Γενικά

Άργησε αλλά «πήρε μπρος» το πρόγραμμα ανακύκλησης στο δήμο Κιλκίς

Γράφει ο Βαγγέλλης Αποστολίδης

Οι αδυναμίες της χώρας μας στην ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων και η υστέρησή της έναντι των περισσοτέρων χωρών της υπόλοιπης «ευρωζώνης» σ’ αυτόν τον τομέα είναι δεδομένη και γνωστή.

Κάτι το οποίο, εκτός των άλλων, επιβεβαιώνεται και από τα πρόστιμα, τα οποία μας επιβάλλουν τα αρμόδια ευρωπαϊκα όργανα, ύψους εκατό εκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο, κυρίως γιά ανεξέλεγκτες χωματερές.

Το ίδιο συμβαίνει και σε ό,τι αφορά στον τομέα της ανακύκλησης ή ανακύκλωσης όπως έχει καθιερωθεί εσφαλμένα να αποκαλείται, όπου η Πατρίδα μας ευρίσκεται στις τελευταίες θέσεις από πλευράς επίδοσης, και συγκεκριμένα στην 22η θέση επί συνόλου 28 χωρών-μελών.

Και τούτο, διότι, όπως ανέφερε πρόσφατα και η αρμόδια αντιδήμαρχος γιά τον τομέα της καθαριότητας και ανακύκλησης του δήμου Κιλκίς Κατερίνα Γιαννακούλα-Ζιούτα σε ημερίδα του επιμελητηρίου Κιλκίς, που πραγματοποιήθηκε στις 18.5.18 «στην Πατρίδα μας έως το 2016 ανακυκλώνονταν μόλις 15,8 κιλά ανά κάτοικο, την στιγμή που ο μέσος ευρωπαϊκός διαμορφώνεται στα 110 κιλά. Η κομποστοποίηση είναι σχεδόν ανύπαρκτη ενώ το 82% των απορριμμάτων σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, καταλήγει σε χωματερές.

Το αντίστοιχο ευρωπαϊκό ποσοστό υπολογίζεται στο 31%. Γι’ αυτό άλλωστε και ο προσφάτως (τον περασμένο Νοέμβριο) ψηφισθείς νόμος προβλέπει ότι οι δήμοι θα πληρώνουν στους περιφερειακούς συνδέσμους φορέων διαχείρισης στερεών αποβλήτων (ΦΟΣΔΑ) με βάση το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του κάθε δήμου. Οι δήμοι, που θα κάνουν περισσότερη ανακύκληση, θα πληρώνουν λιγότερο.

Κάτι που σημαίνει, όπως τόνισε και ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Σωκράτης Φάμελος «ότι οι πολίτες και οι δήμοι θα συναγωνίζονται γιά το ποιός θα πληρώσει λιγότερο, διότι τα δημοτικά τέλη αποτυπώνονται κάθε χρόνο με συγκεκριμένο ποσοστό μέσα από την ανακύκλωση το κόστος γιά μία οικογένεια μπορεί να κατέβει στο μισό, όπως χαρακτηριστικώς ανέφερε.

ΔΥΣΚΟΛΟ, ΟΧΙ ΑΚΑΤΟΡΘΩΤΟ

Ενας στόχος, που σίγουρα είναι δύσκολο, όχι όμως ακατόρθωτο να επιτευχθεί εάν αλλάξουν τα δεδομένα και σε ό,τι αφορά στις πρακτικές των δήμων αλλά και σε σχέση με την διαμόρφωση διαφορετικής περιβαλλοντικής συνείδησης από πλευράς των πολιτών.

Μία κατεύθυνση προς την οποία είναι αποφασισμένη να δώσει, όπως δήλωσε στον «Μαχητή» αλλά και ανέφερε και στην εισήγησή της στην ημερίδα του επιμελητηρίου Κιλκίς η κ. Ζιούτα, ιδιαίτερη έμφαση και ένταση στο επίπεδο της επικοινωνίας και ενημέρωσης των δημοτών και κυρίαρχα σε σχέση με τα μικρά παιδιά μέσα από συνεργασίες του δήμου με την σχολική κοινότητα των δύο εκπαιδευτικών βαθμίδων, αλλά και του ΤΕΙ του Κιλκίς και με το κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Εξ ου και οι δραστηριότητες ενημερωτικές και συμμετοχικές όπως η ανακύκληση παλιών μικροσυσκευών που υλοποιήθηκε πρόσφατα στο πλαίσιο του «Let’s do it Greece», με την βοήθεια του Σώματος Ελληνίδων Οδηγών, της περιβαλλοντικής ομάδας του 2ου γυμνασίου και του περιβαλλοντικού συλλόγου Κιλκίς.

