Πολύ ικανοποιητική χρονιά γιά τον αμπελώνα του νομού μετά τον τρύγο

Ρεπορτάζ Βαγγέλλης Αποστολίδης

Ρεπορτάζ Βαγγέλλης Αποστολίδης

Πέφτει αυτές τις ημέρες η «αυλαία» του φετινού τρύγου γιά τα αμπέλια του νομού μας.
Μία περίοδος που ξεκίνησε λίγο πριν τα μέσα του Αυγούστου με τον τρύγο των σταφυλιών, που οινοποιούνται γιά την παραγωγή λευκών κρασιών, και ολοκληρώνεται το αμέσως προσεχές διάστημα με την τρύγηση της ξακουστής ποικιλίας του ξινόμαυρου στην οινοποιητική γιά προϊόντα προέλευσης «ζώνη» της Γουμένισσας.

Μοναδική «τρυγικη» εκκρεμότητα αυτή, που αφορά στα επιτραπέζια βρώσιμα σταφύλια, τα οποία παράγονται ως επί το πλείστον στην ανατολική πλευρά του νομού μας και κυρίως στο λεκανοπέδιο των Μουριών, καθώς παρ’ ότι έχει «παρθεί» το πρώτο χέρι απομένουν δύο ακόμη γιά να ολοκληρωθεί ο τρύγος λίγες ημέρες μετά το πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη.

Μια χρονιά γιά τα σταφύλια οινοποίησης που ξεκίνησε πολύ ελπιδοφόρα γιά να «σκιασθεί» στην πορεία από την εμφάνιση κάποιων ασθενειών και να κατασταλάξει σε πολύ ικανοποιητική γιά λευκά και ερυθρά, παρά την «αμφισβήτηση» που επιχείρησαν να θέσουν χωρίς ωστόσο να επιτύχουν τον σκοπό τους οι τελευταίες βροχοπτώσεις.

Γεγονός, που αποδεικνύεται και από το πρωτοφανές εμπορικό ενδιαφέρον που προσήλκυσε η περιοχή μας από ισχυρά και «τρανταχτά» ονόματα («Τσάνταλης», «Κτήμα Αβέρωφ», «Κτημα Λαζαρίδη», «Κυργιάνι») που αναζητησαν και έκλεισαν συμφωνίες αγοράς σταφυλιών σε ικανοποιητικές και ελαφρώς αυξημένες σε σχέση με πέρυσι τιμές αγοράς.

Παράλληλα βεβαίως δεν θα πρέπει να λησμονούμε ότι στον νομό μας υπάρχουν εγκατεστημένα και λειτουργούν ένδεκα οινοποιητικές επιχειρήσεις που οινοποιούν κατά βάση σταφύλια του αμπελώνα που διαθέτουν στην κατοχή τους αλλά παράλληλα οινοποιούν και σταφύλια παραγωγών του αμπελώνα της περιφερειακής ενότητάς μας, οινοποιώντας λευκά και ερυθρά κρασιά υψηλής ποιότητας των οποίων η ετικέτα είναι γνωστή όχι μόνον σε εθνικό επίπεδο αλλά και στο εξωτερικό.

Κάτι βεβαίως το οποίο αναμένεται να συμβεί και με την φετινή εσοδεία, καθώς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των σταφυλιών ήταν εξαιρετικά, όπως κατεγράφη γιά τα «λευκά» και όπως αναμένεται να εξελιχθεί και γιά τα «ερυθρά».

Δυστυχώς γιά ακόμη μία χρονιά η συγκομιδή πραγματοποιήθηκε από ξένα χέραι εργατών, που προέρχονται κυρίως από τις γειτονικές χώρες της Βαλκανικής.

Γεγονός το οποίο, μαζί με την επιβολή κυρίως του ειδικού τέλους φορολόγησης και της μικρής εν τέλει μειώσεως της παραγωγής λόγω εμφανίσεως ωρισμένων ασθενειών απετέλεσαν τις «σκιάσεις» σε έναν ιδιαιτέρως φωτεινό «καμβά» γιά τα 5.470 στρεμματα οινοποιήσιμων ποικιλιών και 1043 στρεμμάτων γιά επιτραπέζιες του αμπελώνα της περιφερειακής ενότητάς μας την φετινή καλλιεργητική περίοδο.

Βεβαίως υπάρχει ακόμη μία παράμετρος που αφορά στην παραγωγή αποσταγμάτων τσίπουρου και γράπας, όμως επειδη το αμέσως προσεχές διάστημα ίσως και εντός των προσεχών ωρών, θα έχουμε τις επίσημες κυβερνητικές θέσεις επιφυλασσόμεθα να επανέλθουμε, όταν αυτές κατατεθούν και ανακοινωθούν επισήμως.