοδεία Ελλήνων αλληλέγγυων, οι οποίοι έγιναν δεκτοί με ενθουσιασμό από τους πρόσφυγες, που φώναζαν «Αλμάνια, Αλμάνια» και «Γιουνάν, Γιουνάν».

Το κλιμάκιο ενημερώθηκε, συμφώνησε με εκπροσώπους αλληλέγγυων ότι το ζήτημα είναι ευρωπαϊκό και ξεπερνά την Ελλάδα και δεσμεύτηκε ότι θα μεταφέρει την εικόνα στη γερμανική κυβέρνηση.

Περισσότερα

Γ.Φραγγίδης: Να υπογραφεί άμεσα η ΚΥΑ για την παράταση των 4000 συμβασιούχων στην υγεία. Φτάνει πια ο εμπαιγμός!

Κοινή δήλωση των Γιώργου Φραγγίδη και Γιώργου Μουλκιώτη, υπεύθυνων κοινοβουλευτικών τομέων υγείας και εργασίας & κοινωνικών υποθέσεων του ΠΑΣΟΚ – […]

Δείτε ακόμα

Να βρεις μιμητές

Μία από τις ευχάριστες “νότες” της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Κιλκίς της Δευτέρας 23.1.23 υπήρξε αναμφιβόλως η παρουσία πολυμελούς ομάδας […]