Αρθρογραφία

Οι επιστήμονες δεν επιβάλλουν χούντες

epistimones-pandimia-maxitis-kilkis

Γράφει ο Αθανάσιος Τατάρογλου

Ελπίζω να είστε καλά και να είστε υγιείς. Κι όσοι είστε σε νοσοκομεία ή ιατρεία κι έτυχε να πέσει στα χέρια σας ο Μαχητής ή να διαβάζετε αυτό το άρθρο από τη σελίδα μας, εύχομαι να γίνεται γρήγορα καλά και να επιστρέψετε στην ασφάλεια του σπιτιού σας. Προσπαθώ αυτό το διάστημα να ψάχνω και να κρατάω τις χαραμάδες φωτός κι ελπίδας που βρίσκονται εκεί έξω. Στις παρακάτω γραμμές θα αναφερθώ σε κάποια πράγματα στα οποία στέκονται κάποιοι άλλοι άνθρωποι που ίσως έχουν σαν άμυνα ή σαν ζώνη ασφάλειας τον φόβο και τις δικές τους πεποιθήσεις. Ίσως η ενσυναίσθηση τους είναι σε πολύ χαμηλό επίπεδο ή απλά βιώνουν άλλα προβλήματα τα οποία τους εμποδίζουν να φιλτράρουν κάποια πράγματα. Δεν τους κρίνω. Είναι κάτι που πρώτη φορά το βιώνουμε εμείς σαν γενιές, αν και ο πλανήτης έχει δοκιμαστεί ξανά σε πανδημίες και επιδημίες.

Δεν ζούμε σε χούντα. Είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, όχι πρωτόγνωρο, ούτε πρωτοφανές. Έχει συμβεί και στο παρελθόν, ωστόσο πλέον έχουμε περισσότερους επιστήμονες. Αυτοί συμβουλεύουν τις κυβερνήσεις με βάση τα όσα τους έχει διδάξει η επιστήμη τους. Οι κυβερνήσεις αποφασίζουν τι από αυτά που τους προτείνουν και πότε, θα εφαρμόσουν. Οι άνθρωποι αυτοί είναι επιδημιολόγοι, στατιστικοί, λοιμωξιολόγοι και άλλοι επιστήμονες της ιατρικής, των μαθηματικών, της βιολογίας και άλλων επιστημών που παίρνουν αποφάσεις με βάση εφαρμοσμένα πράγματα. Οι επιστήμονες δεν επιβάλλουν χούντες. Επίσης να διευκρινίσω ότι επιστήμονες δεν είναι όσοι έχουν πάρει για παράδειγμα ένα πτυχίο χημικού στα εννιά τους χρόνια, ναι όπως για παράδειγμα εγώ. Το πτυχίο δεν κάνει τον επιστήμονα. Οι πολλές ώρες πειραμάτων, οι δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και η έρευνα γενικότερα, είναι αυτά που μετατρέπουν έναν πτυχιούχο σε επιστήμονα. Επίσης οι επιστήμονες δουλεύουν σε ομάδες, για αυτό υπάρχει το  εμείς και όχι το εγώ στο λόγο τους.

Μην μένετε μόνο σε αυτά που σας κάνουν να αισθάνεστε προσωπικά καλά ή «εξυπηρετούν» τα προσωπικά σας πιστεύω. Είναι δύσκολη η αλήθεια, το ξέρω, αλλά πρέπει να είναι η μόνη μας επιλογή. Ειδικά όταν παγκόσμια αντιμετωπίζουμε μια πανδημία και πρέπει όχι να βυθιζόμαστε σε ψεύτικες ειδήσεις και συνωμοσιολογία αλλά να ξέρουμε την αλήθεια. Θα είμαστε πιο ασφαλείς με αυτή, μιας που στη συγκεκριμένη στιγμή είναι παγκόσμια. Να ενημερώνεστε μόνο από έγκυρες πηγές και να μη διαδίδετε πληροφορία που απλά σας αρέσει, σας βολεύει ή εξυπηρετεί κάποια άλλη δική σας προσωπική ανάγκη. Φροντίστε μέσα από τις τόσες πηγές ενημέρωσης που έχουμε να διασταυρώνετε την πληροφορία και έτσι να μαθαίνετε την αλήθεια. Τα πάντα αμφισβητούνται απλά δεν είναι πάντα η κατάλληλη περίοδος να συμβαίνει.

Και κάτι τελευταίο. Να χρησιμοποιείτε την κριτική σας ικανότητα, ναι αυτή που από το σχολείο μας έλεγαν οι δάσκαλοι μας να αναπτύξουμε, είναι αυτή που μας κάνει να ξεχωρίζουμε από τα ζώα, αξίζει. Κι αν φοβάστε τόσο πολύ και νιώθετε τέτοια ανασφάλεια ώστε να μην μπορείτε να σταθμίσετε όλα τα παραπάνω τότε απευθυνθείτε σε κάποιον ψυχολόγο ή ψυχίατρο. Δεν είναι κακό να ζητήσεις βοήθεια όταν αντιμετωπίζεις τους φόβους και τα άγχη σου. Ειδικά αυτή τη περίοδο υπάρχουν πολλές υποστηρικτές γραμμές που μπορούν να σας βοηθήσουν μέσα από το τηλέφωνο ή το διαδίκτυο και μάλιστα με μηδενικό κόστος. Βρείτε τα δικά σας όπλα κι ελάτε μαζί μας, γιατί σε αυτόν τον πόλεμο σας θέλουμε δίπλα μας και όχι απέναντι. Για το καλό όλων μας.


Αν θέλετε να διαβάσετε περισσότερα άρθρα από τον Αθανάσιο Τατάρογλου, πατήστε εδώ.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα