Γενικά

Αίσθηση από την αιφνίδια μετακίνηση της Σοφίας Κεσίδου από το τμήμα πολιτισμού

δημαρχείο-κιλκίς-εκλογές-μαχητής

Το θέμα ανέκυψε και συνεζητείτο «παρασκηνιακώς» εδώ και αρκετές ημέρες, ενώ η επισημοποίηση ήλθε την Τετάρτη 29.7.20.

Έτσι, με απόφαση του δημάρχου Κιλκίς Δημήτρη Κυριακίδη, η προϊσταμένη του τμήματος πολιτισμού Σοφία Κεσίδου μετακινείται στην υπηρεσία πρόνοιας, στην οποία πλέον ανήκει από το Σάββατο 1.8.20.

Η υπογραφή του κ. Κυριακίδη σηματοδοτεί το «χρονικό μιάς προαναγγελθείσης μετακινήσεως», καθώς την σχετική απόφαση γνωστοποίησε προφορικώς ήδη από την Παρασκευή 24.7.20 στην κ. Κεσίδου ο αντιδήμαρχος πολιτισμού Θέμις Κοσμίδης.

Ερωτηθείς σχετικώς, ο κ. Κοσμίδης ανέφερε, «ότι πρόκειται περί αποφάσεως του δημάρχου, λόγω κενών που ανέκυψαν στην υπηρεσία πρόνοιας μετά την συνταξιοδότηση δύο στελεχών της», προσθέτοντας, ότι το θέμα δεν σχετίζεται με τα του πολιτισμού και την συνεργασία της κ. Κεσίδου με την αντιδημαρχία, την οποία χαρακτήρισε ως «άψογη».

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν, ότι η μετακίνηση επρόκειτο να γίνει λίγες ημέρες νωρίτερα, αλλά καθυστέρησε επειδή μεσολάβησε το διάστημα μεταξύ των προβλεπομένων δύο αιτήσεων συνταξιοδότησης ενός στελέχους της υπηρεσίας πρόνοιας, εκ των οποίων η δεύτερη υπεβλήθη ακριβώς την Τετάρτη 29.7.20.

Ένα διάστημα κατά το οποίο απαγορεύεται η όποια μετακίνηση προσωπικού, καθιστώντας υποχρεωτική την αναμονή γιά την σχετική απόφαση, έως ότου υποβληθεί και η δεύτερη αίτηση από υποψήφιο προς συνταξιοδότησιν στέλεχος.

Έτσι, από την στιγμή που το συγκεκριμένο στέλεχος υπέβαλε την δεύτερη αίτηση συνταξιοδότησής του, «άνοιξε ο δρόμος» γιά την απόφαση μετακίνησης της κ. Κεσίδου, καθώς η διοίκηση του δήμου είχε πλέον την δυνατότητα να επικαλεσθεί το επιχείρημα των υπηρεσιακών αναγκών, το οποίο σύμφωνα με επισημάνσεις τρίτων, στην συγκεκριμένη περίπτωση προσέφερε και «ένα βάσιμο πρόσχημα».

Γνώστες των αυτοδιοικητικών πραγμάτων υποστηρίζουν επί της ουσίας, ότι δεν υφίστατο κανένας λόγος μετακίνησης της κ. Κεσίδου, καθώς:

-Η ίδια απέδειξε, ότι λειτουργεί με αποκλειστικό κριτήριο την εύρυθμη και παραγωγική λειτουργία του τμήματος πολιτισμού, συνεργαζόμενη υποδειγματικώς και αυστηρώς εντός του υπηρεσιακού πλαισίου με όλους τους κατά καιρούς αυτοδιοικητικούς προϊσταμένους, ανεξαρτήτως προελεύσεως, όπως, γιά παράδειγμα, με την αντιδημαρχία πολιτισμού της προηγούμενης διοίκησης, επιδεικνύοντας σοβαρότητα στα οικονομικά και διαχειριστικά θέματα και αποτελεσματικότητα στα οργανωτικά και λειτουργικά και παράγοντας πολιτισμό, δηλαδή δίνοντας έμφαση στην εγχώρια δημιουργία, προτάσσοντάς την από την «εισαγομένη» και, το κυριώτερο, μη εμπλέκοντας στον δήμο θέματα που αφορούν σε φορείς, στους οποίους δραστηριοποιείται.

-Τα δημιουργηθέντα κενά στην υπηρεσία της πρόνοιας ήταν εφικτό να καλυφθούν από προσωπικό είτε συναφών υπηρεσιών είτε άλλων, χωρίς ταυτοχρόνως να διαταραχθεί η λειτουργία του τμήματος πολιτισμού, όπου ύστερα από κάποια χρόνια έχει φτάσει σε κάποιο αξιόλογο επίπεδο λειτουργικού αυτοματισμού.

Εκείνο, που προκαλεί απορίες στον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού στο Κιλκίς, είναι πώς επιλέγεται γιά ένα αποδεδειγμένα παραγωγικό και αξιόπιστο στέλεχός του η μετακίνηση σε άλλη υπηρεσία, από την στιγμή, που η ίδια η διοίκηση του δήμου κάνει κατά καιρούς θετικές αναφορές στην λειτουργία και το παραγόμενο από την κ. Κεσίδου έργο, ενώ χαρακτηρίζει και «άψογη» την συνεργασία.

«Πηγές», πάντως, από το περιβάλλον της κάνουν λόγο περί «εμμονικής αντιθέσεως» της διοίκησης του δήμου στο πρόσωπό της, «γιά εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων ασχέτων με την λειτουργία του τομέα του πολιτισμού», μη διστάζοντας να χαρακτηρίσουν την μετακίνηση της κ. Κεσίδου ως «πολιτική δίωξη».

Πάντως, ο αντιδήμαρχος πολιτισμού Θέμις Κοσμίδης, όταν του έγινε η επισήμανση των ανωτέρω δύο παραμέτρων, υπήρξε γιά άλλη μία φορά κατηγορηματικός:

«Τα περί θετικών αναφορών της διοίκησης στο έργο της κ. Κεσίδου στον πολιτισμό ισχύουν στο έπακρο, όπως και το ότι η συνεργασία της είναι υποδειγματική. Επαναλαμβάνω, ότι το θέμα έχει να κάνει με υπηρεσιακούς λόγους, και τις όποιες αποφάσεις σε κάθε τέτοιο θέμα τις λαμβάνει ο δήμαρχος, ενώ όλα τα άλλα είναι εκ του περισσού και ανυπόστατα».

Ωστόσο, επειδή «δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά», είναι πρέπον και καθίσταται ευλόγως αναμενόμενος ο όποιος επίσημος αντίλογος από πλευράς τόσο της διοικήσεως του δήμου Κιλκίς όσο και της αντιδημαρχίας.
Κατά μείζονα δε λόγο από την στιγμή που το θέμα δεν περιορίσθηκε «εντός των τειχών» της δημαρχίας, ως εσωτερικό υπηρεσιακό, αλλά έχει ήδη απασχολήσει την κοινή γνώμη του Κιλκίς.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Στην αγορά η Ρένα Δούρου

Το μέλος του πολιτικού συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, στο […]