Αγροτικά

Ακόμη υψηλότερα το 2020 στην κατάταξη ποιότητας τα κρασιά ΠΟΠ «Γουμένισσα»

Ελπιδοφόρα και πολύ καλή ήταν η οινοποιητική χρονιά του 2020 γιά τα κρασιά της Γουμένισσας, που ανήκουν στην κατηγορία προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ), σύμφωνα με όσα προκύπτουν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας κατάταξης οίνων ΠΟΠ «Γουμένισσα» γιά το 2020, στην οποία έξι κρασιά από ισάριθμα οινοποιεία με ετερογένεια στην σύνθεση και από τις ποικιλίες Ξινόμαυρο και Νεγκόσκα πέρασαν όλα από τον οργανοληπτικό έλεγχο, κατακτώντας μεγαλύτερο του μέσου όρου της βαθμολογίας.

Στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο αναφέρονται, μεταξύ άλλων, και τα εξής:

« … Πρακτικώς, έπειτα από την ολοκλήρωση της διαδικασίας, μπορούν να εμφιαλωθούν 158.000 φιάλες ΠΟΠ «Γουμένισσα». Αυτή η διαδικασία, η οποία πραγματοποιήθηκε στο διοικητήριο της περιφερειακής ενότητας Κιλκίς, έδωσε και το “πράσινο φως” γιά την κατάταξη 118 τόννων κρασιού γιά το 2020 στην κατηγορία των κορυφαίων οίνων.

Αν και, όπως επισημάνθηκε από την τριμελή επιτροπή, η οποία ορίστηκε από την εθνική διεπαγγελματική οργάνωση αμπέλου και οίνου (ΕΔΟΑΟ), το 2020 ήταν μία σχετικώς δύσκολη χρονιά γιά το αμπέλι, αφού τα φυτά “έτρεξαν” γιά να ωριμάσουν εξ αιτίας των απότομων εναλλαγών των καιρικών συνθηκών, με αποτέλεσμα να περάσουν από στρεσογόνα φάση, από την στιγμή που πέρασαν τις πόρτες των οινοποιείων, οι οινοποιοί απέδειξαν ότι έχουν την τεχνογνωσία, την τεχνολογία, τις γνώσεις και το μεράκι για να προσδώσουν νέα, ποιοτικά χαρακτηριστικά στους οίνους ΠΟΠ «Γουμένισσα».

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, το 2020, οι οίνοι ΠΟΠ «Γουμένισσα» να “ξεφύγουν” από τον γνώριμο προσανατολισμό του ρουστίκ και να δώσουν περισσότερη έμφαση στη φρουτώδη τους διάσταση, αναδεικνύοντας, παράλληλα, την πολυπλοκότητα που τους χαρακτηρίζει μέσα από μια σειρά ποιοτικών χαρακτηριστικών, όπως οι πλούσιες, ολοκληρωμένες τανίνες, το βαθύ, απαλό χρώμα, η οξύτητα και ο αλκοολικός βαθμός.

Η στροφή προς την διαφορετικότητα, η οποία δίνει έμφαση στον φρουτώδη χαρακτήρα των οίνων έδωσε, γιά το 2020, και αρώματα «φραμπουάζ» («framboise»), τα οποία γοητεύουν το ευρωπαϊκό εκπαιδευμένο καταναλωτικό κοινό και μπορούν να αποτελέσουν βάση γιά την περαιτέρω εξωστρέφεια των οίνων ΠΟΠ «Γουμένισσα».

Τόσο ο πρόεδρος της τριμελούς επιτροπής οινολόγος Θωμάς Λίγας όσο και τα μέλη, επίσης οινολόγοι, Δημήτρης Τάσκος και Ανδρέας Πάντος υπογράμμισαν, μεταξύ άλλων, τα χαρακτηριστικά του πολυδυναμικού Ξινόμαυρου και της Νεγκόσκας, δύο ποικιλιών που δίνουν τα περίφημα γιά την κομψότητά τους κρασιά με την ένδειξη προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) “Γουμένισσα”».

Περισσότερα

Γ.Γεωργαντάς από το Κιλελέρ: Τιμούμε τους αγώνες των αγροτών μας και παλεύουμε για το σήμερα και το αύριο του πρωτογενούς τομέα

113 χρόνια μετά την εξέγερση των Θεσσαλών αγροτών ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς βρέθηκε στο Κιλελέρ προκειμένου […]

Γ. Γεωργαντάς στη Food Expo: Ενισχύουμε τα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και τα Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ)

Στα εγκαίνια της Food Expo παραβρέθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς. Ο υπουργός, συνεχάρη τους διοργανωτές καθώς […]

Δείτε ακόμα