Οικονομία

Πιό ακριβός από πέρυσι ο οβελίας λόγω του καταρροϊκού πυρετού

Αυξημένες σε σχέση με τις αντίστοιχες περυσινές θα είναι εφέτος οι τιμές του πασχαλινού οβελία και γιά τα εγχώρια πρόβατα και γιά τα κατσικάκια, με τιμές που θα πλησιάζουν στα δέκα ευρώ γιά τα πρώτα και κατά ένα ευρώ περισσότερο γιά τα δεύτερα.

Αιτία της αύξησης το γεγονός της μειωμένης κατά 40% μέχρι 50% προσφοράς αμνοεριφίων από τους εγχώριους παραγωγούς, που οφείλεται κατά κύριο λόγο, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι, στο γεγονός της θανάτωσης πολλών ζωντανών λόγω προσβολής από καταρροϊκό.

Ενδεικτική ήταν η δήλωση στην «Η» του υπευθύνου των σφαγείων της Αξιούπολης Γεωργίου Θεοδωρίδη, που ανέφερε ότι έως την Μεγάλη Δευτέρα είχαν σφαγιασθεί περίπου δύο χιλιάδες ζώων, όταν την αντίστοιχη περισυνή περίοδο ο αντίστοιχος αριθμός των ήταν διπλάσιος (τέσσερες χιλιάδες).

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι τιμές διάθεσης αμνοεριφίων από πλευράς των παραγωγών να διαμορφωθούν στα έξι με εξήμισυ ευρώ το κιλό, που μαζί με τα έξοδα σφαγής, ΦΠΑ και άλλων να διαμορφωθεί το κόστος γιά τους κρεοπώλες λίγο πάνω από τα οκτώ ευρώ (8,15 με 8.30) το κιλό.

Γεγονός, που σημαίνει ότι η τιμή πώλησης στους καταναλωτές του Κιλκίς θα διαμορφωθεί μεταξύ 9 και 10 ευρώ το κιλό γιά τα αρνάκια και κατά ένα ευρώ ακριβότερα γιά τα κατσικάκια.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα