Αγροτικά

ΑΣ Παιονίας: Διεκδικεί την πιστοποίησή του γιά τις δηλώσεις ΟΣΔΕ

Την υποβολή αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος γιά την πιστοποίηση-αναγνώριση φορέα πρώτου βαθμού, που αφορά στις δηλώσεις ΟΣΔΕ των αγροτών γιά την επταετία 2014-2020 αποφάσισε σε έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΑΣ Παιονίας.
Η εν λόγω κίνηση θεωρήθηκε αναγκαία, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Αθανάσιος Τσιμερίκας, καθώς, με βάση τα νέα δεδομένα της προκήρυξης από πλευράς του αρμοδίου φορέα πληρωμών, του ΟΠΕΚΕΠΕ, ετίθετο υπό «αμφισβήτηση» η παραμονή της πύλης υποβολής των δήλωσεων του ΟΣΔΕ, που επί τριετία με επιτυχία, και κυρίως με κλίμα εξυπηρέτησης γιά τους παραγωγούς της περιοχής ευθύνης της, και όχι μόνον, επιτελεί.
Την αναγκαιότητα της συνεδρίασης και της λήψης της εν λόγω αποφάσεως επέτεινε και το γεγονός της έντονης φημολογίας, που αναπτύχθηκε το τελευταίο διάστημα, περί τις προθέσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ να «αγνοήσει» ουσιαστικώς γιά δεύτερη φορά καθώς επί της ουσίας τον παρέκαμψε και στις διαδικασίες πιστοποίησής του ως φορέα δευτέρου βαθμού σε επίπεδο νομού, διασπείροντας φήμες περί αναθέσεως των εργασιών ενός φορέα με πιστοποίηση πρώτου βθαμού στην «Ομοσπονδία» της Θεσσαλονίκης.
Μία πρακτική, η οποία, εάν τελικώς προκύψει, όχι μόνον δεν υπηρετεί τις αρχές της αποκεντρωμένης πρακτικής αλλά έρχεται και σε αντίθεση με τις ίδιες τις προϋποθέσεις, που θέτει η προκήρυξη του ΟΠΕΚΕΠΕ γιά την συμμετοχή φορέων αγροτικής συνεταιριστικής μορφής σε μία τέτοια διαδικασία, καθώς ο ΑΣ Παιονίας πληροί, σε αντίθεση με αυτόν του Κιλκίς, την συντριπτική πλειοψηφία εξ αυτών.
Αυτό διαπιστώθηκε από πλευράς των μελών της διοίκησης και προς τον βουλευτή Κιλκίς Γιώργο Γεωργαντά, τον αντιπεριφερειάρχη Κιλκίς Χρήστο Γκουντενούδη και τον δήμαρχο Παιονίας Αθανάσιο Λαπόρδα που παρευρέθησαν στην συνεδρίαση και δήλωσαν την έμπρακτη υποστήριξή τους προς τις επιλογές του συνεταιρισμού.
Ήδη ο σχετικός φάκελλος της αίτησης με τα απαραίτητα στοιχεία γιά την υποβολή της αίτησης ευρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσής του, με την συλλογή και των απαραίτητων προσθέτων υπογραφών παραγωγών, καθώς ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός των 585 (το 5% επί των 11.702 δηλώσεων του νομού) δεν καλύπτεται από τον αριθμό των μελών του Αγροτικού Συνεταιρισμού, που ανέρχονται σε 508.
Αμέσως μετά, και συγκεκριμένα την προσεχή Δευτέρα, θα υποβληθεί ιδιοχείρως στον ΟΠΕΚΕΠΕ στην Αθηνα από πλευράς του προέδρου κ. Τσιμερίκα, «με αισιοδοξία ότι θα εγκριθεί», όπως τονίσθηκε από πλευράς όλων όσων συμμετέσχον στην συνεδρίαση, καθώς κάτι τέτοιο όχι μόνον εξυπηρετεί τους παραγωγούς της περιοχής κατά τον καλύτερο τρόπο, αλλά και διότι θα έχει αρνητικές συνέπειες στα οικονομικά του συνεταιρισμού που σε ένα αξιοσημείωτο βαθμό βασίζονται στα έσοδα που προκύπτουν (κατά τις 230.000 ευρώ) από τις υποβολές των δηλώσεων του ΟΣΔΕ, έχοντας μάλιστα επενδύσει προ τριετίας σημαντικά ποσά σε επίπεδα υλικοτεχνικής υποδομής από προμηθευτή που είχε επιλέξει η ίδια η ΠΑΣΕΓΕΣ.
Σε αντίθετη περίπτωση, όπως τονίσθηκε από πλευράς όλων των παραγόντων, η αντίδραση της τοπικής κοινωνίας θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, καθώς οι όποιες άλλες επιλογές «όχι μόνον δεν θα υπηρετούν τις ανάγκες των παραγωγών αλλά δεν θα εξυπηρετούν και το συμφέρον της τοπικής κοινωνίας».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Τα αυτονόητα!

Διαβάζουμε τα δελτία τύπου που στέλνουν της τελευταίες ημέρες ο δήμος Κιλκίς και η περιφερειακή ενότητα Κιλκίς κάνοντας αναφορά στην […]