Κοινωνία

Ανώτατη προσκοπική τιμή γιά τέσσερις Κιλκισιώτες

Περισσότεροι από 200 ανιχνευτές από τα τελευταία έξι έτη, δέχθηκαν το Σάββατο 18.3.16 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τα μαντήλια των Προσκόπων Έθνους σε μια μεγαλοπρεπή τελετή στο Κολλέγιο Αθηνών. Ο θεσμός του Προσκόπου Έθνους αποτελεί την κορυφαία τιμή και διάκριση στην προσκοπική ζωή ενός εφήβου προσκόπου.

Από τους προσκόπους του Κιλκίς την τιμητική διάκριση δέχθηκαν οι πρόσκοποι Στάθης Ιορδανίδης, Ηλίας Καρολίδης, Κατερίνα Χατζηγεωργίου και Άγγελος Γκαρσέν προερχόμενοι από το 2ο σύστημα δασοπροσκόπων Κιλκίς ενώ στην τελετή παρέστησαν και χαιρέτησαν ο πρόεδρος του Σ.Ε.Π. Χρήστος Λυγερός, ο γενικός έφορος Θοδωρής Κεφαλάς, ο έφορος του κλάδου ανιχνευτών Κωνσταντίνος Διοματάρης.

Να διδάξουν με το παράδειγμά τους, τους συναδέλφους τους, ιδίως σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες διακατέχονται από φοβικά και αντιδημοκρατικά σύνδρομα, ότι στο κέντρο βάρους της Ευρώπης είναι ο άνθρωπος, προέτρεψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος τους νέους Προσκόπους Έθνους κατά τον χαιρετισμό του στην τελετή ονομασίας τους.

«Η αποστολή σας, από αυτή τη στιγμή, αφορά και την κοινωνία μας, αφορά και τη θέση της Ελλάδας στον κόσμο, πριν απ΄ όλα την κοινωνία μας, που χειμάζεται μέσα στη δίνη μιας βαθιάς κοινωνικής και οικονομικής κρίσης» υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε: «Βοηθήστε τον συνάνθρωπο, όπως το μάθατε να βοηθείτε. Διότι χάρη σε σας, χάρη στην οικογένεια, χάρη στην Εκκλησία, δεν έχει εκραγεί ευτυχώς -και δεν πρόκειται να εκραγεί, η ελληνική κοινωνία. Ούτε θα υπάρξει ρήξη του κοινωνικού ιστού. Υπάρχει, όμως, και μια άλλη ουσιώδης αποστολή.

Ζούμε, εδώ ιδίως στην Ελλάδα, την προσφυγική τραγωδία. Την βιώνουμε και την αντιμετωπίζουμε εμείς οι Έλληνες, όπως ταιριάζει στους Έλληνες. Όπως μας έμαθε το αρχαίο ελληνικό πνεύμα. Όπως μας το έμαθε η χριστιανική διδασκαλία: Στο κέντρο είναι πάντα ο ‘Ανθρωπος. Είναι οι τρεις αρχές, ο Ανθρωπισμός, η Δικαιοσύνη, η Δημοκρατία. Έτσι συμπεριφερόμαστε και έτσι διδάσκουμε ως Έλληνες με το παράδειγμά μας».

Αναφερόμενος στον τρόπο αντιμετώπισης του Προσφυγικού από ωρισμένους από τους εταίρους μας στην ΕΕ ο Πρόεδρος ανέφερε :

«Ζώντας σε μια μεγάλη οικογένεια, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Οικογένεια, βάσεις της οποίας είναι το πνεύμα της αρχαίας Ελλάδας, οι θεσμοί της αρχαίας Ρώμης και η χριστιανική διδασκαλία, θα περίμενε κανείς όλοι οι λαοί να σταθούν αλληλέγγυοι απέναντι στον άνθρωπο και στην τραγωδία του. Υπάρχουν όμως κάποιοι -ευτυχώς λίγοι- από τους εταίρους μας που δεν έχουν πάρει το δίδαγμα αυτό. Διακατέχονται από φοβικά σύνδρομα, δείχνουν απομονωτισμό και ένα αντιδημοκρατικό πνεύμα. Υπάρχουν επίσης και άλλοι, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, γείτονές μας, οι οποίοι μάλιστα φιλοδοξούν να μπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κι όμως τούτη τη δύσκολη ώρα, απέναντι στους πρόσφυγες συμπεριφέρονται με συρματοπλέγματα παραπετάσματος και με όρους βαρβαρότητας».

Απευθυνόμενος δε στους νέους Προσκόπους Έθνους τους κάλεσε να αναλάβουν πρωτοβουλία υπογραμμίζοντας τα εξής « Εσείς λοιπόν, μέλη ενός παγκόσμιου κινήματος που αριθμεί πάνω από 30.000.000 συναδέλφους σας, εσείς μπορείτε να αναλάβετε αυτή την πρωτοβουλία:

Να απευθυνθείτε σε όλους τους συναδέλφους σας, συνοδοιπόρους σας σε αυτόν τον αγώνα εθελοντισμού και προσφοράς, οι οποίοι βρίσκονται σε κράτη που έχουν τέτοια φοβικά σύνδρομα και να τους πείτε ότι ο Προσκοπισμός, μέσα από την ιδέα που εκφράζει, πρέπει να τους δείξει το δρόμο. Το δρόμο της ανθρωπιάς, το δρόμο του πολιτισμού, το δρόμο του πνεύματος. Αναλάβετε λοιπόν αυτήν την πρωτοβουλία.

Επικοινωνήστε μαζί τους και πείτε τους όλοι μαζί εσείς οι πρόσκοποι εδώ στη Ευρώπη, μπορείτε να ενώσετε περισσότερο από άλλους δεσμούς τους λαούς. Για να μπορέσουμε όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε αυτή την τραγωδία, που είναι όμως μια σημαντική στιγμή για την Ευρώπη. Γιατί τώρα μπορεί να δείξει ποια είναι η δύναμή της, τι μπορεί να προβάλει σε ολόκληρο τον κόσμο».

Καταλήγοντας ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε «Συνεχίστε λοιπόν, όπως σας είπα πριν, μετά την καταξίωση αυτόν του αγώνα, κάντε πράξη αυτά που διδαχθήκατε, έτσι ώστε το μέλλον σας, το μέλλον των γενεών που έρχονται, να είναι καλύτερο. Διότι έτσι τους ταιριάζει. Κι ας μην είναι τα δικά μας λάθη, τα οποία θα οδηγήσουν το δικό σας μέλλον. Ας είναι η δική μας η γνώμη, το εφόδιό σας και η συμπαράστασή μας ώστε να μπορέσετε να εκτελέσετε την αποστολή σας».

 

Εύσημα

Με αφορμή την απονομή του μαντηλιού του Προσκόπου του Έθνους στους προαναφερθέντες Κιλκισιώτες προσκόπους, ο αρχηγός του 2ου συστήματος προσκόπων Κιλκίς Γιώργος Χατζηβασιλείου δήλωσε τα εξής:

«Διερμηνεύοντας τα αισθήματα όλων των μελών του 2ου συστήματος δασοπροσκόπων Κιλκίς εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια στους βαθμοφόρους μας Κατερίνα Χατζηγεωργίου, Ηλία Καρολίδη, Στάθη Ιορδανίδη και Άγγελο Γκαρσέν για την κατάκτηση της τιμητικής διάκρισης “Πρόσκοπος Έθνους”. Η τελετή απονομής έχει πρόσθετη αξία αφού έγινε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο.

Η τιμητική αυτή διάκριση μας γεμίζει από χαρά και υπερηφάνεια.

Καλή πρόοδο».

 

 

 

 

Περισσότερα
Δείτε ακόμα