Πολιτική

Δήλωση του Ηλία Σμυδάκη – Χαμουρούδη για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Η Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος φέρνει ακόμη πιο επιτακτικά στο προσκήνιο το δίλημμα «τα κέρδη τους ή οι ζωές μας». Ο γιορτασμός αυτής της ημέρας δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την υποκρισία των επιτελείων του συστήματος, των ιμπεριαλιστικών οργανισμών και των πολιτικών εκπροσώπων τους, που για ακόμη μία χρονιά χύνουν “κροκοδείλια δάκρυα” για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, ενώ είναι οι ίδιοι που την προκαλούν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι παραπάνω πρωταγωνιστούν αυτή τη στιγμή στη συνέχιση, κλιμάκωση και επέκταση του ιμπεριαλιστικού πόλεμου ΝΑΤΟ και Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ γνωρίζουν ότι ο πόλεμος επιφέρει την πιο μεγάλη καταστροφή του περιβάλλοντος. Οι περιοχές πολεμικών συγκρούσεων, αλλά κι άλλες περιοχές του πλανήτη οδηγούνται σε κατάρρευση.

Είναι οι ίδιοι που εντείνουν τη ληστρική εκμετάλλευση του Περιβάλλοντος. Είναι οι ίδιοι που εκμεταλλεύονται ακόμη και τη διαχείριση των περιβαλλοντικών προβλημάτων για να πολλαπλασιάσουν τα κέρδη τους.

Αυτή είναι η στρατηγική της ΕΕ για το περιβάλλον, η οποία βαφτίζει “πράσινο” το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) και την πυρηνική ενέργεια, βαφτίζει πράσινη τη ρυπογόνο και καρκινογόνο καύση των αποβλήτων, επιβάλλει την εξόρυξη “σπάνιων γαιών” που είναι αναγκαίες στην “πράσινη μετάβαση”, ενώ γη, νερά, δάση, αέρας, θάλασσα, παράλιες, βουνά, πωλούνται, αγοράζονται, υποβαθμίζονται, καταστρέφονται.

Αυτή τη στρατηγική προωθούν αποφασιστικά και εξειδικεύουν στην Ελλάδα, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΜΕΡΑ25, αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα του συστήματος. Όλες οι αστικές κυβερνήσεις στην Ελλάδα, συνέβαλλαν για να “απελευθερωθούν” τα επιχειρηματικά σχέδια των ομίλων από κάθε ουσιαστικό έλεγχο, με τις fast track διαδικασίες προς όφελος κυρίως του κατασκευαστικού, τουριστικού κεφαλαίου και των “πράσινων” ομίλων.

Όπως σε σχεδόν ολόκληρη τη χώρα έτσι και εδώ στο Κιλκίς έχουμε γεμίσει άναρχα με γιγαντιαία αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, που παράγουν ακριβή ενέργεια, ενώ για την κατασκευή τους καταστρέφονται βουνά, δάση, γη υψηλής παραγωγικότητας, χωρίς σεβασμό στην πολιτισμική κληρονομιά ή στην προστασία περιοχών ειδικού φυσικού κάλλους, όπως το Πάικο, τα Κρούσια, η λίμνη Δοιράνη, ο ποταμός Αξιός κ.α.

Την ίδια ώρα τα εργατικά – λαϊκά στρώματα βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, πληρώνουν το βαρύ κόστος της “πράσινης μετάβασης”, ενώ οι μεγάλοι κερδισμένοι είναι οι “πράσινοι επενδυτές” της απελευθερωμένης ενέργειας, οι όμιλοι παραγωγής “πράσινου” εξοπλισμού, υποδομών και εμπορευμάτων.

Για να μην μιλήσουμε για τις υποδομές στην πολιτική προστασία του λαού που παραμένουν ισχνές και εδώ στο Κιλκίς. Τα δάση αφήνονται ουσιαστικά στην τύχη τους ενω οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές είναι όλο και πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν μιας και η Πυροσβεστική και η Δασική υπηρεσία υποχρηματοδοτούνται και παραμένουν υποστελεχωμένες.

Η πραγματική διέξοδος για το λαό βρίσκεται σε μια ριζικά ανώτερη μορφή οργάνωσης της οικονομίας και της κοινωνίας: Την εργατική εξουσία, με το ξερίζωμα του καπιταλιστικού κέρδους. Στο σοσιαλισμό λαμβάνονται υπόψη συνδυασμένα οι επιπτώσεις κάθε δραστηριότητας στο περιβάλλον και οι συνολικές ανάγκες του λαού. Ο κεντρικός επιστημονικός σχεδιασμός στο έδαφος της κοινωνικής παραγωγής, απαλλαγμένης από την καπιταλιστική ιδιοκτησία και την εμπορευματοποίηση της γης, του νερού, της ενέργειας και των φυσικών πόρων, μπορεί να εξασφαλίσει μια σχετικά ισόρροπη σχέση του ανθρώπου με τη φύση.

Το ΚΚΕ βρίσκεται σταθερά και ουσιαστικά στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να ανοίξει ο δρόμος για αυτή τη διέξοδο στοχεύοντας τον πραγματικό αντίπαλο που καταστρέφει το περιβάλλον και ύστερα εμπορεύεται την “προστασία του”.

Στις 25 Ιούνη, πολλοί περισσότεροι μπορούν και πρέπει να κάνουν το επόμενο βήμα, για να βγει πολύ πιο δυνατό το ΚΚΕ, απέναντι στη νέα κυβέρνηση της ΝΔ και στην κάλπικη αντιπολίτευση ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και λοιπών που θα προωθούν από κοινού την αντιλαϊκή πολιτική της ”πράσινης μετάβασης” και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος χάριν της κερδοφορίας των ομίλων.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Ένα 24ωρο με τη Μαρίνα Σάττι – Το vlog της τραγουδίστριας λίγο πριν αναχωρήσει για το Μάλμε

Μια μέρα μαζί με τους fans της και το Eurojackpot, μεγάλο χορηγό της ελληνικής συμμετοχής στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού, πέρασε η Μαρίνα Σάττι. Η ταλαντούχα τραγουδίστρια μοιράστηκε τον ενθουσιασμό της για την αγάπη που της δείχνει ο κόσμος, μέσα από ένα vlog στα social media. Πλήθος κόσμου βρέθηκε στο κατάστημα ΟΠΑΠ στο Αιγάλεω για να δει τη […]

Φωτοσχόλιο

Από την επίσκεψη του δημοσιογράφου και υποψηφίου ευρωβουλευτή της “Ελληνικής Λύσης” Γιάννη Σκάλκου στη Γουμένισσα