Πολιτική

«Ο αγώνας του ΚΚΕ ήταν και είναι ενάντια στον ιμπεριαλισμό»

Πραγματοποιήθηκε στο Κιλκίς την Τετάρτη 4.11.15 η εκδήλωση παρουσίασης της έκδοσης του τμήματος Ιστορίας της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ με τίτλο «Το ΚΚΕ στον ιταλοελληνικό πόλεμο 1940-41», στην αίθουσα «Βασίλειος Σεργιαννίδης» του εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου Κιλκίς με ομιλήτρια το μέλος της κεντρικής επιτροπής του κόμματος Θεανώ Καπέτη.

Την εκδήλωση, που ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο της 71ης επετείου της μάχης του Κιλκίς (4 Νοέμβρη 1944), «άνοιξε» ο γραμματέας της ΤΕ Κιλκίς του ΚΚΕ, Κώστας Σιδηρόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα της περιόδου, «επισημαίνοντας ότι οι δωσίλογοι και οι ταγματασφαλίτες, συνεργάτες των Γερμανών κατακτητών, αφού τους συνόδευσαν κατά την φυγή τους από τη χώρα, δεν επέλεξαν να κάνουν τίποτα άλλο παρά να συγκεντρωθούν στην πόλη του Κιλκίς για να αντιμετωπίσουν τον ΕΛΑΣ», όπως χαρακτηριστικώς τόνισε.
Σε σχετικό ενημερωτικό δελτίο αναφέρονται και τα εξής:

«….Με αφορμή το ιστορικό της 4ης Νοέμβρη του 1944, ο Κώστας Σιδηρόπουλος, τόνισε ότι από την εποχή εκείνη μέχρι σήμερα γίνεται συστηματική προσπάθεια από όλους τους φορείς της αστικής τάξης να διαστρεβλώσουν και να παραποιήσουν τα ιστορικά γεγονότα, αλλά και να συκοφαντήσουν τον αγώνα του ΕΑΜ, της ΕΠΟΝ, του ΕΛΑΣ, σε τελική ανάλυση να συκοφαντήσουν το ίδιο το ΚΚΕ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η χούντα έστησε μνημείο έξω από το Κιλκίς για να τιμάει τους ταγματασφαλίτες που σκοτώθηκαν σ’ αυτή τη μάχη, στο οποίο η Χρυσή Αυγή, μαζί με επίσημους φορείς της τοπικής κοινωνίας και του κράτους όπως ο δήμαρχος Κιλκίς συνεχίζουν τις εκδηλώσεις τιμής στους συνεργάτες των εγκληματιών ναζί. Επίσης, διάφοροι απ’ τ’ αριστερά και απ’ τα δεξιά, στην προσπάθειά τους να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα επιχειρούν να μετατρέψουν την ημέρα της 4ης Νοέμβρη σε ημέρα έναρξης του εμφυλίου πολέμου ρίχνοντας την ευθύνη στο ΚΚΕ ή προσπαθούν να ηρωοποιήσουν και να τιμήσουν ανθρώπους που ήταν υπέρμαχοι των δικτατορικών και φασιστικών καθεστώτων και διώκτες προοδευτικών ανθρώπων, όπως ήταν ο Χρ.Δρέλλιας (νομάρχης Κιλκίς επί Μεταξά), του οποίου το όνομα επιδιώκουν να δώσουν σε δρόμο της πόλης.

Στην συνέχεια, η Θεανώ Καπέτη, ανέπτυξε τις βασικές πτυχές του βιβλίου επισημαίνοντας τη στάση του ΚΚΕ και της Κομμουνιστικής Διεθνούς απέναντι στον β’ παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό πόλεμο, την προσπάθεια του κόμματος μέσα σε συνθήκες βαθιάς παρανομίας και διωγμών να πάρει θέση, την προσπάθεια του ΓΓ της ΚΕ του Ν.Ζαχαριάδη να καθοδηγήσει το Κόμμα μέσα από τα τρία ανοιχτά γράμματά του, αλλά και την προσπάθεια της «παλιάς κεντρικής Επιτροπής» να πράξει το ίδιο. Επίσης, στάθηκε και στη σχεδιασμένη προσπάθεια της κρατικής ασφάλειας, μέσω της δημιουργίας της «Προσωρινής Διοίκησης», να ελέγξει το κόμμα, να το διαλύσει, να καλλιεργήσει την αμφισβήτηση και τη «χαφιεδοφοβία» στα μέλη του.

Η ομιλήτρια παρουσίασε τη στρατηγική του ΚΚΕ την περίοδο του πολέμου, βάσει της οποίας σημειώθηκαν μια σειρά από λάθη από το Κόμμα και την περίοδο του πολέμου και της Κατοχής.

Πάνω σ’ αυτό το κομμάτι της παρουσίασης έγινε αναφορά στη σημερινή αντίληψη του ΚΚΕ για το ενδεχόμενο ιμπεριαλιστικής πολεμικής εμπλοκής της χώρας μας σε πόλεμο, είτε αμυντικό είτε επιθετικό, με βάση την οποία το ΚΚΕ πρέπει να ηγηθεί στην αυτοτελή οργάνωση της εργατικής λαϊκής πάλης με όλες τις μορφές ώστε να οδηγήσει στην ολοκληρωτική ήττα της αστικής τάξης, εγχώριας και ξένης ως εισβολέα, και έμπρακτα ο αγώνας αυτός να συνδεθεί με την πάλη για την κατάκτηση της εξουσίας.

Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης ακολούθησε πλούσια συζήτηση και ερωτήματα που είχαν σχέση με το ζήτημα της «εθνικής ενότητας» την περίοδο του ιταλοελληνικού πολέμου, τη στάση της ΕΣΣΔ απέναντι στο ΕΑΜ, αλλά και ζητήματα των οποίων η απάντηση προβάλλεται συστηματικά διαστρεβλωμένη από τα αστικά επιτελεία, όπως η συνθήκη «Ρίμπεντροπ-Μολότωφ», η διάσκεψη της Γιάλτας και το «μοίρασμα το κόσμου», ο «διαμελισμός» της Πολωνίας κ.ά.».

Περισσότερα

Κιλκισιώτικη «σφραγίδα» στην προεδρεία και δράση της συνομοσπονδίας μεταναστευτικών οργανώσεων Γερμανίας

Στον διάλογο, στον οποίο προσκάλεσε τους φορείς πολιτών προερχομένων από μετανάστευση η καγκελαρία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας, στο Βερολίνο, […]

Δείτε ακόμα

Φωτοσχόλιο

Μετά την εκλογή Συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης στο δήμο Παιονίας