Αγροτικά

Αλωνισμός μιά καλή ποσοτική και ποιοτική χρονιά η φετινή

Γράφει ο Βαγγέλλης Αποστολίδης

Tελειώνει μέσα στις επόμενες ώρες ουσιαστικά ο εφετινός αλωνισμός και όπως όλα δείχνουν εδώ και καιρό θα είναι μια πολύ ικανοποιητική χρονιά από όλες τις πλευρές για τους Κιλκισιώτες παραγωγούς.

Οι ευνοϊκές συνθήκες με τις αρκετές βροχοπτώσεις πριν από τον αλωνισμό, βοήθησαν έτσι ώστε η φετινή παραγωγή να είναι αρκετά καλή από ποσοτικής άποψης και άριστη από πλευράς ποιότητας όπως δήλωσαν στο «Μαχητή» σωρεία παραγωγών, όπως μεταξύ άλλων του προέδρου του ΤΟΕΒ Αξιούπολης Ηλία Παπαγεωργίου, ο Κωνσταντίνος Χαρτοματσίδης από την περιοχή της Αξιούπολης και Ποντοηράκλειας, ο Πέτρος Κοβάτσης από τον κάμπο της Ειδομένης, αλλά και αγρότες με ρόλους στην τοπική αυτοδιοίκηση της περιφερειακής μας ενότητας, όπως ο αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Βεργίδης και ο αντιδήμαρχος υπεύθυνος για θέματα αγροτικής πολιτικής στον δήμο Παιονίας Γεώργιος Γεωργίτσαρος.

Επισημαίνοντας ταυτοχρόνως ότι η ποσοτική επιτυχία στην εφετινή παραγωγή αφορά κυρίαρχα τους επιμελείς παραγωγούς, προσφέροντας στήσιμο της τάξεως ακόμη και των 400 κιλών ανά στρέμμα σε μια παραγωγή που εξελίχθηκε κατά πλειοψηφία από τα 200 και ανω των 400 κιλών ανά στρέμμα με εξαιρετικά ποσοστά σε υαλώδη και πρωτεϊνες, τα δύο κυριότερα χαρακτηριστικά του ποιοτικού χαρακτήρα των σιτηρών.

Αδιευκρίνιστο μέχρι στιγμής παραμένει το θέμα των τιμών από πλευράς του εμπορίου, που και αυτό με την σειρά του αναγνωρίζει τα δεδομένα του εφετινού αλωνισμού.

Η γενικότερη αίσθηση είναι πάντως ότι στο χωράφι οι προσφορές θα ξεκινούν κοντά στα 0.30 ευρώ το κιλό και ότι αρκετοί Κιλκισιώτες παραγωγοί θα κλείσουν σε αυτά τα επίπεδα λόγω των συνθηκών που έχουν διαμορφώσει, ενώ βεβαίως κάποιοι θα αναζητήσουν το ενδεχόμενο υψηλότερων τιμών γύρω από τα περσινά επίπεδα αυτά των 0,35 ευρω το κιλό που θεωρούν ότι ανταποκρίνεται πιο πειστικά στην προσπάθεια των και στο κόστος παραγωγής.

Ένα κλίμα γύρω από τις τιμές που έχει διαμορφωθεί ευρύτερα σε όλες τις σιτοπαραγωγικές περιοχές της χώρας μας, καθώς δειλά – δειλά έχουν εμφανισθεί τιμές από πλευράς μεγάλων συνεταιρισμών, όπως στην περιοχή της Θεσσαλίας και τον συνεταιρισμό των Φαρσάλων που προσφέρει στην σχετική του συγκέντρωση τα 0,30 ευρω στα μέλη του.

Ξεκίνησαν οι πράξεις στο σκληρό με 30 λεπτά τιμή κλειστά στα Φάρσαλα

Πράξεις στο σκληρό σιτάρι με 30 λεπτά κλειστά στο χέρι του παραγωγού, άρχισαν να γίνονται στο θεσσαλικό κάμπο, με γνωστή εμπορική επιχείρηση των Φαρσάλων να προσφέρει σήμερα αυτή την τιμή με άμεση εξόφληση.

Μέχρι στιγμής πάντως, οι συνθήκες στην ευρωπαϊκή αγορά συνηγορούν διασφάλιση των 30 λεπτών για τον παραγωγό, χωρίς να αποκλείεται και μια βραχυπρόθεσμη κίνηση για λίγο παραπάνω από αυτή την τιμή.

Προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται να βοηθάει σ’ αυτή τη φάση και η θέσπιση μίνιμουμ τιμής για εξαγωγή από την Τουρκία στα 330 ευρώ ο τόνος FOB σε λιμάνι τους.

Γενικότερα σε ότι αφορά την εικόνα στα σιτηρά, στο χρηματιστήριο του Σικάγο, τα μαλακά προσπαθούν να συνέλθουν από το πρόσφατο πτωτικό σερί. Η αλήθεια είναι πως σχεδόν όλα τα εμπορεύματα σημείωναν απώλειες το τελευταίο διάστημα. Τις τελευταίες μέρες φαίνεται να ξυπνάει η φυσική αγορά και αυτό θα φέρει μια υποστήριξη στις τιμές.

Στην ελληνική αγορά και ειδικότερα στα σκληρά στάρια, η εξαγωγή θεωρητικά είναι στα 300 ευρώ/τόνο FOB λιμάνι μας για τα καλά στάρια χωρίς όμως να έχουν σημειωθεί νέες δουλειές.

Οι Ιταλοί δηλαδή δεν έχουν ακόμα μπει σε διαπραγματεύσεις ενώ και οι Έλληνες εξαγωγείς αφού δεν γνωρίζουν ακόμα τις τιμές αγοράς δεν θέλουν να δεσμευτούν.

Αντίθετα, από Τουρκία ανακοινώθηκε η θέσπιση μίνιμουμ τιμής για την εξαγωγή στα 360 δολάρια/τόνο, δηλαδή 330 ευρώ/τόνο FOB λιμάνι τους.

Πηγή: Agronews

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Βελτιωτικές αλλαγές

Μετά τις βελτιωτικές αλλαγές στο δημοτικό πάρκο – «Κήπος» του Κιλκίς για την καλύτερη αισθητική και λειτουργική εικόνα του χώρου […]

Και οι συμμαθητές παρόντες

Εκτός από θεσμικούς, πολιτιστικούς και θεσμικούς παράγοντες στην ημερίδα το παρόν στην παρουσίαση του μεταπτυχιακού για την τουριστική ανάπτυξη της […]