Αθλητισμός

Αλέξανδρος Αξιούπολης: Σταθερή αξία στο χειροσφαιρικό «χρηματιστήριο» του νομού και της χώρας ο Αλέξανδρος Αξιούπολης

Η αγωνιστική περίοδος 2022-23 υπήρξε μία από τις πλέον αγχώδεις για την χειροσφαιρική ομάδα του Αλέξανδρου Αξιούπολης, καθώς αυτή «ακροβατούσε» μεταξύ πρώτης τετράδος και «ζώνης» υποβιβασμού στο πρωτάθλημα βορείου ομίλου.

Γιά την ακρίβεια ο Αλέξανδρος, ενώ είχε τις δυνατότητες να καταταγεί ανάμεσα στις κορυφαίες ομάδες του ομίλου, βρέθηκε να αγωνιά για την παραμονή ύστερα από εξαιτίας απειρίας και άγχους αρνητικά αποτελέσματα σε ωρισμένους αγώνες, που «ήταν στο χέρι του» να κερδίσει.

Από την άλλη, πάλι, η χρονιά, που πέρασε, σηματοδότησε την πλήρη αγωνιστική ενσωμάτωση παικτών προερχομένων από τα τμήματα υποδομής, σε μία πανηγυρική επαλήθευση της λειτουργίας του συλλόγου ως αξιόλογου «φυτωρίου» του αθλήματος.

Και σε σχέση με το αγωνιστικό σκέλος ισχύει απλώς το «τέλος καλό, όλα καλά», όμως σε σχέση με την δεύτερη παράμετρο η περασμένη χρονιά κρίνεται επιτυχής και ελπιδοφόρα.

Στο πλαίσιο μιάς αποτίμησής της, αλλά και εν όψει της νέας, ο «Μαχητής» απευθύνθηκε σε ωρισμένους από τους συντελεστές της λειτουργίας της ομάδας, θέτοντας σειρά ερωτήσεων για όλα τα θέματα.

Ειδικότερα απευθύνθηκε στον αρχηγό Μωυσή Καραπεΐδη, στους προπονητές Ρήγα Παπαρήγα, Αντώνη Καρυπίδη (βοηθό, αναλυτή) και Μάρκο Γιάντση (τερματοφυλάκων), στους εφόρους και παλαίμαχους παίκτες Δημήτρη Κουζέλη και Άγγελο Μάρτση και στον πρόεδρο του συλλόγου Κύρο Καλαβάζη, που τοποθετήθηκαν από κοινού σε όλες τις ερωτήσεις.

Ο διάλογός τους με τον «Μαχητή» έχει ως εξής:

«Κατά 90% από την Αξιούπολη»

-Στην πορεία της ομάδας κατά την αγωνιστική περίοδο 2022-23 ποιά σημεία επισημαίνετε ως θετικά και ποιά ως αρνητικά;

-Αγωνιστικά η ομάδα πέτυχε τον  βασικό της αντικειμενικό σκοπό, ο  οποίος ήταν να βρίσκεται και του χρόνου στην α2 εθνική κατηγορία . Αυτό το έκανε με τον δικό της τρόπο και σχέδιο, χωρίς να παρεκκλίνει απ’ αυτό καθόλου, ούτε και στα πιο δύσκολα διαστήματα της περιόδου. Ο δικός της τρόπος είναι ότι το πέτυχε όντας η νεαρότερη ομάδα της α2, με αθλητές των «ακαδημιών» της  νεαρούς Αξιουπολίτες  σε ποσοστό  90%, με έναν μέσο όρο ηλικίας κοντά στα 18,5 -19  χρόνια, καθώς και τα παιδιά εκτός Αξιουπόλεως, που ήρθαν να ενισχύσουν την προσπάθεια, ήταν της ίδιας ηλικιακής ομάδας  των παίδων – εφήβων,  που είναι η βάση μας αυτή τη στιγμή .

«Μας σέβονται»

Αυτό, χωρίς να χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση, είναι φανερό  το πόσα και τι οφέλη  δίνει στον σύλλογο,  πόσο θετικό είναι γιά όλους μας αλλά  πρωτίστως  γιά τους ίδιους  τους  αθλητές. Αυτή η υγεία, που αποπνέει ο σύλλογος είναι δεδομένο, ότι  του έχει πλέον αλλάξει την «εικόνα» και τον τρόπο αντιμετώπισής του απ όλους (αντίπαλες ομάδες , παράγοντες , διαιτητές , κόσμο).  Εδώ να επισημάνουμε πως και ο κόσμος της Αξιούπολης  στηρίζει και καμαρώνει  την συγκεκριμένη ομάδα διότι την νιώθει ως δικό του κομμάτι πλέον .

Υπήρξαν, βεβαίως και πολλές δύσκολες στιγμές μέσα στην περίοδο, με χειρότερες τις τρομερές ατυχίες των τραυματισμών. Δεν υπάρχει χειρότερο από το να ακούς, ότι αθλητές πρέπει να περάσουν την πόρτα του χειρουργείου,  απέχοντας  μεγάλα διαστήματα  από προπονήσεις και αγώνες , πράγμα που επιβάρυνε δεδομένα την ομάδα πέρα από το αγωνιστικό και στο ψυχολογικό κομμάτι  όλων μέσα στον σύλλογο .Επίσης, οι πολλές μαθητικές υποχρεώσεις των αθλητών ήταν μία δυσκολία, που έπρεπε να διαχειριστεί ο σύλλογος, καθώς οι προπονήσεις ήταν τελικώς ελάχιστες.

Παρ’  όλα αυτά, όπως αναφέραμε, αντεπεξήλθαμε και πετύχαμε τον στόχο μας,  όμως είμαστε σίγουροι, ότι αυτό υπό άλλες συνθήκες θα είχε γίνει πολύ νωρίτερα, και όχι τις τελευταίες αγωνιστικές.

«Πρώτη φορά πέντε συνεχείς χρονιές»

-Τι σηματοδοτεί η ανανέωση της παραμονής της ομάδας στην α2 εθνική κατηγορία σε σχέση με τον σύλλογο όσο και με το κιλκισιώτικο  χειρόσφαιρο  γενικότερα ;

-Η αλήθεια είναι, ότι ο σύλλογός μας,  στον γενικότερο σχεδιασμό του, δεν  είχε σε καμμία περίπτωση κάτι άλλο πλην της συνεχίσεως της πορείας του στην α2 εθνική . Πλέον βρίσκεται για πέμπτη συνεχή χρονιά , που ιστορικά το καταφέρνει πρώτη φόρα , επιτρέποντάς του να κοιτάζει συνεχώς προς τα πάνω . Είναι πασιφανές, ότι  ο σχεδιασμός των τελευταίων χρόνων «βήμα – βήμα»,  με όλες τις δυσκολίες και μέσα σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες,  έχει αλλάξει το επίπεδο και το μέγεθος της ομάδας . Η μεγάλη εθνική κατηγορία  της α2 είναι μία  όμορφη «βιτρίνα», που δίνει την δυνατότητα στα παιδιά των «ακαδημιών»  μας,  από «μίνι» (μικρούς παμπαίδες) μέχρι εφήβους να παρακολουθούν από κοντά δυνατές ομάδες , μεγάλους συλλόγους , ποιοτικούς αθλητές  με τεράστια οφέλη γιά τα ίδια , δίνοντας τους ακόμη μεγαλύτερα κίνητρα γιά το μέλλον .  Την δυνατότητα αυτή, βεβαίως, παρέχει και σε όλη την τοπική κοινωνία  αλλά και στους τοπικούς φορείς,  με ό, τι αυτό συνεπάγεται σε στήριξη στην πράξη .

«”Εικόνα” σταθερής δύναμης και αξίας»

Όσον αφορά στο κιλκισιώτικο χειρόσφαιρο γενικότερα , διαμορφώνεται μία «εικόνα»  σταθερής δύναμης και αξίας στον χώρο  με ανοδικές τάσεις, όμως  γιά  να υπάρξει μέλλον και να μην ξανακάνουμε «βήματα» προς τα πίσω, θα πρέπει και οι τρεις σύλλογοι, που υπηρετούν το άθλημά μας στον νομό, να δώσουμε τεράστια σημασία στην ανάπτυξη των «ακαδημιών» μας  με έμφαση στον  γηγενή αθλητή. Μόνον έτσι θα μπορούσε να «πάει» στο επόμενο σταθερό επίπεδο ο κάθε σύλλογος ξεχωριστά και ,κατ’ επέκτασιν, το χειρόσφαιρο του νομού ως σύνολο .

«Γήπεδο πάντα γεμάτο»

-Σε τι σημείο βρίσκεται η σχέση της ομάδας με την τοπική κοινωνία  και τι προσδοκεί ο σύλλογος απ’ αυτήν ;

-Η τοπική κοινωνία είναι πολύ κοντά στον σύλλογο. Υπάρχουν, πλέον, μεγάλο «δέσιμο» και στιβαρές βάσεις, καθώς, όπως προείπαμε όλοι νιώθουν την ομάδα κομμάτι τους και τους αθλητές παιδιά τους. Το γήπεδο είναι πάντα γεμάτο σε όλα τα παιχνίδια είτε παίζουν τα «μίνι» ,οι  παμπαίδες, οι παίδες, οι έφηβοι ή το ανδρικό . Η στήριξη είναι δεδομένη, είτε οικονομική με χορηγίες είτε ηθικη και ψυχολογική, και ευχαριστούμε θερμά γι’ αυτό, διότι χωρίς αυτήν την στήριξη θα ήταν αδύνατο το οποιοδήποτε εγχείρημα.

Βεβαίως, η περιοχή μας είναι μικρή, με συγκεκριμένες δυνατότητες, και αυτή η στήριξη αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία, παίζοντας τον δικό της ρόλο στην  υπερβατική πορεία της ομάδας τα τελευταία έτη.

Εμείς ελπίζουμε σε συνέχιση  της στήριξης και σε ακόμη υψηλότερο, αν είναι δυνατόν, ποσοστό, ενώ θα θέλαμε σίγουρα και ανθρώπους, που έχουν την διάθεση να λάβουν μέρος και να συμμετέχουν ενεργά  στην απαιτητική καθημερινότητα της ομάδας .

«Ευχής έργο η στήριξη οικονομικών παραγόντων»

-Εν όψει της νέας αγωνιστικής περιόδου, είναι ο σύλλογος σε θέση να «ποντάρει»  στο ενδιαφέρον και την στήριξη οικονομικών παραγόντων ;

-Σίγουρα είναι κάτι, που θα ήταν ευχής έργο να συμβεί. Είναι δεδομένο, ότι θα γίνουν όλες οι κινήσεις, που χρειάζονται προς όλους τους επιφανείς οικονομικούς παράγοντες, ώστε να ενεργοποιηθούν και να επιδείξουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην ομάδα, καθώς μέχρι στιγμής είναι κάτι που δεν έχει συμβεί στον βαθμό που θα θέλαμε . Ευχόμαστε το «πρότζεκτ», που θα τους παρουσιασθεί, να τύχει μεγαλύτερης ανταπόκρισης  καθώς τα οφέλη είναι γύρω μας καθημερινά, όχι θεωρητικώς αλλά στην πράξη,  όπως και οι δυνατότητες εξέλιξης και διάκρισης της ομάδας, αρκεί να γίνει κατανοητό το  «παράθυρο» της «χρυσής» ευκαιρίας, που έχει «ανοίξει» . Αυτό, βεβαίως, θα δώσει  στον εκάστοτε επιχειρηματία και την απαραίτητη και ξεχωριστή  σύνδεση με την τοπική κοινωνία, αφού είναι φανερό, ότι μιλάμε γιά μια κατάσταση «γουΐν-γουΐν» («win-win»)!

«Ζωντανό κύτταρο»

-Τι προοπτικές δημιουργεί γιά το άθλημα στην περιοχή η λειτουργία των τμημάτων υποδομής ή «ακαδημιών» του Αλέξανδρου ; Ποιές οι σκέψεις και επιλογές για την περαιτέρω ενίσχυση της λειτουργίας τους ;

