Αγροτικά

Ανησυχία στους αγρότες γιά τα ζητήματα της νέας ΚΑΠ

Γράφει ο Βαγγέλλης Αποστολίδης

Tις ανησυχίες του καθηγητή κ. Κλωνάρη συμμερίζονται και οι αγρότες του νομού μας, όπως δήλωσαν στον «Μαχητή» ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Παιονίας και ο διευθυντής του κκ Παύλος Πασσαλίδης και Σίμος Δεμερτζής αντιστοίχως, όπως και ο αντιδήμαρχος αρμόδιος για την αγροτική πολιτική στον δήμο Παιονίας και αγρότης κατ΄ επάγγελμα Γεώργιος Γεωργίτσαρος, επισημαίνοντας σωρεία ειδικών προβλημάτων στο πλαίσιο εφαρμογής της νέας κοινής αγροτικής πολιτικής (ΚΑΠ).

Υπενθυμίζεται ότι η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ είχε ανασταλεί για την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των συνεπειών, που είχε αυτός στην τροφοδοσία της αγροτικής παραγωγής και διάθεσης αγροτικών προϊόντων, και ότι η εφαρμογή της ξεκινά ουσιαστικά από την εφετινή περίοδο.

Κάτι το οποίο έχει προκαλέσει στην πράξη αρκετά προβλήματα, τα οποία, σε συνδυασμό το «έλλειμμα πληροφόρησης από όσους δεν διαθέτουν εξοικείωση με τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας και ενημέρωσης», σύμφωνα με έμπειρα επί αγροτικών θεμάτων στελέχη, σε ό, τι αφορά στην πιστή εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα ανησυχίας στις τάξεις των παραγωγών αναφορικά με την νέα σπορά καλλιεργειών.

Και τούτο, διότι, πέραν των άλλων, έχουν διαφοροποιηθεί εφέτος οι συνθήκες στο μικροκλίμα της χώρας λόγω των ιδιαιτέρων καιρικών συνθηκών, όπως, γιά παράδειγμα, σε χωράφια με βαμβάκι, από τα οποία παραγωγοί δεν έχουν ακόμη συγκομιδή του δεύτερου χεριού.

Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθούν και όσα προέκυψαν από την άμεση εφαρμογή σύγκλισης των υψηλών δικαιωμάτων με τα αντίστοιχα χαμηλά, που αποτελεί υποχρέωση της χώρας μας με βάση την σχετική ευρωπαϊκή κατεύθυνση, η οποία σαφώς και θα ευνοήσει τους μικροκαλλιεργητές (μέχρι 110 στρεμμάτων) σε πολλές των περιπτώσεων, αλλά που ταυτοχρόνως έχει προκαλέσει δυσκολίες στους υπολοίπους.

Η γενικότερη αίσθηση, πάντως, στον παραγωγικό κόσμο του νομού μας είναι, ότι η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ έχει δημιουργήσει ένα πλαίσιο πιο σύνθετο και πολύπλοκο σε σχέση με το παρελθόν και ότι η προσαρμογή σε αυτό θα είναι μία υπόθεση που στην εξέλιξη της θα δημιουργήσει ζητήματα και τριβές στο εφαρμοστικό πεδίο.

Αυτό πιθανότατα όπως εκτιμούν «θα οδηγήσει σε ανακατανομή των ευρωπαϊκών κονδυλίων, με χαμένους κυρίως κάποιους από τούς παραγωγούς, καθώς τα συνολικά ποσά από τις ευρωπαϊκές εισροές χρημάτων στην χώρα μας από τον εν λόγω τομέα πρακτικώς έχουν παραμείνει στα επίπεδα της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου».

Περισσότερα

Δεκάδες τρακτέρ παραμένουν και καλούν σε παναγροτικό συλλαλητήριο την Δευτέρα στον μεθοριακό σταθμό Ευζώνων

Παραμένουν στον μεθοριακό σταθμό των Ευζώνων δεκάδες τράκτερ αγροτών και κτηνοτρόφων από την περιφερειακή ενότητα του Κιλκίς, συντηρώντας το γενικότερο […]

Δείτε ακόμα

Φωτοσχόλιο

Μετά την εκλογή Συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης στο δήμο Παιονίας