Εκπαίδευση

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Κιλκίς για τις εξελίξεις στα εκπαιδευτικά ζητήματα

Η Λαϊκή Συσπείρωση Κιλκίς τάσσεται αναφανδόν υπέρ των αιτημάτων της Ένωσης Γονέων δήμου Κιλκίς, όπως αυτά περιγράφονται στο ψήφισμα που κατατέθηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 30/10/2023, το οποίο παρατίθεται στο τέλος. Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση που κινήθηκε γύρω από το ζήτημα της νομικής δυνατότητας του δήμου να συνδράμει στις σχολικές μεταφορές καθώς και το απαγορευτικό της επιτρόπου στην εμπλοκή του δήμου στο συγκεκριμένο έργο, τεκμηριώνει τα διαχειριστικά όρια που ορίζει ο νομοθέτης.

Προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι αν δεν υπάρξει σύγκρουση, δηλαδή αντιπολίτευση στο στενό κορσέ του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των δήμων, καμία λαϊκή ανάγκη και κανένα λαϊκό πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί.

Αυτό έχουμε ανάγκη και αυτό ακριβώς κάνει ο κομουνιστής Δήμαρχος Πατρών Πελετίδης. που αντιπολιτευόμενος άδικους νόμους, δικαστικές διώξεις και τεχνοκράτες επιτρόπους, με τον λαό στο πλευρό του, σμπαραλιάζει κάθε αντιλαϊκό νόμο και πρόβλεψη ενάντια στις ανάγκες των πολλών.

Έτσι και στον δήμο Κιλκίς, όπου παρά το κάλεσμα του δημοτικού συμβούλου Γιάννη Φαχουρίδη να μπει ο δήμος μπροστά στην ανάγκη της υλοποίησης του μεταφορικού έργου των μαθητών κόντρα σε νόμους και προβλέψεις αφού αυτό είναι το σωστό και το δίκαιο, η ψήφιση τελικά, της πρότασης της Ένωσης σκόνταψε στο θεσμικό πλαίσιο του κατακερματισμού αρμοδιοτήτων και των ορίων που τελικά έχει αυτό το θεσμικό πλαίσιο.

Η πολιτική ευθύνη στήριξης αυτού του θεσμικού πλαισίου βαραίνει φυσικά όλα τα κόμματα και τις κυβερνήσεις που σχηματίστηκαν, σίγουρα τα τελευταία 13 χρόνια, καθώς και όλες τις διοικήσεις του δήμου Κιλκίς,  που εμπράκτως το στήριζαν και το στηρίζουν.

Τα διαχειριστικά όρια αυτού του πλαισίου φάνηκαν και σε ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε στο αναψυκτήριο του Χέρσου, την Κυριακή 5/11/2023, όπου σε σύσκεψη για το θέμα της κατάργησης μιας εκ των δύο  σχολικών μονάδων δευτεροβάθμιας, που βρίσκονται στο Χέρσο, προτάθηκε από υποψηφίους προέδρους της τοπικής κοινότητας  με την παράταξη της δημοτικής αρχής (οι οποίοι την διοργάνωσαν επίσης) το αμίμητο “αντί να κλείσει το γυμνάσιο Χέρσου, να κλείσει το γυμνάσιο Βαπτιστή αφού η διευθύντρια εκπαίδευσης προσανατολίζεται στο να κλείσει ούτως ή άλλως σχολικές μονάδες”.

Από ότι φαίνεται η μοναδική έγνοια των διοργανωτών ήταν το ξέπλυμα της κυβέρνησης της ΝΔ από τις ευθύνες της για μια τέτοια εξέλιξη. Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός ότι η συζήτηση καλά κρατεί από τον προηγούμενο διευθυντή Δευτεροβάθμιας και επίσης ότι αυτό δεν αφορά μόνο το Χέρσο Κιλκίς αλλά όλη την χώρα;

Αυτή είναι η κατεύθυνση που έχει η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας επειδή αντιμετωπίζουν τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας ως κόστος!

 

ΤΕΤΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ!!!

Η Λαϊκή Συσπείρωση Κιλκίς καταδικάζει απερίφραστα τέτοιες δηλώσεις που τελικά στέλνουν στο απόσπασμα τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών του λαού μας.

Καλεί την διοίκηση να καταδικάσει τέτοιες αντιλήψεις και συμπεριφορές και να στηρίξει κάθε σχολείο σε κάθε χωριό και κάθε μέτρο ενάντια στην ερήμωση των χωριών του δήμου που τελικά τόσα δεινά έχει φέρει στους μόνιμους κατοίκους των χωριών μας.

 Να στηρίξει και να απαιτήσει από την κυβέρνηση μέτρα όπως:

  • κατάργηση των ειδικών φόρων στα καύσιμα για θέρμανση και μεταφορά.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.
  • Μέτρα για την συντήρηση και ενίσχυση των υφιστάμενων υποδομών και δημιουργίας νέων. (ύδρευσης, αποχέτευσης, άρδευσης, αγροτικής οδοποιίας κλπ).
  • Δραστική μείωση των δημοτικών τελών μέχρι κατάργησης τους. Βασική πηγή χρηματοδότησης των δήμων να είναι αυτή που προέρχεται από την κεντρική κυβέρνηση.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Κιλκίς, οι εκλεγμένοι και μη, θα μπαίνουν σε κάθε μάχη μπροστά προκειμένου να υπερασπιστούν κάθε λαϊκό δικαίωμα, ανεξάρτητα από προσωπικό κόστος.

Ακολουθεί το ψήφισμα της Ένωσης γονέων:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς στηρίζει τον αγώνα των γονιών και των μαθητών του Κιλκίς οι οποίοι διεκδικούν να λυθεί άμεσα το ζήτημα με τη διακοπή των σχολικών μεταφορών, ώστε οι μαθητές να πηγαίνουν απρόσκοπτα και με ασφάλεια στο σχολείο και να μην χαθεί ούτε μία ώρα μαθήματος.

Θεωρούμε αδιανόητο το 2023 να μην μπορεί να εξασφαλιστεί η μεταφορά των μαθητών από και προς το σχολείο. Το ζήτημα δεν είναι μόνο τεχνικό – οικονομικό, αλλά αφορά συνολικά την εκπαιδευτική διαδικασία.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μαθητές που δεν μπορούν να πάνε στο σχολείο και χάνουν μαθήματα. Μαθητές που βρίσκονται σε μεταβατική περίοδο (νήπια / Α’ δημοτικού / Α’ γυμνασίου) και σταμάτησε απότομα και απροειδοποίητα η περίοδος προσαρμογής τους στο νέο σχολικό περιβάλλον. Μαθητές Λυκείου που προετοιμάζονται για εξετάσεις και «μένουν πίσω». Όλα αυτά προκαλούν μαθησιακές και ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις. Ανάλογες είναι οι επιπτώσεις και στον επαγγελματικό και οικογενειακό προγραμματισμό των γονιών, όπου – όσοι τα καταφέρνουν – αναγκάζονται να λείψουν από την εργασία τους για να μεταφέρουν τα παιδιά τους ενώ επιβαρύνονται οι ίδιοι το κόστος.

Αν περιμένουμε να τηρηθούν οι διαδικασίες και τα χρονοδιαγράμματα με βάση τον υφιστάμενο νομικό καθεστώς, υπάρχει κίνδυνος να «χαθούν» ακόμα 3 εβδομάδες αν όχι παραπάνω.

Για όλους αυτούς τους λόγους ζητάμε:

Να δοθεί σήμερα λύση από την Κυβέρνηση και να εξασφαλιστεί η μεταφορά για όλα παιδιά του Κιλκίς, ακόμα και των πιο απομακρυσμένων χωριών, ακόμα και ενός παιδιού που επιθυμεί να παρακολουθήσει το ολοήμερο πρόγραμμα και σήμερα δεν του δίνεται η δυνατότητα.

Να εξασφαλιστεί η δωρεάν μεταφορά των μαθητών ανεξάρτητα από το μέσο που θα χρησιμοποιούν, μέχρι να λυθεί το πρόβλημα.

Ο Δήμος Κιλκίς θα αξιοποιήσει οχήματα που έχει στη διάθεσή του για τη μεταφορά όσων περισσότερων μαθητών είναι δυνατόν.

Να μην προσμετρηθεί καμία απουσία μαθητή η οποία οφείλεται στην έλλειψη σχολικών λεωφορείων.

Για να υπάρξει οριστική λύση στο ζήτημα των σχολικών μεταφορών ζητάμε από την Κυβέρνηση να ξεκινήσει τις διαδικασίες ώστε να δημιουργηθεί ένας ενιαίος κρατικός φορέας για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν και ασφαλές σύστημα μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία τους με κατάλληλα διαμορφωμένα μέσα μετακίνησης, με μόνιμους εξειδικευμένους οδηγούς και συνοδηγούς και απευθείας κρατική χρηματοδότηση για όλα τα παιδιά.».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα