Αγροτικά

Αμπελουργία και οινοποιία «κινητήριος μοχλός» ώθησης της ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας

Γράφει ο Βαγγέλλης Αποστολίδης

To πόσο σημαντικός παράγοντας είναι για την τοπική μας οικονομία ο τομέας της αμπελουργίας και παραγωγής κρασιού αναδείχθηκε εναργώς μέσα από δύο διαδοχικές παρουσιάσεις σε Κιλκίς και Γουμένισσα, την Παρασκευή 20.1.23.

Η πρώτη στις εγκαταστάσεις της  περιφερειακής διοίκησης γιά την παρουσίαση ενός πρωτοποριακού προγράμματος της και μάλιστα  σε παγκόσμιο επίπεδο, με βάση το οποίο  θα δίδεται η δυνατότητα σε εν δυνάμει καταναλωτές, με την χρήση του κινητού τους τηλεφώνου σε πραγματικό χρόνο, να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες που αφορούν τα εμφιαλωμένα κρασιά(19 τον αριθμό) όλων των οινοποιείων της περιφερειακής ενότητας Κιλκίς μέσω σάρωσης  γραμμωτού κώδικα δύο διαστάσεων (Qr Code) και της παραπομπής στην σχετική ενημερωτική ιστοσελίδα kilkiswineries.gr ,στην οποία, υπάρχουν οι ιστορίες των οινοποιείων, των κρασιών, που παράγουν, καθώς και το “προφίλ” των αμπελώνων, προτάσεις γευσιγνωσίας, πιστοποιητικά που συνοδεύουν τα κρασιά κ.ά.  και η δεύτερη παρουσία και του υπουργού αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων και βουλευτή Κιλκίς Γεωργίου Γεωργαντά στο πολιτιστικό κέντρο της Γουμένισσας , όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Εθνικής Διεπεγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ) με θέμα “Ενημέρωση για τους οίνους Ονομασίας Προέλευσης και Γεωγραφικής Ενδειξης( ΠΟΠ-ΠΓΕ)  και για τη λελογισμένη κατανάλωση οίνων”.

Δύο  διαφορετικού  τύπου  εκδηλώσεις  οι οποίες όμως έχουν ως κοινό τους σημείο την υποστήριξη του κλάδου της αμπελουργίας και της παραγωγής κρασιού σε τοπικό επίπεδο με μπροστάρη βεβαίως την αμπελουργική ζώνη της Γουμένισσας, έναν τόπο “ταυτισμένου ιστορικά και πολιτισμικά με την καλλιέργεια της αμπέλου και την παραγωγή κρασιού”, όπως ανέφερε ο κ. Γεωργαντάς στον χαιρετισμό του, αλλά και άλλες περιοχές του νομού μας όπως αυτές των πλαγιών του Πάικου και Λεκανοπεδίου Μουριών, όπου ο εν λόγω τομέας παρουσιάζει αξιόλογη δυναμική.

Σε ό,τι αφορά την χρονικώς πρώτη εκδήλωση, αυτήν της περιφερειακής ενότητας Κιλκίς, θα λέγαμε ότι αποτελεί  ουσιαστικό ένα βήμα προς το μέλλον και δη της ψηφιακής αναγκαίο για τον σύγχρονο τρόπο ζωής και τω καταναλωτικών τάσεων κυρίως της ευρωπαϊκής αγοράς , όπως επισημάνθηκε στην παρουσίαση του από στελέχη της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης, αναδόχου του έργου,  το οποίο όμως σύντομα θα αποδειχθεί και πρακτικά χρηστικό καθώς από τον Δεκέμβριο του 2023 κάτι τέτοιο θα καταστεί  υποχρεωτικό στα όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως τονίζεται στο σχετικό δελτίο τύπου στο συγκεκριμένο έργο, το οποίο υλοποίησε η διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της περιφερειακής ενότητας Κιλκίς, σε συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή (ΑΓΣ), συμμετέχουν, αντιλαμβανόμενοι τη σπουδαιότητά του για την ενίσχυση της εξωστρέφειάς τους, οι οινοποιοί που δραστηριοποιούνται στο νομό.

Ήδη, στην ιστοσελίδα έχουν ενταχθεί είκοσι ετικέτες κρασιών από ένδεκα οινοποιεία της Π.Ε. Κιλκίς, οι οποίες αφορούν σε οίνους Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) Γουμένισσας και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) Πάικου. Πρόκειται για οίνους από τις ποικιλίες Ξινόμαυρο και Νεγκόσκα που πραγματοποιούν εξαγωγές σε Ευρώπη, ΗΠΑ, αλλά και την Κίνα.

«Πρωτοποριακό ψηφιακό έργο»

«Είμαι ευτυχής που σήμερα η περιφερειακή ενότητα Κιλκίς παρουσιάζει ένα ακόμα πρωτοποριακό και καινοτόμο ψηφιακό έργο για τον τόπο μας, το οποίο θα ενδυναμώσει τα εξωστρεφή χαρακτηριστικά του αμπελουργικού κλάδου της περιοχής μας» υπογράμμισε ο αντιπεριφερειάρχης περιφερειακής ενότητας Κιλκίς, Ανδρέας Βεργίδης.

Επισήμανε δε, ότι, «για την υλοποίησή του εργάστηκαν αδιάκοπα, με όραμα, σχεδιασμό και ενδιαφέρον για τον τόπο μας, οι γεωπόνοι της διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Βασίλης Ιωαννίδης, Παρθένα Παμπουκίδου και Τρύφωνας Σιάλδας, υπό την καθοδήγηση της προϊσταμένης Λευκής Αργύρη και με τον ανάδοχο του έργου, την Αμερικανική Γεωργική Σχολή».

Το συγκεκριμένο έργο, όπως τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης, «στοχεύει πρώτα και πάνω από όλα στην ενίσχυση του εισοδήματος των παραγωγών του αμπελουργικού κλάδου. Για την επίτευξη του στόχου αξιοποιεί μια σειρά από τεχνολογία αιχμής».

Εξέφρασε δε, την πεποίθηση ότι, «το συγκεκριμένο έργο διαδραστικής τεχνολογίας που ακολουθεί την ψηφιακή αποτύπωση του terroir και την προστασία της ζώνης παραγωγής οίνων ΠΟΠ και ΠΓΕ του νομού μας, θα είναι δυναμικό, δίνοντας στους οινοποιούς ένα επιπλέον εργαλείο για την ενίσχυση της εξωστρέφειάς τους».

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Γεώργιος Κεφαλάς, εκ μέρους του περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα που – όπως είπε – στηρίζει πάντα την ψηφιακή εξέλιξη του πρωτογενούς τομέα, μίλησε για την σημαντική δουλειά της ΔΑΟΚ Π.Ε. Κιλκίς, τονίζοντας πως το συγκεκριμένο έργο είναι ευθυγραμμισμένο στις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής, όπου η ευεξία για τον καταναλωτή έχει κυρίαρχο ρόλο και ταυτόχρονα η ευαισθητοποίηση για αυτά που καταναλώνει να έχουν παραχθεί υπεύθυνα, με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο και να περιέχουν εξειδικευμένες πληροφορίες για το προϊόν.

Ακριβώς επειδή η ψηφιακή εποχή αφορά την υφήλιο, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, όπως και άλλες τέτοιες που αναπτύσσονται στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προκειμένου να αναδειχθούν και να βρεθούν μέσω ψηφιακών εργαλείων κοντά στον καταναλωτή τα προϊόντα είναι πάρα πολύ σημαντικές, πρόσθεσε ο κ. Κεφαλάς.

Ουσιαστικά – όπως είπε ο γεωπόνος της ΔΑΟΚ Βασίλης Ιωαννίδης– με μία απλή κίνηση της κάμερας ή της εφαρμογής σάρωσης του κινητού των χρηστών πάνω στο QR Code που υπάρχει τυπωμένο στη φιάλη, οι χρήστες μπορούν να πλοηγηθούν στο συγκεκριμένο προϊόν, να δουν το αμπελοτόπι, να βρουν πληροφορίες για τον τρόπο οινοποίησης, το terroir και τα αναλυτικά χαρακτηριστικά του, να αξιολογήσουν το προϊόν και να περιηγηθούν και στην υπόλοιπη αμπελουργική ζώνη του νομού μέσα από την συγκεκριμένη ιστοσελίδα.

Σημείωσε, επίσης, ότι «σε συνέχεια των δράσεων της περιφερειακής ενότητας Κιλκίς για την ενδυνάμωση της ζώνης παραγωγής οίνων Π.Ο.Π & Π.Γ.Ε του Κιλκίς και μετά από την ψηφιακή αποτύπωση του terroir και την προστασία των ποικιλιών της ζώνης προσφέρει στα οινοποιεία που δραστηριοποιούνται στο νομό την δυνατότητα χρήσης κωδικού απόκρισης (QR code). Με την εφαρμογή αυτή συγκεντρώνονται στην φιάλη και προσφέρονται στο καταναλωτή ανά την υφήλιο, όλες οι πληροφορίες του προϊόντος, από το χωράφι στο ράφι, που αφορούν την παραγωγή και την πιστοποίηση των οίνων Π.Ο.Π & Π.Γ.Ε που παράγονται στην Π.Ε Κιλκίς».

Η διευθύντρια του HUB (κόμβος καινοτομίας της ΑΓΣ), Δρ. Ευδοκία Κρυσταλλίδου έκανε την παρουσίαση του εγχειρήματος, σημειώνοντας – μεταξύ άλλων – ότι τον Ιούλιο του 2022 η περιφερειακή ενότητα Κιλκίς και η ΔΑΟΚ Κιλκίς ανέθεσαν στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή το έργο προβολής και προώθησης «προϊόντων του αμπελοοινικού τομέα» αρχικά των κρασιών της Γουμένισσας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής του Κιλκίς γενικότερα.

Οι βασικοί στόχοι του εγχειρήματος ήταν:

  • Να αποτυπωθεί το terroir του αμπελώνα και οι καλλιεργητικές πληροφορίες που διαμορφώνουν τη γευστική ιδιαιτερότητα και την ποιότητα των κρασιών της συγκεκριμένης περιοχής.
  • Οι πληροφορίες αυτές να περάσουν άμεσα, εύκολα στον καταναλωτή μέσω της ετικέτας στη φιάλη και ενός ιστότοπο που θα δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό.

Για να αποτυπωθεί το terroir του αμπελώνα και οι καλλιεργητικές πληροφορίες που επηρεάζουν την ποιότητα του κρασιού, χρησιμοποιήθηκαν ψηφιακές εφαρμογές ευφυούς γεωργίας (Internet of Things). Τοποθετήθηκαν στην περιοχή του αμπελώνα

  • 12 ψηφιακοί αισθητήρες τύπου LoRa,
  • 2 κεραίες (gateways) για τη σύνδεση των αισθητήρων με το cloud CorIoT

που σε συνδυασμό με τον μετεωρολογικό σταθμό της περιοχής δίνουν σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες στον παραγωγό για:

  • Υγρασία & Θερμοκρασία
  • Αέρα & Εδάφους

Το τελικό αποτέλεσμα του δικτύου ΙοΤ στην περιοχή είναι ο παραγωγός να έχει σε πραγματικό χρόνο όλες τις πληροφορίες για:

1.να οργανώσει τις βέλτιστες καλλιεργητικές πρακτικές

2.να έχει το βέλτιστο αποτέλεσμα στο τελικό προϊόν

3.με το ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα

Ο δεύτερος στόχος του εγχειρήματος είναι όλη αυτή η πληροφορία που υπάρχει πίσω από κάθε κρασί και κάθε φιάλη και σχετίζεται με:

  1. Το terroir της περιοχής
  2. Τις καλλιεργητικές πρακτικές του παραγωγού,

να περάσει άμεσα, γρήγορα και τεκμηριωμένα στον καταναλωτή, μέσω της ετικέτας, την στιγμή της αγοράς ή της κατανάλωσης του κρασιού.

Δημιουργήθηκε το site

r με την ιδιαίτερη δομή και αρχιτεκτονική, όπου η είσοδος σε αυτό δεν γίνεται μετά από έρευνα και εύρεση στο διαδίκτυο, αλλά γίνεται μέσα από την ετικέτα της φιάλης στα χέρια του καταναλωτή.

Κάθε φιάλη του αμπελώνα, συνολικά (μέχρι στιγμής) 20 ετικέτες, έχει ένα ξεχωριστό QRCode, όπου με την χρήση του κινητού, ο καταναλωτής βλέπει λεπτομέρειες για:

α. το αμπελοτόπι που παράγει αυτόν τον οίνο

β. το κρασί της συγκεκριμένης φιάλης

γ. όποια άλλη πληροφορία κρίνει ο παραγωγός ότι είναι χρήσιμη και απαραίτητη.

Στην ιστοσελίδα, υπάρχει η πρόβλεψη και η πρόθεση να υποστηριχθούν και άλλα αμπελοοινικά προϊόντα της περιοχής.

Η Ελένη Μουρατίδου, η οποία σχεδίασε την ιστοσελίδα, έδωσε πληροφορίες σε σχέση με το σχεδιασμό της και τη “γέννηση” αυτού του καινοτόμου έργου.

Πολυάριθμες εφαρμογές στα smartphones μπορούν να σαρώσουν τον κώδικα, χρησιμοποιώντας την κάμερα ενός τηλεφώνου, και να μεταφράσουν στη συνέχεια το σχέδιο σε μια διεύθυνση Web.

Μία από τις εφαρμογές της QR τεχνολογίας είναι ότι μπορεί να συνδέσει λάτρεις του κρασιού με ένα οινοποιείο από οποιαδήποτε τοποθεσία, εφ ‘όσον έχουν ένα “έξυπνο” κινητό τηλέφωνο. Δεν έχει σημασία πού είναι. Η ιστορία κάθε οινοποιείου μπορεί να “ειπωθεί” σε δύο λεπτά, οπουδήποτε κι αν είναι, σε ένα εστιατόριο ή σε ένα κατάστημα κρασιού.

Στη διάρκεια της παρουσίασης παρέστησαν, μεταξύ άλλων, η περιφερειακή σύμβουλος Γενοβέφα (Έφη) Ναβροζίδου, υπηρεσιακά στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας &Κτηνιατρικής της ΠΚΜ, υπηρεσιακά στελέχη της ΔΑΟΚ Π.Ε. Κιλκίς και οι οινοποιοί που συμμετέχουν στο εγχείρημα.

Η ημερίδα της Γουμένισσας

 Στην δεύτερη κατά χρονική σειρά  εκδήλωση , αυτής στο πολιτιστικό  κέντρο της Γουμένισσας η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ) διοργάνωσε ημερίδα με τίτλο «Ενημέρωση για τους Οίνους ΠΟΠ – ΠΓΕ και για τη λελογισμένη κατανάλωση των οίνων»

Η ημερίδα είχε ως στόχο την ενημέρωση και την παρότρυνση των καταναλωτών για την υπεύθυνη κατανάλωση επώνυμων προϊόντων έναντι οίνων χύμα προέλευσης.

Επίσης, την πληροφόρηση των επαγγελματιών για τις εξελίξεις στο ενωσιακό καθεστώς και συγκεκριμένα στην ανάγκη ύπαρξης ομάδων διαχείρισης και προστασίας των οίνων ΠΟΠ – ΠΓΕ.

Στην ημερίδα  παρευρέθησαν ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου, Κωνσταντίνος Ευσταθίου, η οινολόγος Χρύσα Γιατρά, ο πρόεδρος του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού Δήμητρα (ΕΛΓΟ-Δήμητρα) Σέρκος Χαρουτουνιάν, ο πρόεδρος του Κλαδικού Εθνικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ) Χρήστος Μάρκου, ο πρόεδρος Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου Γιάννης Βογιατζής και ο προϊστάμενος του Τμήματος Οίνου και Αλκοολούχων Ποτών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύσης Γραμματικός.

Την εκδήλωση  τίμησε με την παρουσία του και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γεώργιος Γεωργαντάς, ο οποίος στον χαιρετισμό του τόνισε μεταξύ άλλων την σημασία και αξία της συνεργασίας και των συνεργατικών σχημάτων, συνεταιρισμών, ομάδων παραγωγών συλλόγων, ομάδων διαχείρισης και λειτουργίας (θα συμπεριληφθούν στο επικείμενο νομοθετικό σχέδιο) για την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου, που η κυβέρνηση υποστηρίζει συστηματικά τα τελευταία τρία χρόνια.

Αμέσως μετά την παρουσίαση των θεμάτων της ημερίδας ακολούθησε μία διαδικασία ενημέρωσης και διαλόγου με την συμμετοχή των μελών της Διεπαγγελματικής και του υπουργού υπό μορφή στρογγυλής τραπέζης, όπου με βάση σχετικές ερωτήσεις από πλευράς του συντονιστή της, αλλά και αντίστοιχων από πλευράς αμπελουργών, όπως ο πρόεδρος της ομάδας παραγωγών Αντώνης Ρήτος και ο συνάδελφος του Χρήστος Μητρετώδης και του αρμοδίου στελέχους της ΔΑΟ Κιλκίς Βασίλη Ιωαννίδη συζητήθηκαν, προτάθηκαν, αναλύθηκαν και διευκρινίστηκαν θέματα που αφορούν τον κλάδο της αμπελουργίας, της παραγωγής οίνου και της διάθεσης του στην κατανάλωση.

Από τις καιρικές συνθήκες και τις εξελίξεις στο «μέτωπο» του πληθωρισμού εκτιμάται ότι θα επηρεαστεί η πορεία που θα ακολουθήσει το 2023 η ελληνική παραγωγή κρασιού: ο «στεγνός» και ζεστός χειμώνας από τη μία, και οι υψηλές τιμές των προϊόντων καλλιεργητικής φροντίδας και του ηλεκτρικού ρεύματος και των καυσίμων-συνεπεία και του πολέμου στην Ουκρανία- από την άλλη, εξελίσσονται σε «βραχνά» για αμπελουργούς και οινοποιούς, ιδίως δε για τους μικρούς του κλάδου. Τα παραπάνω προκύπτουν από όσα είπε ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ), Κώστας Ευσταθίου, λίγη ώρα πριν από την έναρξη εσπερίδας ενημέρωσης, που πραγματοποιήθηκε στη Γουμένισσα για τους οίνους ΠΟΠ-ΠΓΕ και τη λελογισμένη κατανάλωση κρασιού, παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γεώργιου Γεωργαντά. Όπως εξήγησε ο κ.Ευσταθίου, η ζέστη και η έλλειψη βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων τον φετινό χειμώνα προϊδεάζουν για λειψυδρία το καλοκαίρι και τα αμπέλια δεν είναι κατά βάση αρδευόμενη καλλιέργεια, ενώ αν οι επόμενοι μήνες -ιδίως ο Μάρτιος ή και ο Απρίλιος- επιφυλάξουν και απρόσμενους παγετούς, η παραγωγή προφανώς θα επηρεαστεί δυσμενώς. Επιπλέον, πολλοί παραγωγοί, ιδίως με μικρούς κλήρους σε συγκεκριμένες περιοχές με χαμηλές αποδόσεις ανά στρέμμα, υφίστανται μεγάλη οικονομική πίεση -λόγω πληθωρισμού- στο να προμηθευτούν ό,τι χρειάζεται για τις καλλιεργητικές φροντίδες, οπότε «δεν ξέρουν αν τελικά τους συμφέρει να καλλιεργήσουν και πόσο» και «ίσως δούμε ακόμα και παρατημένα αμπελοτόπια». Η τάση αυτή παρουσιάζει κοινά στοιχεία με εκείνη που επικράτησε το 2022: με το κόστος των καλλιεργητικών εφοδίων αυξημένο κατά σχεδόν 60% σε σχέση με το 2021, με ακριβότερο πετρέλαιο και με την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για ένα οινοποιείο να έχει αυξηθεί, για παράδειγμα, από τα 30.000 ευρώ στα 75.000 ευρώ, είπε, η πίεση για τους παραγωγούς είναι προφανής και οι καλλιεργητικές φροντίδες έγιναν πλημμελώς σε κάποια αμπελοτόπια. «Οι κινήσεις του υπουργού για το ρεύμα και τα λιπάσματα βοήθησαν μεν, αλλά δεν έλυσαν το πρόβλημα» σημείωσε ο κ.Ευσταθίου, υπενθυμίζοντας ότι ούτε οι καιρικές συνθήκες του 2022 ήταν ευνοϊκές για την καλλιέργεια της αμπέλου. Παρόλα αυτά, πρόσθεσε, η συνολική παραγωγή ήταν λίγο καλύτερη σε σχέση με το 2021. Πώς κινήθηκε λοιπόν η παραγωγή πανελλαδικά το 2022; «Με βάση τις δηλώσεις συγκομιδής, είχαμε συνολικά περίπου 280.000 τόνους» σημείωσε, διευκρινίζοντας ότι οι δηλώσεις παραγωγής -και άρα τα στοιχεία για τους όγκους του κρασιού- αναμένονται σε μία ή δύο εβδομάδες και το επόμενο διάστημα θα γνωστοποιηθούν και τα στατιστικά για τις εξαγωγές. Σε ό,τι αφορά την κατανάλωση κρασιού πέρυσι, επισήμανε: «ευτυχώς το 2022 πήγε τελικά πιο καλά από ό,τι αναμέναμε, γιατί μέσα στη χρονιά είχαμε διακυμάνσεις στις πωλήσεις και μεγάλη ανησυχία για το πώς θα κινηθεί η αγορά τα Χριστούγεννα, λόγω του πληθωρισμού, του πολέμου, της πανδημίας και του πώς θα επιδρούσαν όλα αυτά στην αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Τελικά όμως, κινηθήκαμε πάνω-κάτω στα ίδια επίπεδα, με πωλήσεις πολύ κοντά σε εκείνες του 2021, ίσως συν 1%-2%, ποσοστό που σίγουρα δεν αντισταθμίζει τις μεγάλες οικονομικές πιέσεις για τον κλάδο» σημείωσε.

Μετά το τέλος των ομιλιών  ακολούθησε γευστική δοκιμή σε  τοπικά και άλλα ελληνικά κρασιά με τη διαδικασία της «τυφλής γευσιγνωσίας», δηλαδή με καλυμμένες τις ετικέτες των κρασιών.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα