Εκπαίδευση

Ερευνητικές και επιστημονικές εργασίες στο σπήλαιο Κιλκίς

Η ερευνητική και επιστημονική ομάδα του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας, με την συμβολή της «Επιμορφωτικής Κιλκίς», συντονιστή- εταίρο του έργου MED-QUAD, εκπαιδεύτηκε στην χρήση εξειδικευμένου εξοπλισμού (3d scanner) γιά την υλοποίηση των στόχων του έργου.

Στο σπήλαιο του Κιλκίς λειτουργεί το ‘’ζωντανό’’ (Living Lab) εργαστήριο (ανοικτός χώρος για το κοινό) γιά την «Εφαρμοσμένη έρευνα για την αξιοποίηση της πολιτιστικής Κληρονομιάς» (ARCHEO), όπου διεξάγεται έρευνα γιά την επίτευξη ενός από τους πρωταρχικούς στόχους του έργου.
Με την χρήση των σύγχρονων τεχνολογιών θα πραγματοποιηθούν ερευνητικές και επιστημονικές εργασίες στο σπήλαιο του Κιλκίς. Το ‘’ζωντανό’’ εργαστήριο θα αναδείξει ένα αξιόλογο αξιοθέατο της Ελλάδας από ιστορικής, πολιτιστικής και τουριστικής απόψεως. Η πρώτη δοκιμαστική απεικόνιση έγινε δυνατή με την χρήση της σύγχρονης ψηφιακής κάμερας χαρτογράφησης, που αποκτήθηκε πρόσφατα με την υλοποίηση του έργου MED-QUAD.

Το ερευνητικό και επιστημονικό προσωπικό των εταίρων εκπαιδεύτηκε επιτόπου στο ‘’ζωντανό’’ εργαστήριο για τη χρήση του εξειδικευμένου εξοπλισμού (φωτογραμμετρική κάμερα MATTERPORT PRO2 3D) και των δυνατοτήτων που προσφέρει. Τώρα η εκπαίδευση συνεχίζεται, για περαιτέρω διερεύνηση και μέγιστη δυνατή αξιοποίηση του επιστημονικού εξοπλισμού.
Στο εργαστήριο ανάδειξης πολιτιστικής κληρονομίας ARCHEO στο σπήλαιο του λόφου Αγ. Γεωργίου Κιλκίς, η ερευνητική και επιστημονική ομάδα εργάζεται στην ψηφιακή χαρτογράφηση του σπηλαίου που θα οδηγήσει στη δημιουργία οπτικοποίησης επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας. Αυτή η δράση θα προσφέρει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να προσομοιώσει την εμπειρία στο σπήλαιο. Η εκπαίδευση γιά την χρήση του εξοπλισμού θα παρέχει στην ερευνητική ομάδα την δυνατότητα να βελτιώσει την εμπειρία του επισκέπτη.
Η λειτουργία του ‘’ζωντανού’’ εργαστηρίου αποτελεί την απτή προσέγγιση του «Τετραπλού Έλικα», κάνοντας πράξη την συμμετοχή και την συνεργασία των τεσσάρων βασικών συντελεστών (δηλαδή τα πανεπιστήμια, τις επιχειρήσεις, την τοπική αυτοδιοίκηση και την κοινωνία) γιά την επίτευξη ενός περιβάλλοντος καινοτομίας προσαρμοσμένο στην νέα ψηφιακή εποχή. Το ‘’ζωντανό’’ εργαστήριο ARCEHO στο Κιλκίς συνεργάζεται με τα ‘’ζωντανά’’ εργαστήρια που δημιουργήθηκαν από πανεπιστήμια της Ιταλίας, της Αιγύπτου, της Ιορδανίας, της Παλαιστίνης και της Τυνησίας, διαμορφώνοντας έναν φυσικό και εικονικό χώρο.

Στην περιοχή του ‘’ζωντανού’’ εργαστηρίου, με την ζήτηση γιά νέα προϊόντα και υπηρεσίες από όλους τους εταίρους, ο «Τετραπλός Έλικας» βρίσκει τους κατάλληλους παράγοντες που ωθούν τις τοπικές δυνατότητες καινοτομίας των νεοφυών επιχειρήσεων, των ΜΜΕ και της γυναικείας και νεανικής επιχειρηματικότητας.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα