Λαμπρή τελετή απονομής του 22ου πανελληνίου ποιητικού διαγωνισμού «Κούρος Ευρωπού»
Με την απονομή των βραβείων και επαίνων στους διακριθέντες στον 22ο πανελλήνιο ποιητικό διαγωνισμό «Κούρος Ευρωπού» της «Τέχνης», έκλεισε ο κύκλος και της φετινής διοργάνωσης, το Σάββατο 27.5.17, στο συνεδριακό κέντρο Κιλκίς.
Ήταν μια βραδιά γεμάτη ποίηση, βραδιά ποιοτική και συγκινησιακή. Η εκδήλωση ξεκίνησε με την πρόεδρο της «Τέχνης» Κική Παπαδοπούλου – Πάγκου, η οποία έκανε τις αναφορές της σε ρήσεις του Οδ. Ελύτη σχετικές με την ποίηση.
Το φετινό τιμητικό αφιέρωμα «Η κόρη του Οδυσσέα», αφορούσε στη Ζωή Σαμαρά, ποιήτρια, θεατρική συγγραφέα, κριτικό και επί εικοσαετία πρόεδρο της κριτικής επιτροπής του εν λόγω διαγωνισμού του συλλόγου.
Όπως χαρακτηριστικώς, είπε η κ. Πάγκου, στην κ. Σαμαρά και στους συνεργάτες της οφείλεται η αίγλη, το κύρος, η σοβαρότητα και η αξιοπιστία του θεσμού, καθώς και το αμείωτο ενδιαφέρον των απανταχού ευρισκομένων Ελλήνων ποιητών.
Αίσθηση προκάλεσε η σύντομη αλλά ουσιαστική και περιεκτική αναφορά στην Ζωή Σαμαρά και το έργο της, της Αφροδίτης Σιβετίδου, ομότιμης καθηγήτριας στο Α.Π.Θ. και της Μαρίας Λιτσαρδάκη, αναπληρώτριας καθηγήτριας στο Α.Π.Θ., που ακολούθησαν.
Στην συνέχεια προβλήθηκε η κινηματογραφική απόδοση του μονόπρακτου της Ζωής Σαμαρά «Εφόσον το όχημα κινείται», σε σκηνοθεσία του Παύλου Δανελάτου. Τους ρόλους απέδωσαν υποδειγματικώς τα μέλη της θεατρικής σκηνής του συλλόγου Αγγελική Αντωνιάδου, Θεόφιλος Γουλτίδης, Χάρης Ισαακίδης, Φωκίων Παπαδόπουλος και Ιωάννα Ρούσσου. Ήταν ένα εξαιρετικό «ζωντάνεμα» του έργου της Ζωής Σαμαρά, όπου γιά άλλη μια φορά κατεδείχθη το υψηλό σκηνοθετικό επίπεδο της «Τέχνης».
Ακολούθως η πρόεδρος της «Τέχνης» επέδωσε αναμνηστικό πλακίδιο στην τιμώμενη δημιουργό, η οποία παίρνοντας το λόγο προκάλεσε συγκίνηση στο κοινό, με την αναφορά της στη σχέση της με την «Τέχνη», τον ποιητικό διαγωνισμό και την πόλη του Κιλκίς.
Αμέσως μετά ο δήμαρχος Δημήτρης Σισμανίδης ευχαρίστησε την κ. Σαμαρά για τα όσα προσέφερε στον τόπο μας και της επέδωσε το Λεύκωμα που εξέδωσε ο δήμος Κιλκίς για τα εκατό χρόνια από την Μάχη και απελευθέρωση της πόλης του Κιλκίς.
Στην συνέχεια, η κ. Πάγκου αναφέρθηκε στις 101 φετινές συμμετοχές ποιητών, που προέρχονταν από όλα τα διαμερίσματα του ελλαδικού χώρου και από Έλληνες του εξωτερικού (Γερμανία, Κύπρο), ενώ τα ονόματα των διακριθέντων ποιητών ανακοίνωσε η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Αφροδίτη Σιβετίδου:
Α’ βραβείο: Άννα Σπάρταλη από Θεσσαλονίκη
Β’ βραβείο: Μάρθα Παπαδοπούλου από Μαρούσι Αθήνας
Γ’ βραβείο: Γεώργιος Κουλιανός από Γιάννενα
Έπαινοι: Ελένη Λαμνάτου από Αγία Παρασκευή Αθήνας
Σουλτάνα Βουδούρη από Κοζάνη
Αχιλλέας Σύρμος από Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης
Μηνάς Θεοδώρου από Αθήνα
Ποιήματα των διακριθέντων διάβασαν τα μέλη της κριτικής επιτροπής. Ήταν όλα υψηλού επιπέδου. Έτσι έκλεισε και η φετινή διοργάνωση του 22ου πανελλήνιου ποιητικού διαγωνισμού «Κούρος Ευρωπού» που τελεί και αυτός υπό την αιγίδα του υπουργείου πολιτισμού.
Την επταμελή κριτική επιτροπή του διαγωνισμού αποτελούν οι:
Αφροδίτη Σιβετίδου, ομότιμη καθηγήτρια Α.Π.Θ., Πρόεδρος
Δημήτρης Γουνελάς, νεοελληνιστής
Κική Δόγια-Πλόχουρα, φιλόλογος
Έλσα Κορνέτη, ποιήτρια
Σόνια Λευκίδου, φιλόλογος
Αλεξάνδρα Μπακονίκα, ποιήτρια
Έλλη Φρεγγίδου, ψυχολόγος- ποιήτρια
Υποστηρικτές ήταν η περιφερειακή ενότητα Κιλκίς, ο δήμος Κιλκίς και ΔΙ.ΒΙ.ΠΕ. Κιλκίς, ενώ αίσθηση και απορίες προκάλεσε η μη υποστήριξη της φετινής διοργάνωσης από τον δήμο Παιονίας, στον οποίο υπάγεται ο «καποδιστριακός» πρώην δήμος Ευρωπού, που ήταν εξ αρχής εκ των βασικών υποστηρικτών του θεσμού, με το σκεπτικό ότι η επωνυμία του προέβαλε πανελληνίως και διεθνώς την περιοχή.