Πολιτική

Συνάντηση πρώην στελεχών της Τ.Α. για την δημιουργία τρίτου δήμου στον νομό

Ρεπορτάζ Βαγγέλλης Αποστολίδης

Ρεπορτάζ Βαγγέλλης Αποστολίδης

Το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές στον «καλλικρατικό» χάρτη των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) και στην περιφερειακή ενότητά μας, στο πλαίσιο των αλλαγών που προτίθεται να προτείνει νομοθετικώς η κυβερνητική πλειοψηφία στο αμέσως προσεχές διάστημα, πιθανότατα και μέσα στον επόμενο μήνα, έχει επανέλθει στο προσκήνιο της συζήτησης το τελευταίο διάστημα.

Η συζήτηση, που έχει προκύψει, αφορά στην δυτική πλευρά της περιφερειακής ενότητάς μας σε περιοχή του νυν δήμου Παιονίας και το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός ακόμη δήμου με χαρακτηριστικά ορεινότητας, όπως προέβλεπε και η εφαρμογή του προγράμματος «Καλλικράτης» το 2010 και όπως με βάση το δημοσιοποιημένο σχέδιο νόμου της κυβέρνησης θα προβλέπει και η νέα νομοθετική πρωτοβουλία, μαζί βεβαίως με τις περιπτώσεις των νησιωτικών δήμων, καθώς από την εφαρμογή του «Καλλικράτη» προέκυψαν συγκεκριμένα προβλήματα, που θα πρέπει ν’ αντιμετωπισθούν.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε ότι το εν λόγω ζήτημα απασχόλησε εσχάτως την κοινή γνώμη στην περιοχή του δήμου Παιονίας, όταν πλην της συζητήσεως στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, είχαμε και δημόσιες τοποθετήσεις γιά το θέμα μέσω και του Τύπου από πρόσωπα όπως ο Σωτήριος Τσέτος.
Βεβαίως, το συγκεκριμένο θέμα έχει προσλάβει διαστάσεις, που ξεπερνούν την τωρινή συγκυρία όχι μόνον διότι είχε απασχολήσει την τοπική κοινωνία κυρίως σε επιπεδο αυτοδιοικητικών στελεχών πριν την εφαρμογή του προγράμματος «Καλλικράτης» αλλά και μετέπειτα κυρίως από πολίτες της Γουμένισσας στο πλαίσιο μιάς πρώτης προσπάθειας να διεκδικήσουν την έδρα του δήμου Παιονίας και σε δεύτερη να δρομολογήσουν προϋποθέσεις γιά την δημιουργία δήμου στα όρια της δημοτικής ενότητας, συγκροτώντας μάλιστα το 2012 μία επιτροπή αγώνα με πρόεδρο τον εκπαιδευτικό Χρήστο Σαμαρά και μέλη τους Στυλιανό Παπαπαναγιώτου, Ιωάννη Αλίρη και Απόστολο Τσερκετζίδη.

Μία επιτροπή αγώνα, που, όπως δήλωσε στον «Μ» ο κ. Σαμαράς, όλα αυτά τα χρόνια έχει αναπτύξει σημαντική δράση γιά την προώθηση αυτού του σκοπού και σε τοπικό επίπεδο αλλά και ευρύτερα μέσα από συναντήσεις με όλους τους κατά καιρούς αρμοδίους κυβερνητικούς παράγοντες.

Την Παρασκευή 31.3.17 στο «παζλ» των συζητήσεων γύρω από το εν λόγω θέμα προσετέθη και μία ακόμη που προκλήθηκε από μέρους των βουλευτών του νομού μας Θεόδωρου Παραστατίδη και Γιώργου Γεωργαντά σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης του Κιλκίς, όπου, πλην των μελών της επιτροπής αγώνα, το «παρών» έδωσε και μία σειρά πολιτών του δήμου Παιονίας από τις δημοτικές ενότητες Αξιούπολης, Ευρωπού και Γουμένισσας, όπως ο πρώην δήμαρχος Αξιούπολης Ιωάννης Πολυχρονίδης, οι συνάδελφοι του Ευρώπου Γιώργος Γίτσος και Ευθύμιος (Μάκης) Κουρτζανίδης και της Γουμένισσας Βασίλης Πάτσης και Δημήτρης Πέτσος, ο νυν δημοτικός σύμβουλος Παιονίας Τριαντάφυλλος Ναλμπάντης αλλά και πρόσωπα που προέρχονταν από συλλογικούς φορείς, όπως οι Γιώργος Ιωαννίδης, Νικόλαος Βογιατζής, Αστέριος Τάτσης, Γιώργος Τουλούπης και Αλέξανδρος Νικολαϊδης.

Κοινός τόπος όλων των προσεγγίσεων, με εξαίρεση του κ. Κουρτζανίδη, που εξέφρασε επιφυλάξεις για το εγχείρημα, η αναγκαιότητα δημιουργίας νέου δήμου μέσα από δύο ουσιαστικά κατευθύνσεις μία αυτή που ουσιαστικώς προωθεί κυρίως η επιτροπή αγώνα της Γουμένισσας και υιοθετεί την άποψη «νέος δήμος με έδρα την Γουμένισσα και όσοι επιθυμείτε να συνταχθείτε καλοδεχούμενοι» και η δεύτερη που υιοθετεί την λογική δημιουργίας «νέου δήμου με τρεις δημοτικές ενότητες που πέρα απο την επιλογή της όποιας έδρας θα καθορίζει εκ των προτέρων το πλαίσιο λειτουργίας των υπηρεσιών του δήμου με έναν περισσότερο ισόρροπο χαρακτήρα και τρόπο, απ’ ό,τι συμβαίνει σήμερα με τον δήμο Παιονίας και την έδρα του το Πολύκαστρο».

Βεβαίως, όλες αυτού του επιπέδου οι συζητήσεις δεν θα έχουν καμμιάν αξια, εάν με κάποιο τρόπο δεν λάβουν νομιμοποίηση από τους δημότες-πολίτες προς τους οποίους θα τεθεί το ζήτημα, όπως προέκυψε και απο την συνάντηση της Παρασκευής.

Οπως δήλωσε στον «Μ» ο κ. Σαμαράς, η επιτροπή αγώνα εξετάζει τον τρόπο, μέσα από τον οποίο θα λάβει σάρκα και οστά το εν λόγω εγχείρημα και κυρίως πώς ακριβώς θα τεθεί το περιεχόμενο του αιτήματος, καθώς στην δημοτική ενότητα Γουμένισσας τυγχάνει πρακτικώς καθολικής αποδοχής η προοπτική δημιουργίας νέου δήμου.

Κάτι που αναμένεται να συμβεί και από πλευράς του Γιάννη Πολυχρονίδη, που ηγείται της προσπάθειας μιάς νέας επιτροπής αγώνα η οποία να διαθέτει, όπως δήλωσε στον «Μ», μια ευρύτητα και να περιλαμβάνει έξι τακτικά μέλη και τρία αναπληρωματικά, δύο απο κάθε δημοτική ενότητα.

Σίγουρα η περιφερειακή ενότητά μας μετά από την εφαρμογή του «Καλλικράτη» υπήρξε μία από τις πλέον φειδωλές σε ό,τι αφορά στον αριθμό των δήμων με μόλις δύο εξ αυτών να συγκροτούν τα σημερινά δεδομένα και η λογική της δημιουργίας περισσότερων (πενήντα νέοι) σύμφωνα με πληροφορίες εφ’ όσον ανοίξει» όπως αναμένεται η κυβέρνηση το ζήτημα είναι βέβαιον, ότι θα βρει πολλούς θιασώτες.

Ενδεχομένως στον δήμο του Κιλκίς, που και ορεινό όγκο διαθέτει, των Κρουσίων, και βεβαίως μία γεωγραφική κατανομή εξαιρετικά δύσκολη και μη ισορροπημένη με ένα μόνον μεγάλο αστικό κέντρο και βεβαίως με πολύ μεγάλη έκταση που τον καθιστά σε ωρισμένες περιπτώσεις δυσλειτουργικό.

Σίγουρα το αμέσως προσεχές διάστημα θα είναι ένα διάστημα ζυμώσεων, όμως, αυτό που θα είναι καταλυτικός παράγοντας γιά το εάν θα έχουμε και στην περιφερειακή ενότητά μας αλλαγές στον «καλλικρατικό» χάρτη θα είναι το νομικό πλαίσιο, που θα υιοθετηθεί και κατά πόσον αυτό θα προσφέρει την δυνατότητα αλλαγών και στην περιοχή μας.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα