Πολιτική

Η ανάπλαση της Αξιούπολης στο δημοτικό συμβούλιο

Μία σειρά ζητημάτων, που απασχολούν τον δήμο Παιονίας, συζητήθηκαν κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου της Τρίτης 10.2.15, κυρίως κατά την διαδικασία εξέτασης θεμάτων εκτός ημερησίας διατάξεως.

Ζητήματα που έχουν κυρίως αρνητικές επιπτώσεις σε διάφορες κοινωνικές ομάδες και δημότες, καθώς αφορούν σε τομείς της δημόσιας ζωής και ασφάλειας, αλλά και σε επαγγελματικές δραστηριότητες.

Όπως το θέμα που σχετίζεται με την στασιμότητα στην ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της Αξιούπολης, που ετέθη από επαγγελματίες και πολίτες της κωμόπολης διά στόματος της δικηγόρου Μαρία Μπλάτση, των επιθέσεων σε εγκαταστάσεις από πλευράς αθιγγάννων στην περιοχή του βιοτεχνικού πάρκου στην ίδια κωμόπολη, από μέλη της εν λόγω κοινότητας, που χρησιμοποιούν νομίμως κομμάτι της περιοχής του επίμαχου κέντρου γιά λόγους κατασκήνωσης, που ετέθη από ένα θύμα μιάς τέτοιας επίθεσης εσχάτως του κ. Ευαγγέλου Ευαγγελίδη.

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΞΙΟΥΠΟΛΗΣ
Το πρώτο θέμα τέθηκε στο δημοτικό συμβούλιο ως συνέχεια ουσιαστικώς της πρόσφατης συζήτησης, που και σε τοπικό επίπεδο αφορά στην στάση των εργασιών στο έργο ανάπλασης του ιστορικού κέντρου, το οποίο σε συνδυασμό με το εύρος επέκτασης των εργασιών και την υποτυπώδη χρήση μέρους του, έχει προκαλέσει την «ασφυξία» των εμποροεπαγγελματιών στην επίμαχη περιοχή, τον γενικότερο «μαρασμό» της περιοχής, ενώ «εγκυμονεί» ταυτοχρόνως και κινδύνους πρόκλησης ατυχήματος, καθώς αποτελεί χώρο ανοικτό εργοταξίου που λειτουργεί εν μέρει και ως εμπορική περιοχή.

Όπως κατέστη σαφές από πλευράς του δημάρχου Χρήστου Γκουντενούδη, το πραγματικά «φλέγον» ζήτημα παρουσιάζει εμπλοκή κυρίως λόγω του γεγονότος ότι έχει «παγώσει» η χρηματοδότηση του ύψους 272.000 ευρώ προς την κατασκευάστρια εταιρεία

Και τούτο διότι λόγω της προεκλογικής περιόδου παρέμεινε σε εκκρεμότητα το σκέλος υπογραφής της σχετικής απόφασης από πλευράς του συναρμοδίου υπουργείου των εσωτερικών, δεδομένου ότι με παρέμβαση του ιδίου η αντίστοιχη του υπουργείου ανάπτυξης είχε υπογραφεί από τις 28 Δεκεμβρίου του προηγούμενους έτους.
Όπως επεσήμανε ο κ. Γκουντενούδης, ευρίσκεται σε συνεννόηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες και τον νέο υπουργό εσωτερικών Νικόλαο Βούτση γιά την επίλυση του θέματος, ενώ εμφανίσθηκε έτοιμος να επισκεφθεί την Αθήνα, προκειμένου να διευκολύνει εκταμιεύσεις των πόρων, που προβλέπει η απόφαση, ώστε να πληρωθούν οι τρεις δόσεις που εκκρεμούν προς τον εργολάβο, γιά τον οποίο άφησε σαφείς «αιχμές» ότι με την στάση ουσιαστικώς εκβιάζει τον δήμο με σκοπό να επιταχυνθεί η συνέχιση του έργου.

Ένα έργο, το οποίο με βάση την σχετική σύμβαση προβλεπόταν να παραδοθεί τον προσεχή Απρίλιο, όμως, λόγω των καθυστερήσεων στην χρηματοδότησή του που αντιστοιχούν σε τέσσερις μήνες και της τρίμηνης που προέκυψε αρχικώς λόγω αργοπορίας του καθαρισμού, μεταφοράς της λαϊκής, πλέον αποκτά πολύ πιό καθυστερημένο ορίζοντα παράδοσής του.

Το δεύτερο και εξ ίσου ακανθώδες θέμα αφορά στην εγκληματική δραστηριότητα αθιγγάννων που συνδέονται με όσους χρησιμοποιούν τον θεσμοθετημένο καταυλισμό τους στην περιοχή του βιοτεχνικού πάρκου της Αξιούπολης.

Περιοχή που χρησιμοποιείται γιά κατασκήνωση κατά καιρούς κυρίως από ομάδες αθιγγάνων δημοτών του πρώην δήμου Αξιούπολης και νυν του δήμου Παιονίας, που είναι πρακτικώς αδύνατον να απομακρυνθούν από την επίμαχη περιοχή παρά το γεγονός ότι πολλές φορές κατά το παρελθόν μέλη της εν λόγω κοινωνίας έχουν εμπλακεί σε εγκληματικές ενέργειες.

Και τούτο διότι προστατεύονται από το ισχύον νομικό πλαίσιο, όπως τόνισαν μεταξύ άλλων, μέλη του δημοτικού συμβουλίου, όπως η επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Σόνια Συμεωνίδου και ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Γεώργιος Γεωργίτσαρος, που με την ιδιότητα του πρώην δημάρχου και καταστηματάρχου αντιστοίχως είχαν έλθει αντιμέτωποι με το πρόβλημα και στο πρόσφατο παρελθόν.

Είναι ενδεικτικό αυτό που ανέφερε η κ. Συμεωνίδου, ότι στην σχετική επικοινωνία του υπουργείου εσωτερικών όχι μόνον δεν ετίθετο θέμα κατάργησης του εν λόγω καταυλισμού, αλλά τουναντίον, της περαιτέρω ενισχύσεως των υποδομών του.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Παιονίας εμφανίσθηκε αποφασισμένος να αντιμετωπίσει δυναμικά το θέμα χωρίς ωστόσο να προβεί σε συγκεκριμένες αναφορές γιά το πώς προτίθεται να το πράξει.
Επισημαίνεται, ότι από πλευράς του δημάρχου υπήρξαν και δύο ανακοινώσεις γιά δύο ακόμη ιδιαίτερα και σημαντικά γιά την τοπική κοινωνία θέματα.

Το πρώτο αφορούσε στην ενημερωτική ημερίδα γιά αγροτικά-κτηνοτροφικά θέματα, που αφορούν στην νέα κοινή αγροτική πολιτική στην Ευρωπαϊκή Ενωση, που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την περιφερειακή ένωση δήμων (ΠΕΔ) στο Πολύκαστρο στις 27.2.15.
Και το δεύτερο την λειτουργία του ΙΕΚ Παιονίας στην Γουμένισσα και συγκριμένα στις εγκαταστάσεις του εκεί γυμνασίου με τρεις κατευθύνσεις σπουδών:

-Στέλεχος διοίκησης και οικονομίας στον τομέα αγροτικής οικονομίας
-Τεχνικός αμπελουργίας και οικονομίας
-Τεχνικός εφαρμογών πληροφορικής (πολυμέσα, γουέμπ ντηζάινερ, ντηβέλοπμεντ, βίντεο γκαίμης), των οποίων οι εγγραφές όπως τόνισε ξεκινούν από τις 20.2 έως 24.2.

Περισσότερα

Στην Κύπρο ο Γ.Γεωργαντάς ως εκπρόσωπος της Βουλής στις εκδηλώσεις της μαύρης επετείου εισβολής του Αττίλα

Στην Κύπρο, όπου εκπροσωπεί τη Βουλή ως επικεφαλής της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας βρίσκεται ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Κιλκίς […]

Δείτε ακόμα

Σωματείο εργαζομένων νοσοκομείου Κιλκίς: «Εσωτερική διασπορά Covid-19 σε ασθενείς της Παθολογικής κλινικής με τρεις θανάτους»

Το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου εργαζομένων του γενικού νοσοκομείου Κιλκίς καταγγέλλει εσωτερική διασπορά Covid-19 σε ασθενείς της Παθολογικής κλινικής με […]