Το «Λούνα Παρκ της Ανακύκλησης», που φιλοξενήθηκε πριν λίγο καιρό στον αναπλασμένο χώρο του «Κήπου» – Πάρκου με την ένθερμη συμμετοχή 500 μαθητών δημοτικών σχολείων του Κιλκίς και την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρίας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης και της διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης νομού Κιλκίς απετέλεσε επίσης μια στοχευμένη παρέμβαση.

Σύμφωνα με την επίσημη καταγραφή, στα διοικητικά όρια του δήμου Κιλκίς λειτουργούν συνολικώς 639 μπλε κάδοι, που εξυπηρετούν τις ανάγκες ανακύκλησης σε χαρτί, πλαστικό και αλουμίνιο.
Από αυτούς οι 428 είναι εγκατεστημένοι σε δημόσιους χώρους και οδούς του Κιλκίς ενώ οι υπόλοιποι 211 έχουν τοποθετηθεί σε 29 κεφαλοχώρια.

ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΠΑΝΤΟΥ
Μάλιστα σύμφωνα με τις πληροφορίες μας επειδή με βάση την σύμβαση, που έχει υπογράψει ο δήμος με την εταιρεία ανακύκλησης, η χορήγηση ενός κάδου προβλέπεται ανά χιλίους κατοίκους, καταβάλλεται προσπάθεια εγκατάστασής τους και σε οικισμούς που δεν διαθέτουν ανάλογο πληθυσμό, όπως του Χέρσου, Μουριών, Πεδινού και άλλων.

Με τη συνδρομή της Ελληνικής Εταιρίας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης διατέθηκαν άλλοι 70 μπλε κάδοι σε κεντρικά σημεία της πόλης και σε οικισμούς το Φεβρουάριο του 2017. Σε ό,τι αφορά στην ανακύκληση γυαλιού έχουν τοποθετηθεί 17 κώδωνες στο κέντρο του Κιλκίς που εξυπηρετούν 39 επιχειρήσεις, ως επί το πλείστον καφέ και καταστήματα εστίασης. Τα οχήματα που έχουν παραχωρηθεί από την Ε.Ε.Α.Α. για την ανακύκλωση είναι δύο. Η ανακύκλωση στους μπλε κάδους γίνεται καθημερινά στην πόλη του Κιλκίς και μία φορά την εβδομάδα στους οικισμούς της.

Τα απορρίμματα, κατόπιν συμφωνίας με την Ε.Ε.Α.Α., μεταφέρονται σε εργοστάσιο της Σίνδου για διαλογή και επεξεργασία. Εκτός από την συμβατική ανακύκληση των μπλε κάδων, στο αμαξοστάσιο του δήμου Κιλκίς πραγματοποιείται ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών που συγκεντρώνονται σε «κονταίηνερ» και ανακύκληση καμμένων λαμπτήρων σε ειδικό κάδο.

Σύντομα θα διατεθεί από την συνεργαζόμενη με τον δήμο Κιλκίς Εταιρία Ανακύκλησης Συσκευών ΑΕ νέος εξοπλισμός με καδάκια γιά ανακύκληση ηλεκτρικών μικροσυσκευών και «σταντ» γιά λαμπτήρες μέσα στην πόλη του Κιλκίς, που θα εξυπηρετήσουν κατά βάση τον εμπορικό κόσμο.

Παράλληλα σε εξέλιξη είναι και μια προσπάθεια ανακύκλησης μεταχειρισμένων ενδυμάτων και υποδημάτων με την τοποθέτηση εδώ και μερικών εβδομάδων σε συνεργασία με την εταιρία «EastWest Greece» 15 γαλαζοπράσινων κάδων στην πόλη του Κιλκίς και σε πέντε οικισμούς με μεγάλο πληθυσμο (Νέα Σάντα, Γαλλικό, Καμπάνη, Νέο και Παλαιό Αγιονέρι) με προοπτική επέκτασης και σε άλλα, εάν το πρόγραμμα «τρέξει» ενθαρρυντικώς.

ΑΡΚΕΤΑ ΠΙΣΩ, ΑΛΛΑ…
Βεβαίως, με βάση τα στατιστικά στοιχεία της τελευταίας εξαετίας προκύπτει, ότι ο δήμος του Κιλκίς έχει μείνει αρκετά πίσω στην ανακύκληση.

Μία πορεία, η οποία, όμως, έχει αρχίσει την τελευταία διετία να βελτιώνεται καθώς το 2017 υπήρξε θεαματική αύξηση των ανακυκλωμένων απορριμμάτων, που από τους 261,19 τόννους του 2016 ανήλθαν πέρυσι στους 826,08 τόννους κατά 3,16% και της ποσότητας γυαλιού κατά 18,3% ενώ εξ ίσου ενθαρρυντικά είναι και τα στοιχεία του πρώτου τετραμήνου του 2018 καθώς σύμφωνα με αυτά έχουμε 348,87 τόννους, δείγμα γραφής, οτι έχει αρχίσει και εξοικειώνεται με τον θεσμό της ανακύκλησης όλο και περισσότερο ο κόσμος.

Και όλα αυτά παρά το γεγονός, ότι λόγω των δεδομένων αδυναμιών από προσωπικό στον τομέα της καθαριότητας έως και σήμερα είναι αδύνατη η συλλογή ανακυκλήσιμων απορριμμάτων από τέσσερα-πέντε κεντρικά σημεία της πόλης του Κιλκίς τις ημέρες του Σαββάτου και των αργιών, καθώς τίθενται οι προτεραιότητες συλλογής των λοιπών αποριμμάτων και ως εκ τούτου, και τα ανακυκλήσιμα ακολουθούν την ίδια με τα λοιπά απορρίμματα πορεία.

Ο ΣΤΑΘΜΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΗΣ

Σε αυτήν την διαδρομή σημαντική αναμένεται να είναι η συνεισφορά της κατασκευής του σταθμόυ μεταφόρτωσης ανακυκλωσίμων υλικών (ΣΜΑΥ) σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίκησης Ανακύκλησης (ΕΕΑΑ) και τον δήμο Παιονίας, που εξήγγειλε μιλώντας σε ημερίδα του επιμελητηρίου Κιλκίς ο δήμαρχος Δημήτρης Σισμανίδης.

Ένας σταθμός μεταφόρτωσης, ο οποίος δεν θα εξυπηρετεί, όπως τόνισε «μόνον τις σχετικές ανάγκες του δήμου αλλά θα συμβάλλει ως ασφαλή λύση στην προστασία του περιβάλλοντος και θα δημιουργήσει παράλληλα πρόσθετα οφέλη σε ό,τι αφορά στην επέκταση του προγράμματος συμβατικής ανακύκλησης των μπλε κάδων σε περισσότερους οικισμούς και την εξοικονόμηση πόρων και πάγιων λειτουργικών εξόδων, που προκύπτουν από την καθημερινή μεταφορά δρομολογίων προς το σημείο διαλογής και επεξεργασίας της Σίνδου».

ΝΑ ΚΕΡΔΗΘΕΙ Ο «ΠΟΛΕΜΟΣ»

Ήδη με βάση τα όσα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε έχουν προχωρήσει σε πολύ σημαντικό βαθμό οι εξελίξεις γύρω από την εξεύρεση κατάλληλης οικοπεδικής έκτασης της ΔΕΑΥ Κιλκίς, η οποία προορίζεται γιά την χωροθέτηση του ΣΜΑΥ, και οσονούπω θα ξεκινήσουν οι εργασίες σύνταξης της σχετικής μελέτης.

Σε κάθε περίπτωση τα ζητήματα διαχείρισης απορρριμμάτων μέρος του οποίου είναι και η ανακύκληση, είναι ένα πεδίο πολλών «μαχών», όπου οι δυσκολίες και οι όποιες «απώλειες» είναι δεδομένες, όμως αυτό που έχει ουσιαστική σημασία είναι να κερδηθεί στο τέλος ο «πόλεμος» και στην ανακύκληση.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Φωτοσχόλιο

Από την επίσκεψη της ευρωβουλευτού Μαρίας Σπυράκη στο δημαρχείο Κικίς