-Όπως είναι ήδη γνωστό, οι «ακαδημίες» του Αλέξανδρου βρίσκονται τα τελευταία χρόνια σε ένα υψηλό οργανωτικό και προπονητικό επίπεδο και είναι από τις πιό πολυπληθείς της περιοχής . Είναι σίγουρα ένα «ζωντανό κύτταρο» του αθλήματος στον δήμο Παιονίας, και αν μιλήσουμε γιά την δημοτική κοινότητα Αξιούπολης, αναλογικά πάντα, δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολλές ομάδες στην Ελλάδα, που η πόλη, την οποία εκπροσωπούν, έχει το άθλημα της χειροσφαίρισης στην πρώτη θέση του ενδιαφέροντος του κόσμου, όπως συμβαίνει εδώ. Οι «ακαδημίες» και η λειτουργίας τους τα τελευταία χρόνια  ουσιαστικώς έχουν αποδώσει τους «καρπούς» τους τώρα, καθώς πράγματα, που επιδιώκαμε να υλοποιήσουμε γιά πρώτη φορά στην ιστορία του συλλόγου, πλέον τα βλέπουμε μπροστά μας  . Ομάδα ανδρών στην α2 εθνική κατηγορία με γηγενείς νεαρούς ποιοτικούς αθλητές υψηλού επιπέδου ,  αθλητές διεθνείς με την εθνική μας ομάδα, αθλητές σε κλιμάκια επιλέκτων σε κάθε αναπτυξιακή κατηγορία,  αναπτυξιακές ομάδες σε τελικές φάσεις ανάμεσα στις καλύτερες της Ελλάδας ,  γήπεδο γεμάτο κόσμο από παιδιά και γονείς σε μεγάλο ποσοστό, εκδηλώσεις του συλλόγου με τεράστια ανταπόκριση, είναι μερικά μόνο από όσα θα μπορούσαμε να αναφέρουμε,  όμως  είναι αδύνατο  να χωρέσουν σε μία μόνον απάντηση.

«Περαιτέρω ανάπτυξη»

Επειδή η περιοχή της Αξιούπολης έχει απορροφηθεί σε ένα ποσοστό άνω του 90%, ο στόχος είναι σίγουρα η περαιτέρω ανάπτυξη των «ακαδημιών» μας και η γνωριμία με το άθλημα  σε κοντινές  περιοχές, όπου υπάρχουν ευκαιρίες ανάπτυξης , καθώς, σύμφωνα με στοιχεία, που έχουμε συλλέξει,  πολλά παιδιά δεν ασχολούνται με κανένα άθλημα, πράγμα ιδιαιτέρως ανησυχητικό. Γι’ αυτό και ήδη έχουν δρομολογηθεί διάφορες δράσεις στις περιοχές αυτές του δήμου μας.

Επίσης, θα ενισχυθούν με νέα άτομα στο οργανωτικό κομμάτι αλλά και στο  προπονητικό, όπου εδώ υπάρχει μεγάλη έλλειψη και δυσκολία αλλά και απαραίτητη εξεύρεση λύσης και βοήθειας στο ήδη υπάρχον προπονητικό επιτελείο .

«Ένα “βήμα” παραπάνω»

-Ποιός ο αντικειμενικός σκοπός για την περίοδο 2023-24 ; 

-Ο αντικειμενικός σκοπός μας είναι, με την πείρα που έχουν λάβει πλέον αυτά τα παιδιά, «πέφτοντας στα βαθιά» την χρονιά που πέρασε , να «πάμε» την επομένη ένα «βήμα» παραπάνω στο πρωτάθλημα της α2 εθνικής κατηγορίας, σ’ ένα γήπεδο ξανά γεμάτο παλμό σε κάθε αγώνα , βελτιώνοντας το παιχνίδι μας ποιοτικώς , παίζοντας γρήγορο και όμορφο χειρόσφαιρο,  βγάζοντας πολλές από τις αρετές που έχουμε ως ομάδα, και για διάφορους λόγους, που παραθέσαμε, δεν έγινε  στον βαθμό, που θα θέλαμε. Είναι δεδομένο, ότι η ομάδα θα ενισχυθεί στοχευμένα, ώστε να υπάρχουν και περισσότερες λύσεις στο έμυχο δυναμικό, αλλά όλα αυτά όλα θα συζητηθούν αναλυτικότερα μεταξύ της διοικήσεως και  του προπονητικού επιτελείου.

 

 

 

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Ούτε λόγος… γιά «ισοπαλία»!

Για όσους πιστεύουν, ότι το ανωτέρω φωτογραφικό στιγμιότυπο είναι «τραβηγμένο» από κάποιο εκλογικό κέντρο, όπου πρόκειται να διενεργηθούν δημοτικές εκλογές, […]

Βασίλης Ρόκος: Η Κεντρική Μακεδονία αθωράκιστη στις προ των πυλών μεγάλες καταστροφές- Περιβάλλον και ανθρώπινες ζωές στο συρτάρι της απερχόμενης περιφερειακής διοίκησης»

«Προτεραιότητά μας η προστασία του περιβάλλοντος» διατυμπανίζει η απερχόμενη διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, δυστυχώς όμως για το περιβάλλον και […]