Εκπαίδευση

Κατασκευή 4ου νηπιαγωγείου, το πρόβλημα σχολικής στέγης στο Πολύκαστρο και τα κενά στο Ειδικό Σχολείο Τούμπας

Η επικείμενη κατασκευή 4ου νηπιαγωγείου στο Πολύκαστρο, σίγουρα αποτελεί ένα έργο αναγκαίο για την περιοχή. Κυβέρνηση και τοπική διοίκηση του Δήμου Παιονίας βαυκαλίζονται ότι έλυσαν ένα χρόνιο πρόβλημα και καλούν το λαό της Παιονίας να συνεχίζει να τους εμπιστεύεται.

Οι κάτοικοι της περιοχής όμως δεν ξεχνούν ότι το έργο αυτό καθυστέρησε για 15 ολόκληρα χρόνια.

Δεν ξεχνούν ότι παιδιά και εκπαιδευτικοί όλα αυτά τα χρόνια στεγάζονται στο παλιό κτίριο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Πολυκάστρου, ηλικίας 70 ετών, αγωνιώντας καθημερινά για το πως το κτίριο αυτό θα συμπεριφερθεί σε περίπτωση σεισμού.

Δεν ξεχνούν τις πρόχειρες λύσεις με τις λυόμενες αίθουσες, που είχαν προκριθεί στο παρελθόν από διοικήσεις και κυβερνήσεις, για την αντιμετώπιση του οξυμένου προβλήματος σχολικής στέγης, που προκάλεσε η κατάργηση και συγχώνευση σχολικών μονάδων πριν από μια δεκαετία περίπου.

Δεν ξεχνούν τους αγώνες γονέων, εκπαιδευτικών και μαθητών που έχουν πραγματοποιηθεί όλα αυτά τα χρόνια για σύγχρονα και ασφαλή κτίρια που θα υπηρετούν τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Δεν ξεχνούν ότι τελικά αυτοί οι αγώνες είναι που ανάγκασαν τις εκάστοτε κυβερνήσεις και διοικήσεις των Δήμων να σκύψουν πάνω από τα εκπαιδευτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Δεν ξεχνούν ότι πληρώνουν όλο και περισσότερα στο κράτος και αυτό τους επιστρέφει όλο και λιγότερα.

Οι πολίτες αναρωτιούνται καλοπροαίρετα.

Πως είναι δυνατόν αυτοί που καταπιέζουν τις ανάγκες μας εδώ και δεκαετίες να αυτοπροσδιορίζονται σήμερα ως “σωτήρες του τόπου”; Ποιες είναι οι προτεραιότητες αυτού του κράτους που “πίνουν νερό στο όνομα του”; Ως πότε για τις ανάγκες του λαού μας “το ταμείο θα είναι πάντα μείον”, τη στιγμή που τα κρατικά έσοδα αυξάνονται συνεχώς;

Αν το 4ο νηπιαγωγείο καθυστέρησε 15 χρόνια και μάλιστα με χρηματοδότηση από το ταμείο Αλληλεγγύης του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής ως αντισταθμιστικό όφελος για την πρόσφατη όξυνση του προσφυγικού στην περιοχή, τότε τι άλλο πρέπει να συμβεί στην περιοχή και πόσα χρόνια πρέπει να περάσουν για να “ωριμάσει” η ανάγκη για κατασκευή 2ου Γυμνασίου και 4ου Δημοτικού Σχολείου στο Πολύκαστρο;

Μόλις πρόσφατα δύο επιχειρήσεις του νομού επιδοτήθηκαν από το ελληνικό κράτος με ποσά που ισοδυναμούν με την κατασκευή δύο σχολείων στην περιοχή της Παιονίας. Για αυτούς “λεφτά υπάρχουν”.

ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ έχουν βαρύτατες ευθύνες για την κατάσταση αυτή. Όλα αυτά τα χρόνια θυσιάζουν τις ανάγκες του λαού μας για να εξοικονομούν πόρους που προορίζονται για το στρατηγικό στόχο της θωράκισης “πάσει θυσία” της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων, μέσα από επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές εις βάρος των κοινωνικών μας αναγκών.

Η διοίκηση του Δήμου Παιονίας, σε συνέχεια όλων των προηγούμενων, όσα κάγκελα και να βάψει, όσες σχολικές αυλές και να μερεμετίσει, παρόλο που και αυτά είναι αναγκαία, εντούτοις τα σχολεία της περιοχής μας υπολείπονται των αναγκών της εποχής.

Παράλληλα, συνειδητά αποσιωπούν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων της περιοχής δηλώνοντας “αναρμόδιοι”. Πρόσφατα παράδειγμα οι τραγικές ελλείψεις στο Ειδικό Σχολείο Τούμπας, που σήμερα λειτουργεί με “δανεικό” προσωπικό από το Ειδικό Σχολείο Κιλκίς και το Τμήμα Ένταξης του Αγ. Πέτρου υποβαθμίζοντας συνολικά τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών της περιοχής.

Η επιλεκτική ευαισθησία σε σοβαρά προβλήματα της περιοχής συνεχίζεται και ο καθένας καλείται να βγάλει τα συμπεράσματα του.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Παιονίας, δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπούν σε “όνειρο θερινής νυχτός” οι ανάγκες μας, με βάση τις δυνατότητες της εποχής, για κτίρια έξυπνα, βιοκλιματικά, ενεργειακά, ασφαλή και φιλικά για τα παιδί, που θα υπηρετούν τις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες τους με χώρους άθλησης και ανάπτυξης πολιτιστικών και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων, εργαστήρια, βιβλιοθήκες με όλο το απαιτούμενο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό.

Τα σοβαρά προβλήματα της Παιονίας σε υγεία, παιδεία, πρόνοια, πολιτισμό και αθλητισμό είναι εδώ και μάλιστα ακόμη πιο οξυμένα. Καλούμε το λαό της περιοχής να γυρίσει την πλάτη στους “δήθεν σωτήρες για το λαό” που μας έφεραν εδώ, να εμπιστευτεί τη δύναμη του οργανωμένου αγώνα του λαού μας, να συμπορευτεί με το ΚΚΕ στο δρόμο ανατροπής αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Φωτοσχόλιο

Συνάντηση Σούλη Καζαντζίδη με Βαγγέλη Μαρινάκη

Δεν είναι ασυνήθιστα πολλά;

Ο δήμος Παιονίας αποφάσισε την ανάθεση συγγραφής του ιστορικού λευκώματός του στον καταλληλότερο γι’ αυτόν τον σκοπό ερευνητή και συγγραφέα, […]