Πολιτισμός

Η «ψυχή» του Κίζδερβεντ «μίλησε» στον Γερακώνα

ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΚΙΖΔΕΡΒΕΝΙΩΤΩΝ ΓΕΡΑΚΩΝΑ

Αξέχαστο θα μείνει και το φετινό αντάμωμα για τους Μικρασιάτες Κιζδερβενιώτες. Στο γραφικό χωριό Γερακώνα του Κιλκίς στις παρυφές του όρους Πάικου αντάμωσαν την Κυριακή 10.9.17, περίπου χίλια άτομα από κάθε γωνιά της χώρας μας όπου σήμερα κατοικούν, για να μνημονεύσουν τους προγόνους τους, να ζωντανέψουν την παράδοση τους και να κρατήσουν ζωντανή την ιστορία τους.

Ανταπόκριση Πολυκράτης Παντσίδης

Ανταπόκριση Πολυκράτης Παντσίδης

Όπως σε κάθε αντάμωμα έτσι και σε αυτό, επικράτησε το ίδιο συγκινησιακό κλίμα Σε εγκάρδια ατμόσφαιρα οι Κιζδερβενιώτες ξανασμίγουν και η χαρά τους γι΄αυτο είναι μεγάλη. Βλέπεις συγγενείς και φίλους να σφιχταγκαλιάζονται. Ακούς αρκετούς, κυρίως οι ηλικιωμένοι να μιλούν την ιδιόμορφη γλώσσα των προγόνων τους τα «τρακατρούκικα» όπως τα αποκαλούν. Σε κάποιους διακρίνεις στα μάτια τους να κυλά ένα δάκρυ νοσταλγικό.

Το ιστορικό του Κίζδερβεντ που επιμελήθηκε με σχολαστικότητα η Βαρβάρα Αλατζίδου, ακούγεται με θρησκευτική ευλάβεια από τους Κιζδερβενιώτες. Τους ταξιδεύει νοερά στο παρελθόν και στους προγόνους τους.

Η συγκίνηση απογειώνεται, όταν ακούγονται τα ονόματα των Κιζδερβενιωτών που ζουν στη Γερακώνα για να τιμηθούν ως ζωντανά σύμβολα του Κίζδερβεντ. Είναι η Παναγιώτα Τσιναρίδου η τελευταία εναπομείνασα Κιζδερβενιώτισα που γεννήθηκε στο Κίζδερβεντ το 1914 και ο Δημήτρης Αλατζίδης ο πρώτος Κιζδερβενιώτης γεννηθείς στην Γερακώνα το 1925.

ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΚΙΖΔΕΡΒΕΝΙΩΤΩΝ ΓΕΡΑΚΩΝΑ

Ακολουθεί η μουσική των Κιζδερβενιωτών με τους χορούς και τα τραγούδια τους. Η νεανική μικρασιάτικη ορχήστρα με τους υπέροχους μουσικούς της μας ταξιδεύει στην αλησμόνητη Μικρά Ασία. Ο δε Σωτήρης Κασίμης (δεύτερης γενιάς κιζδερβενιώτης) ο τελευταίος αυθεντικός μουσικός μας με το ούτι του και τη χαρακτηριστική κιζδερβενιώτικη φωνή του να τραγουδά προκαλεί ρίγη συγκίνησης στους Κιζδερβενιώτες.

Το χορευτικό μικρασιατικό συγκρότημα «οι ρίζες της παράδοσης» ντυμένο με την κιζδερβενιώτικη ενδυμασία ξεσηκώνει το ενθουσιώδες κοινό σε ένα ασταμάτητο γλέντι. Οι Κιζδερβενιώτες διασκεδάζουν από καρδιάς.

Η πολύ ωραία έκθεση παλαιών φωτογραφιών που ετοίμασε η Φωτεινή Χατζηθεοδώρου έδωσε το ερέθισμα για πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις. Την ίδια ώρα συγγενείς σμίγουν για πρώτη φορά και πολλές νέες φιλίες δημιουργούνται.

ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΚΙΖΔΕΡΒΕΝΙΩΤΩΝ ΓΕΡΑΚΩΝΑ

Η μέρα φαίνεται πολύ μικρή για να τα χωρέσει όλα αυτά τα ωραία. Απρόθυμα οι Κιζδερβενιώτες αποχαιρετίζονται υποσχόμενοι να ανταμώσουν και του χρόνου. Την ημέρα αυτή δεν θα την ξεχάσουν. Ούτε οι κάτοικοι του Γερακώνα, ο πλάτανος που φυτεύτηκε στην πλατεία θα τους το θυμίζει για πάντα.

Τέλος οφείλουμε όλοι εμείς που βιώσαμε αυτήν την μεγάλη γιορτή να συγχαρούμε όλους αυτούς που κόπιασαν για την πραγματοποίηση της συνάντησης.

ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΚΙΖΔΕΡΒΕΝΙΩΤΩΝ ΓΕΡΑΚΩΝΑ

Συγχαρητήρια στην διοργανωτική επιτροπή της όγδοης συνάντησης των Κιζδερβενιωτών, που ήταν τα μέλη του δ.σ του πολιτιστικού συλλόγου Γερακώνας. Συγχαρητήρια στο πανελλήνιο σύλλογο Μικρασιατών Κιζδερβενιωτών «το Κίζδερβεντ» που εγγυάται για την συνέχεια των συναντήσεων. Συγχαρητήρια και σε όλους τους εθελοντές που επωμίστηκαν κάποια αρμοδιότητα και την έβγαλαν εις πέρας. Συγχαρητήρια στους κατοίκους του Γερακώνα, που αγκάλιασαν την εκδήλωση. Και τέλος ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους επισκέπτες Κιζδερβενιώτες που με την παρουσία τους στήριξαν και αυτήν την συνάντηση.

Καλή αντάμωση συμπατριώτες στην επόμενη συνάντηση του 2018 στο Βαλτοτόπι του νομού Κιλκίς, από εκει όπου ξεκίνησε το αντάμωμα».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Γ.Φλωρίδης: Επανέρχεται το αυτεπάγγελτο στη δίωξη στελεχών σε τράπεζες, ΝΠΔΔ και Δημόσιο

Την επαναφορά του αυτεπάγγελτου στη δίωξη των τραπεζικών στελεχών, των στελεχών των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και του Δημοσίου εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης. Η διάταξη, […]