Πολιτική

“Αγκάθι” η συγκρότηση των δημοτικών συνδυασμών

“Αγκάθι” ή… “σταυρόλεξο γιά δυνατούς λύτες” φαίνεται, ότι αποτελεί στον ΣΥΡΙΖΑ Κιλκίς η συγκρότηση των συνδυασμών του κόμματος γιά τις τοπικές (δημοτικές) και περιφερειακές εκλογές του 2023.

Τουλάχιστον αυτό κατέδειξε η ειδική συνάντηση των εκλεγμένων τοπικών στελεχών με την υπεύθυνη Βορείου Ελλάδος του ΣΥΡΙΖΑ επί θεμάτων αυτοδιοίκησης και των δύο βαθμών Κατερίνα Νοτοπούλου.

Η συνάντηση αυτή, ύστερα από δύο αναβολές, πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 5.12.22, στην αίθουσα “Βασίλειος Σεργιαννίδης” του εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου (ΕΒΕ) Κιλκίς, και σ’ αυτήν έλαβαν μέρος μέλη της νομαρχιακής επιτροπής και όλων των τοπικών οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και απλά μέλη του κόμματος, ενώ εντασσόταν στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης γιά την συγκρότηση συνδυασμών σε όλες τις περιφερειακές ενότητες και δήμους, εν όψει των αντιστοίχων εκλογών.

Στην εισήγησή της η κ. Νοτοπούλου αναφέρθηκε στις γενικές κατευθυντήριες γραμμές γιά το πώς θα κινηθεί και θα λειτουργήσει το κόμμα, σε ό, τι αφορά στην προσέγγιση των τοπικών στελεχών, προκειμένου να συγκροτήσουν τους συνδυασμούς του κόμματος.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις μελών, οι οποίες ανέδειξαν επιφυλάξεις γιά τον χειρισμό του θέματος από την κεντρική διοίκηση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δεν έλειψαν και φωνές κριτικής γιά την στάση και την τακτική τόσο αυτής όσο και τοπικών στελεχών.

Η κριτική “έπιασε”και τις προηγούμενες εκλογές, με αναφορές σε λανθασμένες επιλογές ως προς την στρατηγική αλλά και την προσέγγιση προσώπων, γιά να συγκροτήσουν τους συνδυασμούς.

Ειδικότερα, στο θέμα αυτό στάθηκε περισσότερο ο δημοτικός σύμβουλος Παύλος Τονικίδης, κάνοντας λόγο γιά “δύσκολη κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ” εξαιτίας διατάξεων του εκλογικού νόμου: “Εν γνώσει αυτού, θα έπρεπε, ειδικώς εδώ στον νομό Κιλκίς, να έχουμε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα τις διεργασίες και τις διαδικασίες γιά την συγκρότηση των συνδυασμών, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τις διαφορές μεταξύ της γενικής και της τοπικής πραγματικότητας”.

Γιά το ίδιο θέμα η βουλεύτρια Ειρήνη-Ελένη Αγαθοπούλου εξέφρασε την δυσαρέσκειά της γιά το γεγονός, ότι δεν έτυχε της δέουσας ανταπόκρισης και υποστήριξης η πρωτοβουλία της γιά ακύρωση του νόμου γιά τις εκλογές στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ).

Ένα άλλο θέμα, που συζητήθηκε, ήταν η στάση των συνδυασμών την δεύτερη Κυριακή, με “αιχμηρές” αναφορές που “φωτογράφιζαν” τον επικεφαλής του συνδυασμού του ΣΥΡΙΖΑ στον δήμο Κιλκίς Δημήτρη Αγαθόπουλο.

Δεν έλλειψαν, γιά το ίδιο θέμα, και “ευθείες βολές”, με τον δημοτικό σύμβουλο Κώστα Ζώτο να κάνει λόγο γιά εναντίωση τοπικών στελεχών στην επίσημη “γραμμή” του κόμματος, η οποία προέβλεπε “ανοίγματα” σε όλους τους πολιτικούς χώρους, με σκοπό την συγκρότηση συνδυασμών από στελέχη “όλου του φάσματος του προοδευτικού χώρου”.

Σημειώνεται, ότι γιά τους κκ Τονικίδη και Αγαθόπουλο ο “Μαχητής” είχε διατυπώσει… προ αρκετού καιρού την εκτίμηση, ότι δεν πρόκειται να θέσουν εκ νέου υποψηφιότητα, με την αίσθηση αυτή απλώς… να επιβεβαιώνεται κατά την συνάντηση της Δευτέρας 6.12.22 με την παρουσία της Κατερίνας Νοτοπούλου.

Το μόνο στέλεχος, το οποίο δημοσιοποίησε την πρόθεσή του να συμμετάσχει στον συνδυασμό του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η περιφερειακή σύμβουλος Γενοβέφα (Έφη) Ναβροζίδου, που “έθεσε εαυτήν στην διάθεση του κόμματος και γιά τις περιφερειακές εκλογές του 2023”.

Τέλος, εντύπωση προκάλεσε η μη προσέλευση του αντιδημάρχου Δοϊράνης Κώστα Παπακώστα, αν και προσκλήθηκε να παραστεί στην συνάντηση, σε μιάν ακόμη ένδειξη της “δυστοκίας” στις διεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ γιά την συγκρότηση των συνδυασμών του γιά τις δημοτικές και περιφερειακέ εκλογές του επόμενου έτους.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

«Ούτε κόμμα ούτε αρχηγό»

«Δεν ψάχνω ούτε κόμμα ούτε αρχηγό», ήταν η λακωνική απάντηση του πρώην βουλευτή Κιλκίς και πρώην υπουργού Σάββα Τσιτουρίδη, όταν […]