Κοινωνία

Μια ματιά στο 1821 – Το διαχρονικό μήνυμα

Της Ανθούλας Ναούμη*

Εν μέσω πανδημίας νέου κορωνοϊού με καθημερινή αύξηση των κρουσμάτων και των διασωληνομένων θα εορτάσουμε τα διακόσια χρόνια από την έναρξη της Επαναστάσεως και του απελευθερωτικού αγώνα για την αποτίναξη από τον τουρκικό ζυγό, που επί 400 χρόνια καταδυνάστευε την χώρα, και ακόμη θα πανηγυρίσουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.

Την αρχή της σωτηρία
Πολύ παραστατικά, ο ποιητής Βερίτης μας προτρέπει να εορτάσουμε την διπλή γιορτή και να αντλήσουμε σοφά διδάγματα από τα θετικά και αρνητικά στοιχεία που παρατηρήθηκαν κατά την διάρκεια του αγώνα. Από την μία το θάρρος, την αγωνιστικότητα, τον ενθουσιασμό, την περιφρόνηση του θανάτου και την αποφασιστικότητα, που διώχνουν κάθε απαισιόδοξη σκέψη, και από την άλλη την αποτροπή του μίσους και της διχόνοιας, που είναι το αιώνιο σαράκι της φυλής μας, που τόσο κακό έκανε το διάστημα του αγώνα, και που, δυστυχώς, υπάρχει ακόμη σε πολλά μέτωπα στην σημερινή Ελλάδα.

Χαρήτε αδέλφια την μεγάλη μας γιορτή ειν΄ή γιορτή της πίστης και της λεφτεριάς που προμηνά τον ερχομό του Λυτρωτή και των προγόνων διαλαλεί την αρετή

Χαρήτε αδέλφια την τρανή διπλή γιορτή υμνολογήτε τον Ουρανιο Λυτρωτή και αγωνισθήτε μονιασμένοι δυνατοί για μια Ελλάδα φωτεινή Χριστιανική

Κάθε φορά που πλησιάζει η μεγάλη εορτή, όσοι Έλληνες έχουν κλείσει μέσα στην ψυχή τους την Ελλάδα, αναθυμούνται με συγκίνηση τις μεγάλες ώρες του Ελληνισμού. Αυτός είναι ο κυριότερος σκοπός του εορτασμού της Εθνικής Επετείου, η διατήρηση της ιστορικής μνήμης. Οι ήρωες του 1821 μας άφησαν κληρονομιά το σύνθημα τους «γιά του Χριστού την πίστη την αγία και της Πατρίδος την ελευθερία, γι’ αυτήν θα πολεμήσω και αν δεν την αποκτήσω τι μ’ ωφελεί να ζής.

Σήμερα, διακόσια χρόνια από την ημέρα που φωνάξαμε με «άγια τρέλλα» το ‘’ελευθερία ή θάνατος΄΄, η Ελλάδα πάλι δοκιμάζεται από τον εξ’ ανατολών εχθρό, που καθημερινά μας ενοχλεί και με διάφορους τρόπους μας φοβερίζει και μας απειλεί.

Στις δύσκολες αυτές ώρες με τις συνεχείς δυσάρεστες αναγγελίες των δελτίων ειδήσεων ας υψώσουμε το βλέμμα μας προς τον ουρανό και ας ζητήσουμε την βοήθεια του Θεού και της Παναγίας και ας θυμηθούμε τα λόγια του Πατροκοσμά:

«Ψυχή και Χριστός μάς χρειάζεται. Αυτά τα δυό όλος ο κόσμος και εάν πέσει πάνω σας, δεν μπορεί να σας τα πάρει κανείς, εάν εσείς δεν τα δώσετε με την θέλησή σας».

Δεν θα τα παραδώσουμε άγιε Πατροκοσμά. Θα κινήσουμε μπροστά αδελφωμένοι με το πανάρχαιο ΕΜΕΙΣ του Μακρυγιάννη.

Εμείς ο ταλαίπωρος και απροσκύνητος ελληνικός λαός υποκλινόμαστε στους ήρωες αγωνιστές που μας χάρισαν μιάν ελεύθερη Πατρίδα και υποσχόμεθα να διαφυλάξουμε τις αξίες και τα ιδανικά, που μας άφησαν σαν παρακαταθήκη μεταλαμπαδεύοντάς τα στις νέες γενεές.

*Συνταξιούχου δασκάλας

Περισσότερα
Δείτε ακόμα