Γενικά

“Δημάρχου Γεωργίου Γίτσου” ονομάσθηκε το κολυμβητήριο της κοινότητας Ευρωπού

Μετά από κατά πλειοψηφία απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Παιονίας

Χαρακτηριστικά πολιτικής αντιπαράθεσης έλαβε απροσδόκητα το θέμα της ονομασίας του κολυμβητηρίου της κοινότητας Ευρώπου, το οποίο συζητήθηκε στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Παιονίας την Δευτέρα 31.5.21 με την μέθοδο της τηλεσυνεδρίασης, στο πλαίσιο εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Και τούτο διότι όπως προέκυψε από την σχετική συζήτηση υπήρξε διαφωνία μεταξύ της πλειοψηφίας τεσσάρων μελών της μείζονος μειοψηφίας των Χρήστου Γκουντενούδη, Ιωάννη Αλίρη,  Πλούταρχου Ελευθεριάδη και Ευθήμιου Τσιτενίδη και της προέδρου της κοινότητας Ευρωπού Σοφίας Ιορδανίδου, καθώς το θέμα αφορούσε την εν λόγω κοινότητα, για την πρόταση να ονομασθεί το επίμαχο κολυμβητήριο σε “Κολυμβητήριο Δημάρχου Γεωργίου Γίτσου”, “ως ένδειξη τιμής στον εκλιπόντα Ευρωπαϊστή δήμαρχο Γεώργιο Γίτσο”, όπως ανέφερε μεταξύ άλλων στην σχετική εισήγηση του ο δήμαρχος Παιονίας Κωνσταντίνος Σιωνίδης.

Με τους διαφωνούντες να επικαλούνται για τα της διαφωνίας των “την διαφορετική θέση του τοπικού συμβουλίου της κοινότητας Ευρωπού”, όπως αυτή είχε προσδιορισθεί με απόφαση του στις 29 Ιανουαρίου του 2021 και σύμφωνα με την οποία είχε προκριθεί με το ίδιο σκεπτικό τιμής η επιλογή να ονομασθεί το τοπικό στάδιο σε “Αθλητικό Στάδιο Γεώργιος Γίτσος” και την ανάγκη της δημοτικής αρχής να “σεβαστεί και να αποδεχθεί την εν λόγω απόφαση”.

Και την πλειοψηφία να υποστηρίζει την επιλογή της επικαλούμενη αφενός τον γνωμοδοτικό, αλλά όχι δεσμευτικό, χαρακτήρα των κοινοτικών αποφάσεων και αφετέρου ότι η πρόταση της τιμά την εν γένει αυτοδιοικητική πορεία του εκλιπόντος και δεν περιορίζεται μόνον σε αυτήν που αφορά την εμπλοκή του με έναν τομέα, όπως αυτός που συνδέεται με την παρουσία και την προσφορά του στο τοπικό αθλητικό σωματείο του Απόλλωνα Ευρωπού.

Αναπτύσσοντας το σκεπτικό γιά την απόδοση του ονόματος του Γιώργου Γίτσου στο κολυμβητήριο Ευρώπου, ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Σιωνίδης είπε τα εξής:

«Ο δήμαρχος Γιώργος Γίτσος αποδήμησε τον Ιανουάριο του 2021 σε ηλικία 70 ετών. Ήταν έγγαμος με την Βασιλική Βαντσιούρη και είχε δύο κόρες, την Μαρία και την Πασχαλίνα. Μαθηματικός, μετρημένος στον λόγο και με «βαθειά» πολιτική σκέψη δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικώς ως φροντιστής και αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος του παραγωγικού του χρόνου στην τοπική αυτοδιοίκηση όπου μέσα σε ένα διάστημα 28 συνεχών ετών διετέλεσε :

  • 1987-1990 σύμβουλος της κοινότητας Ευρωπού
  • 1991 – 1994 πρόεδρος της κοινότητας Ευρωπού
  • 1995 – 1998 πρόεδρος της κοινότητας Ευρωπού
  • 1999 – 2002 δήμαρχος «καποδιστριακού» δήμου Ευρωπού
  • 2003 – 2006 δήμαρχος «καποδιστριακού» δήμου Ευρωπού
  • 2007 – 2010 δημοτικός σύμβουλος δήμου Ευρωπού.
  • 2011 – 2014 δημοτικός σύμβουλος δήμου Παιονίας .

Διακρίθηκε στον δημόσιο βίο γιά την άρτια κατάρτιση, την εργατικότητά, την ευσυνειδησία και το ήθος του.

Όσοι είχαν την τιμή να τον γνωρίσουν, θα κρατήσουν εντόνως στην μνήμη τους την σοβαρότητα, με την οποία αντιμετώπιζε τους ανθρώπους και τα προβλήματα.

Οραματιστής

Ο Γιώργος Γίτσος ήταν οραματιστής της τοπικής αυτοδιοίκησης, διέκρινε από πολύ νωρίς τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες, που τα ευρωπαϊκά προγράμματα έδιναν στην αυτοδιοίκηση και κατηύθυνε τις πολιτικές των διοικήσεων του στην «εργαλειοποίηση» και απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων.

Σε συνεργασία με τον αείμνηστο φίλο του Παύλο Πασσαλίδη, στις 20 Σεπτεμβρίου του 1991 κατέστησε την κοινότητα Ευρωπού ιδρυτικό μέλος την «Αναπτυξιακής Κιλκίς» (ΑΝΚΙ) ΑΕ , της αναπτυξιακής εταιρείας του Κιλκίς, και η μικρή τότε κοινότητα Ευρωπού ξεκίνησε την ευρωπαϊκή αναπτυξιακή πορεία της. Από το 1991 έως το 2009 ήταν, επίσης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου στης ΑΝΚΙ.

Την προγραμματική περίοδο 1993-1996, με φορέα υλοποίησης την ΑΝΚΙ , εντάχθηκε στο πρόγραμμα LEADER 1 το κολυμβητήριο Ευρώπου, του οποίου η κατασκευή ολοκληρώθηκε το 1997.

Το μοναδικό αυτό σε μέγεθος και ομορφιά έργο – κόσμημα γιά την Κ. Μακεδονία   έκανε τον Γεώργιο Γίτσο ευρύτερα γνωστό μεταξύ των αυτοδιοικητικών της Βορείου Ελλάδος. Δεν είναι τυχαίο, ότι ακόμη και σήμερα, 24 χρόνια μετά, ο νομός μας και οι γύρω νομοί δεν έχουν να επιδείξουν κάτι εφάμιλλο.

«Ο δήμαρχος της ανάπτυξης»

Ο Γιώργος Γίτσος, στα 16 χρόνια που άσκησε διοίκηση, ενέταξε την κοινότητα και τον «καποδιστριακό» δήμο Ευρωπού σε πλήθος ευρωπαϊκών προγραμμάτων υλοποιώντας έργα μέσω αυτών, τόσο στον Εύρωπο όσο και σε Άγιο Πέτρο , Τούμπα , Πολύπετρο και Μεσιά.

«Εργαλειοποίησε» τα προγράμματα ΟΠΑΧ, Leader 2, Leader+, «Θησέας» και ΕΠΤΑ υλοποιώντας έργα αστικών αναπλάσεων, οδοποιίας και αγροτικών υποδομών και υπήρξε από τους πρωτοπόρους Έλληνες αυτοδιοικητικούς, κατασκευάζοντας τον έβδομο στην Ελλάδα βιολογικό καθαρισμό με την μέθοδο των υδροχαρών φυτών.

Πρέπει να σημειώσουμε, ότι ο δήμος Παιονίας, εφαρμόζοντας αυτήν την τεχνολογία, κατασκεύασε τον βιολογικό καθαρισμό της Τούμπας , κατασκευάζει τον βιολογικό καθαρισμό της Γουμένισσας, ετοιμάζεται να δημοπρατήσει τους βιολογικούς καθαρισμούς Αγίου Πέτρου , Ποντοηρακλείας και Βαφειοχωρίου και ενέταξε στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» τον βιολογικό καθαρισμό των Ευζώνων και των πέριξ αυτών οικισμών.

Το πολιτικό μέγεθος και το ήθος του Γιώργου Γίτσου δεν διαφάνηκε, όμως, μόνο στις περιόδους ,που διοίκησε, διότι και τις περιόδους που βρισκόταν στην αντιπολίτευση παρέμενε ο σοβαρός και υπεύθυνος σύμβουλος, ο οποίος βοηθούσε όποιον διοικούσε , ορμώμενος από το αξιακό του σύστημα και την «βαθειά» του αγάπη   γιά τον τόπο.

Προκειμένου να τιμήσουμε τον εκλιπόντα ευρωπαϊστή δήμαρχο Γιώργο Γίτσο, προβάλλοντας   ταυτοχρόνως το στίγμα και την ποιότητα του πολιτικού του προσανατολισμού και έργου, προτείνω να ονομάσουμε δυνάμει του άρθρου 65 του κώδικα δήμων και κοινοτήτων το κολυμβητήριο Ευρωπού σε «Κολυμβητήριο Δημάρχου Γεωργίου Γίτσου» κρίνοντας την πράξη αυτή ως πρέπουσα γιά τον άνθρωπο που το δημιούργησε, και που όλη η πολιτική διαδρομή του κινήθηκε στο πλαίσιο   της ανάπτυξης και της υλοποίησης σπουδαίων έργων υποδομής.

Διευκρίνηση

Το Κολυμβητήριο είναι δημοτική περιουσία, και η ονομασία του δεν εμπίπτει   στις διατάξεις του άρθρου 8 ν.3463/2006, που αναφέρεται στην ονομασία συνοικιών, οδών και πλατειών.

Η ονομασία του κολυμβητηρίου θα γίνει με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 65 του ν.3852/2010   «Το δημοτικό συμβούλιο αποφασίζει για όλα τα θέματα, που αφορούν στον δήμο, εκτός από εκείνα που ανήκουν εκ του νόμου στην αρμοδιότητα του δημάρχου ή άλλου οργάνου του δήμου ή το ίδιο το δημοτικό συμβούλιο μεταβίβασε σε επιτροπή του»

Αντίστοιχη πρόσφατη περίπτωση στον δήμο Παιονίας ήταν η ονοματοδότηση του κλειστού Γυμναστηρίου Γουμένισσας σε «Εβίνα Μάλτση».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα